ADERSPATKOUSEN
E. DE PGNTHIERE
iance
LIEFDE
STRIJD
STOPPAGE
r.ivi:i£M rnrr^vm
REMAILLAGE
De ïvlontsfraat 13
tmmmPt» twipwipnirig»
A LA CON F
Vrij naar het Engel:
door A. L. Breghts
Drukkerij DUMORTlER
HET TPEKSCH NIEUWS n BIz- 12 24-12 191»
SPIJSKAART VOOR DE GANSE WEEK
ZONDAG: Koningiiinepasteitjes Kie-
kenbouillon Gebraden wilde of
lamme Gans Perzikencompote
Gekookte Aardappelen Plumpud
ding
MAANDAG Garnalencroquetten Kaifs-
coteletjes Schorseneren Ge
kookte Aardappelen Wafels.
DINSDAG Gestoofde Kabeljauwstaart
Aardappelpuree Vanillerijst-
WOENSDAG: Biefstuk Sla van rauw
Witloof Frites Citroenvla.
DONDERDAG: Gehakt Gestoofde
Andijvie Gekookte Aardappelen
Gries meelpap.
VRIJDAGGebakken Paling Sla met
Mayonnaise Gebakken Aardappe
len Gestoofde Peren.
ZATERDAG: Knakworstjes Zuurkool
Aardappelpuree Fruit.
VOOR DE LEKKERBEKKEN.
Koninginnepasteitjes Benodigd (om
de korstgebakjes op te vullen) 1/4 kg
gehakt vlees, gekookt kieken. 50 gr. bo
ter. 2 lepels bloem, kampernoelie. 1 ei.
1 citroen, peper en zout.
BereidingMaak een zure saus. Roer
bezijden het vuur boter en bloem door
een. Leng aan met bouillon. Voeg er pe
per en zout bij en laat doorkoken. Roer
er de geklutste eierdooier bij en het sap
van een citroen, alsook de kampernoe-
liën. Laat het stukgesneden kieken en de
vleesballetjes er goed in opkomen. Vul de
vooraf verwarmde gebakjes bereid uit
bladerdeeg sluit met het deksel en dien
op
Het gebak kan ook opgevuld worden
met kalfsvlees, kalfszwezeriken en ge
kookte hersenen, gepelde garnaal, hesp
in teerlingen gesneden en een saus met
gruyèrekaas.
Wafels. Benodigd1/2 kg- bloem. 1
tas melk. 1 tas water. 2 eieren. 100 gr.
boter of vet. 100 gr. suiker, 25 gr. gist.
zout 1 glaasje rum of 1 pakje vanille
suiker
BereidingDoe de bloem in een diepe
kom. maak in 't midden een put en schud
hierin de eierdooiers, de suiker en de
gist. die gebroken is in 1/2 tas lauw wa
ter. Laat de boter of het vet smelten in
de melk. die verwarmd wordt, en giet
de melk stilaan bij de bloem, met een
houten lepel het omringende meel bij de
vloeistof roerende. Vermeng alles tot een
goed beslag, een snuifje zout en een glaasje
rum of vanillesuiker er bij voegende en
ten laatste het stijfgeslagen eiwit. Neem
de lepel er uit en laat het deeg rijzen
op een warme plaats. Laat het wafelijzer
heet worden, Smeer in met vet. schep
er een deel deeg in en laat aan weers
zijden bakken. Dien de wafels warm cp.
bestrooid met poedersuiker.
is ONZICHTBAAR.
•van
zijden, nylon en kristal kousen.
Verzorgd en stevig.
Dit alles aan matige prijzen (in
een minimum van tijd) bij
MERRY
G. de Stuersstraat 34 IEPER
(2133)
KEUKENGEHEIMEN.
We kunnen zelf Succade maken.
Deze tijd van het jaar. nu ons inlands
fruit weer stilletjes aan van de markt
verdwijnt, levert ons gelukkig volop si
naasappelen en citroenen. De verstandige
huisvrouw weet. dat deze vruchten rijk
zijn aan vitaminen en gezond voor jong
cn oud Zij zal er daarom een dankbaar
gebruik van maken.
Maar wat doet zij met de schillen van
dit fruit De meeste huisvrouwen gooien
ze achteloos in de vuilbak, niet wetend
dat hiervan die heerlijke succade kan ge
maakt worden, die aan gebak en pudding
zo 'n fijne smaak geeft, en dat men in
de handel duur moet betalen.
Gooi dus de citroen- en sinaasappel
schillen niet meer weg Maar neem een
bokaal, bestrooi deze met grof zout en
giet hierop een weinig water, zodat zich
pekel vormt. In deze.bokaal bewaart ge
nu de in gelijke stukken verdeelde schil
len tot ge er voldoende bijeen hebt om
te gaan confijten.
Dit confijten gebeurt als volgt
Eerst en vooral verwijderen we de pe
kel. Daarvoor laten we de schillen goed
uitlekKcn op een vergiet, spoelen ze her
haalde keren af met zuiver water, wrij
ven ze nog eens goed af met een hard
proper borsteltje, en laten ze een poosje
weken. Daarna koken we ze gaar in wa
ter, laten ze weer verlekken en schikken
ze ia een zuivere glazen bokaal of con-
fltuurpot
Intussentijd keken we 1 liter water
met 1 2 kilo suiker, gedurende 5 minuten
en deze kekende siroop gieten we nu op
oe schillen- Laat dit nu 2 dagen rusten.
Daarna werdt de siroop er weer afge
goten en opnieuw 5 minuten gekookt met
3 soeplepels suiker en andermaal op de
schillen gegoten- Deze bewerking moet
4 a 5 maal herhaald worden, met telkens
een tussenruimte van twee dagen. De
siroop moet dik genoeg zijn. maar mag
niet kristalliseren.
Tenslotte wordt de aldus verkregen
succade gedroogd en zal. bewaard in gla
zen potjes op een droge koele plaats,
gedurende zeer lange tijd goed blijven.
HUISHOUDELIJKE WENKEN.
Wilt ge uw tinnen voorwerpen doen
blinken als zilver Maak dan een papje
van twee tasjes fijn wit zand. 1/2 tasje
azijn en een soeplepel zout. Met behulp
van een cud flanellen lapje schuurt ge
met dit mengsel over de tinnen voor
werpen zorgdragend steeds in dezelfde
richting te schuren. Wrijf ze daarna
af met een propere lap en spoel ze on
middellijk af in koud water. Droog ze
af met een zeemvel. Op deze manier
behandeld zullen de tinnen voorwerpen
maandenlang mooi blijven.
Glaswerk, dat, na afwassing in een
zeepsopje. nog niet helemaal helder is
geworden, zal dikwijls opknappen als
we het eens flink schudden met azijn
en zout. Daarna goed afspoelen en da
delijk afdrogen.
GEZELLIGHEID AANBRENGEN
IS EEN KUNST.
Zoeken we in de zomermaanden zoveel
mogelijk de buitenlucht op. om van de
zonnestralen te genieten, in de winter als
het buiten waait en regent, sneeuwt of
vriest is het nergens beter dan in een
goed verwarmd huis. Het is dan ook be
grijpelijk. dat in dit jaargetijde de ge
zelligheid binnenshuis gezocht wordt, en
we meer bezoeken afleggen en bezoek
ontvangen.
Wij nodigen graag onze vrienden en
kennissen eens uit tot een gezellig samen
zijn er. dikwijls gaat dit gepaard met
een eenvoudig soupertje of een min of
meer uitgebreide koffietafel. Het spreekt
vanzelf, dat we het hen. en natuurlijk
ook onszelf, dan zo aangenaam mogelijk
maker Ik bedoel hiermee absoluut niet.
dat de aangeboden lekkernijen of even
tuele schotels steeds uitgelezen en koste
lijk moeten zijn. Hoewel het ook weer
verkeerd is op dergelijke bijeenkomsten
geheel af te zien van een extratje. want
ieder van ons heeft van tijd tot tijd recht
op t*n weinig ontspanning.
De hoofdzaak echter voor het geluk
ken van een gezellig onderonsje of feestje
ligt in de keuze der gasten. En hoe klei
ner deze kring is, des te zorgvuldiger
moet men te werk gaan bij het uitno
digen. We moeten er steeds voor zorgen
geen mensen samen te brengen, die niet
bij elkaar passen. Een opgewonden woord
kan de gehele stemming bederven. Daar
uit mag geenszins besloten worden alleen
mensen uit te nodigen, die allen dezelfde
gedachte hebben en hetzelfde belang na
streven. dit zou zelfs eentonig worden
Het is juist een beuijs van veel tact en
verstand onze genodigden zo bij elkaar
te voegen- dat zij elkander aanvullen,
zedat ernst en luim geestigheid en scherts
goed tot hun recht komen.
De plicht der gastvrouw is het tevens
een prettige atmosfeer te scheppen in
haar 'r.uis opdat haar gasten zich behaag-
li.k en op hun gemak voelen. Er moet
gezorgd worden voor een aangename tem
peratuur in de kamerhet mag er noch
;e warm. noch te koud zijn. De beste ka-
merwarmte schommelt tussen 17 en 20
graden Celsius.
Of het nu een eenvoudige koffietafel
betreft ofwel een meer uitgebreid souper
tje. steeds vormt de tafel het midden
punt der belangstelling- Dek dus de tafel
met smaak, gebruik alleen gaaf porse
lein of aardewerk, nette couverts en keu
rig blinkend glaswerk of kristal.
Om gemakkelijk te kunnen zitten en de
nodige bewegingsvrijheid' te hebben, re
kent men voor elke gast minstens 50 cm
ruimte langs de tafel. Bedek de tafel eerst
met een moltondeken alvorens het tafel
laken er cp te leggen. Dit tafellaken moet
langs alle kanten minstens 15 cm., maar
liefst meer. overhangen. Voor een koffie
tafel wordt een gekleurd tafellaken gé
bruikt. voor een diner of souper echter
altijd een wit De borden mogen niet
vlak tegen de tafelrand aan staan, maar
steeds een paar centimeter er binnen.
Een paar kandelaars geven de tafel
direct een feestelijk aanzien. Versier de
tafel nooit met kunstbloemen, alleen le-
miBfnrtf "*y t'ir
(unmoawiins
Varise kousen) worden op voor
schrift van uw Dokter en met mach
tiging van de Ziekenbond. door
:ns kosteloos afgeleverd.
Breukmeester-banda giste
(Verlenging Paterstraat)
IEPER
(2160)
vende bloemen komen hiervoor in aan
merking In deze kersttijd kunnen we ook
met succes gebruik maken van dennen
groen en hulst-
Van al deze kleinigheden hangt het
grotendeels af of gezellige bijeenkomsten
en feestjes een werkelijk genot zullen
zijn. zowel voor de gastvrouw als voor
haar gasten.
ONS WEKELIJKS PRAATJE.
Als Kinderen geven...
Toen ik vijf jaar oud was. gaf ik mijn
grootvader met Kerstmis een inktlap. Ik
had hem helemaal alleen bedacht en uit
gevoerd een paar stukjes blauw vilt.
die in het midden op elkaar genaaid wa
ren en bovenop een mooie glazen kraal.
Wel mijn kind. zei mijn grootvader
en hij hield mijn geschenk keurend voor
zich. deze inktlap heb je werkelijk heel
goed gemaakt. Ik dank je welmaar weet
KLEDEREN, MANTELS
STOFFEN en ZIJDEN
Waastenstr. 27 - PLOEGSTHi;
je. neem hem liever maar weer te*,
want als ik er mijn pen aan
krijg ik vezeltjes in de inkt.»
Meer zei hij niet; want hij wa-
ernstig streng mens. voor wie
entzag had-
Toch was ik erg bedroefd en ze n J
krenkt. Zeker, mijn grootvader meJ
het gced met mij. maar van kinderent!
greep hij niets. Tegenwoordig kan ik d
deze gebeurtenis glimlachen, maar niet,
der zorg denk ik aan de vele
kinderen die hetzelfde zullen be'evèi
Juist met Kerstmis peinst ieder
mee hij een ander plezier kan dorn.il
volwassenen zowel als de kinderen. MaJ
een cudere zuster of moeder zelf gesehei
ken met de kinderen, dan kunnen ze t*
hinderen dat een kinderlijk geschenk
bruikbaar en nutteloos wordt. Maar v;
ook bedenkt het kind met vreugde L
iets. knutselt, lijmt, spijkert er, kleui
stilletjes uren- en dagenlang, om op Ke-.i
avond vader, moeder of wie dan ook ee
verrassing te bezorgen. Geen wonder wan
neer deze geschenken niet te gebruike
zijn.
Maar dat mag men het kind niet late
merken. Het heeft zich afgesloofd me
het idee. iets zeer moois te maken
Het is voorgekomen dat een onbeholna
maar felbeschilderd kalender in het laai!
je van de schrijftafel terecht kwam et
dat het kind daar veel verdriet om hai
Met enige goede wil is er altijd nog
een oplossing te vinden. Misschien kaï
nier. deze kalender in de keuken hangei
en zeggen, dat men hem daar juist nodi
heeft. Ook gaat men meestal met de
schenken van de kinderen niet zo zorg
zaam om als met die van anderen
gooit bijvoorbeeld niet met opzet da
spreekt van zelf de fles eau de Cologn
om. zodat de helft eruit loopt en mei
denkt er niet aan. dat die gekocht is va
opgespaard zakgeld, voor Mammie
dat ze daar zoveel van houdt.
Ik zou de grotenaan het verstard
willen brengen, dat ze ook voor het kin
dergeschenk eerbied moeten hebben. Niet
alleen geschenken van volwassenen heb.
ben waarde. Het kind kan natuurlijk
slechts geven wat zijn leeftijd en zi:r
verstand hem ingeven. Wie echter de
juiste instelling tegenover kinderen heeft
en ze is slechts te verkrijgen me
grote liefde en enorm veel geduld za
de kindergeschenken in de goede zin kun
nen opvatten en ze niet als «onnut» er
gens verstoppenmaar gebruiken,
goed en zo kwaad als het gaat
Op Kerstavond moet iedereen daaraan
denken en niet het kind, dat iets geeft
bewust of onbewust verdriet aandoen.
TANTE DINA
(Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden)
25
Hallo, riep Michel, zijt ge daar
Linda, en hij kwam naar haar toe
geslenterd, terwijl Sybil aan zijn
zijde huppelde.
Zet er mij over, vroeg ze, toen
ze aan de waterleidingen kwamen.
Michel nam haar bij de hand en zij,
de voeten naast elkander zettend,
sprong er over.
Drie jaren oud, lachte Michel.
Alberta beet op de lippen en Miss
Summers zuchtte. Zo duurde dat nu
al een week langZou Alberta er
op de duur tegen kunnen Een en
kele oogopslag op Michel gaf onmid
dellijk het antwoord op de vraag
hij was weer aan het hoesten, niet
zo heel erg, een hoest die onopge
merkt voorbijging voor allen wier
oren niet zo gespitst waren als die
van Alberta en Linda, die beiden met
angst naar dat licht droog kuchje
luisterden. Hij had een slechte tijd
doorgemaakt, juist voor hij naar
Egypte kwam, doch in dit zachte
klimaat was reeds verbetering te be
speuren, een herfst en een winter
hier, had de specialist verklaard, dan
was alles in orde. En daarom zou
Alberta er natuurlijk tegen kunnen
Is er op het ogenblik enige hoop
op een ontbijt? vroeg Michel zich
naast de stoel van zijn vrouw vleiend.
Het zal in vijf minuten gereed
zijn, antwoordde zijn zuster. Hebt ge
honger, mijn beste jongen
Ik rammel van de honger, zei
hij, ik heb aan sport gedaan, terwijl
gij en Berti nog lagen te snurken.
Wat hebt ge dan uitgevoerd
Om zeven uur te paard uitge
reden.
Ik ben blij, zei Linda, dat ge
daar zin in hadt. Is Majoor Kaye
met u meegegaan?
Neen, hij moest werken doch
hij heeft ons zien vertrekken.
Ons wedervoer Linda.
Ja, Sybil was reeds op en ik
heb haar bewogen mee te gaan.
Maar Sybil kan geen paard-
rijden, antwoordde Linda.
Nog niet, antwoordde hij la
chend, maar binnen kort wel. Om te
beginnen heb ik haar op die vette
knol gezet en hem natuurlijk bij de
teugel gehouden, ze had er schik in
is het niet Sybil
Ik was er dol op, riep ze. Het
was heerlijk zo vroeg in de morgen,
het is werkelijk schande zo lang in
bed te blijven, ik houd van die Egyp
tische morgenden.
Werkelijk, dacht Linda, zich
herinnerend wat een werk het steeds
was geweest Sybil stipt om 9 uur
aan de ontbijttafel te krijgen.
Natuurlijk zal ze het gewoon
moeten worden, zeiMichel, op een
grassprietje kauwend haar kostuum
van deze morgen was wel geschikt
doch niet kompleet. Zeg Linda, wij
hebben onze jonge buurman op een
droom van een echt Arabisch paard
ontmoet, hij heeft het prachtige
sprongen voor Sybil laten maken.
Niet voor mij, viel Sybil direct
in, haar hoofd schuddend.
Het was toch in geen geval voor
mij, lachte Michel, ik ben er zeker
van dat hij nooit de moeite zou doen
zijn paard op twee poten te laten
dansen, alleen om indruk op een man
te maken.
Het schijnt dat wij Hussein
steeds moeten ontmoeten, merkte
Linda op, uit haar zetel rijzend toen
een der bedienden het ontbijt aan
meldde. Ik geloof niet dat wij ooit
voor een ritje uit geweest zijn, of
naar Abou Abbas gegaan zijn, zon
der hem te zien.
Alberta voegde er aan toeIk
meen zelfs een paar malen een glimp
van hem in de fruitaanplantingen
hier gezien te hebben. Ik zie niet in
wat hij daar te doen heeft.
O, ze pachten het land, dat hier
vlak aanpaalt, legde Linda uit, en
dit jaar is er zoveel fruit dat Majoor
Kaye er een gedeelte van aan hen
heeft afgestaan, of wil verkopen.
meen ik.
Dat kan wel waar zijn, doch hij
is hier steeds in de omtrek, verklaar
de Alberta, het maakt mij zenuw
achtig.
Het is een buitengewoon flinke
jongen, zei Michel, ik geloof dat hij
een eenzaam leven leidt.
Michel en Alberta hadden Hus
sein en zijn vader ontmoet, want de
Bedouin had een zeer vriendelijk be
zoek aan de mannelijke gast van
de Majoor gebracht, toen de dames
toevallig thuis waren.
Ik krijg kippenvel van hem, zei
Alberta, ik houd niet van inboorlin
gen.
Linda had er eveneens kippenvel
van, en toen ze met de anderen het
huis inging liep ze in gedachten ver
zonken. Nu Alberta er haar aan
dacht op vestigde, was ze getroffen
door hetgeen ze tot hier nauwelijks
opmerktehet was waar, ze kwa
men Hussein overal tegen. Hij was
overal, ieder ogenblik verscheen hij,
men zou haast denken dat hij de
gasten van La Tranquillité op een
bijzondere wijs in het oog hield.
Soms groette hij heel voornaam en
reed door, soms stopte hij en wis
selde enige woorden met hen. Een
paar maal, hen precies aan de poort
ontmoetend, was hij, op uitdrukke
lijk verlangen van de Majoor, even
mee binnengekomen en had iets ge
bruikt. Hij bleef nooit lang. sprak
weinig, al zijn aandacht was op de
twee mannen gevestigd. Hij was zo
weinig indringerig als een jonge man
het maar zijn kan, zo stil. dat men
haast niet merkte dat hij er was,
men zou het niet gezien hebben,
ware het niet dat zijn buitengewone
schoonheid en zijn kleurige kleding
speciaal de aandacht op hem vestig
den. Doch met al dat, hij was er.
Dat al deze ontmoetingen louter
toeval waren, betwijfelde Linda voor
het eerst. Tevoren had ze er nimmer
bij stil gestaan, maar zoals altijd
had Alberta de puntjes op de i gezet,
en Linda was er werkelijk onaange
naam door getroffen.
Een vlugge blik naar Sybil, ter
wijl Alberta sprak, versterkte haar
nog in dit onaangenaam gevoelmet
een gemaakt glimlachje had Sybil
het hoofd in de nek geworpen. Het
is Sybil, die hij op het oog heeft,
c acht Linda, zou ze het vermoeden
O, de kleine dwazin, als ze hem
aanmoedigtDat zal ze toch zeker
niet doen. ze kan het niet helpen dat
hij haar achterna loopt, het is niet
naar schuld, maar wij hebben wer
kelijk reeds genoeg te doen, zonder
de miserie van die complicatie. Dan
zou het leven haast onmogelijk op
La Tranquillité worden.
Die zelfde morgen zagen ze hem
weer Ze waren op weg naar Abou
A.bbas om de bedienden, die Mrs
Sanders voor hen gevonden had, aan
het werk te zetten in het flat dat de
Summers voor vijf maanden gehuurd
hadden. Begin der volgende week
zouden Alberta en Michel er hun in
trek in nemen. Mrs Sanders, vrien
delijk als steeds was daar met een
kok en twee bedienden, allen van
de beste getuigschriften voorzien en
d'e voldoende Engels verstonden.
Het was een appartement op de
tweede verdieping van een groot wit
hu s. met grote, goed gemeubileerde
kamers, dié allen op een brede ve
randa uitgaven, die over de gehele
breedte van het huis liep. Alberta
gaf de bedienden alle instructies om
trent de bagage, die zou aankomen
en de nodige inkopen die ze te doen
hadden, en daarna vertrokken ze met
Mrs Sanders naar de club.
Abou Abbas was aan het moder-
niser n het had electrisch licht, een
tamelijk goede cinema, en, de grote
trots, een sportclub en tennisveld,
balzaal met grote veranda, waarin
men ahe mogelijke verfrissende dran
ken kan krijgen. Door Engelsen open
gezet. 'a as het, om politieke en finan-
tiële reden nodig geweest de deuren
verder open te zetten en ook vreem
delingen en inboorlingen toe te la
ten. Wie iets betekende, kon lid zijn
en. was het dan ook. Sommige van de
oude Engelsen, aldaar verblijvend,
hadden zich tegen de inmenging van
vreemden verzet, doch langzamer
hand waren hun vooroordelen ver
dwenen. de club maakte het mogelijk
iets te ondernemen, de dranken wa
ren goed en de barman ontpopte zich
als een artist in zijn vak.
Verschillende meisjes waren aan
het tennissen, twee drie dames za
ten op de veranda toe te zien, toen
Mrs Sanders en haar kennissen bin
nen kwamen. Een bediende bracht
thee en beschuiten, ijs voor Sybil
en een whisky soda voor Michel.
Laat mij eens proeven, zei Sy
bil en stak haar hand uit naar het
glas van Michel en bracht het daar
na aan haar mond. Hoe bitterriep
ze uit, trok een gezicht, doch stak er
nog eens de lippen aan, hem een uit
dagende blik over de rand van het
glas heen toewerpend. Op dat ogen
blik kwam Hussein binnen, langs
een deur precies achter hun zit
plaats, en ging, na hen een plecht
statige groet gebracht te hebben, even
verder kalm zitten en bestelde een
koffie. Sybil, nog steeds het glas van
Michel in de hand, maar ten min
ste Miss Summers had de overtui
ging bewust van de blik uit de
half toegeknepen ogen waarmede de
jonge Bedouin haar bekeek, nam
een laatste slokje van het bittere
drankje en gaf het glas aan Michel.
(Vervolgt)
De grootste keus vindt U steed*
34, B«terstraat. IE P F R