E Lactanos Melkprodukten I r«£ MODEN Huis Vervalle-Berlamont morgen OVERMORGEN... ALTIJD!!! Julien Tahon-Verhaeghe Kinderwagens vanaf 895 fr. GRAND BAZAR fc te 'h ri k DAAROM primeert LAC1ANO- MELK overal door frisheid zuiverheid kwaliteit kwantiteit J De Astrologische week een e&nï.. P€ BSST-C. HET VFERSCH NIEUWS Bli 8 8-4-195* J WO /.or klu ver j>la S bloi e er dev prij ien ien |?n Tra 'lixi ie 1 lata ud um te zi I V «c van ai «Is I iW D gd tei Ju t fa Dj |t Fr rr k ez< *ree ~rt e J i jdei .,601 ktlik jeitei 3 d ïO£ SPIJSKAART VOOR DE GANSE WEEK ZONDAGRussische eieren Lentesoep Gebraden kip Veldsla Frites Chocoladepudding met slagroom MAANDAGPaaseieren Gebakken lamscoteletjes Aardappelpuree Fruit. DINSDAG Gekookte moten zalm Ge smolten boter Gekookte aardappe len Griesmeelpap WOENSDAGGehakt Spinazie Ge kookte aardappelen Verloren brood DONDERDAGVarkenscoteletten Bloemkool Aardappelen in de oven Vanillepudding. VRIJDAGGebakken schol Frites Rijstkoekjes. ZATERDAG Biefstuk Andijvie Ge kookte aardappelen Fruit HUISHOUDELIJKE WENKEN. De tijd is daar dat we ons Wintergoed op gaan bergen Doe dit met de grootst mogelijke zorg. Maak het niet alleen pro per en stofvrij alvorens het weg te rui men. maar zie het ook grondig na. Naai eventueel losgeraakte voering weer vast zet bengelende knopen weer stevig aan en verstel wat nodig is. Het is zo prettig als we komende Winter alles weer in eens netjes voor de dag kunnen halen Vuile kledingstukken wassen we. of laten ze chemisch reinigen op een wasserij. Maar ook van de andere stukken moe ten vlekken absoluut verwijderd worden Want vlekken trekken motten aan. En velen weten misschien wel uit een onaan gename ondervinding, dat motten verdrij ven. als ze zich eenmaal ergens hebben vastgenesteld. een bijna hopeloze onder neming is. Maak daarom voor het bergen van wintergoed gebruik van zogenaamde 14, De Haernestraat IEPER Komt zien naar onze nieuwe keus MODELHOEDEN en onze nieuwste MODE- en FANTASIEARTIKELEN Grote keus Genadige prijzen (3069) VOOR DE LEKKERBEKKEN. Russische eieren. BereidingZes hardgekookte eieren worden gehalveerd, het eigeel eruit genomen, en door een zeefje gewreven Het gezeefde eigeel wordt vermengd met purée van 4 ansjovissen en wat mayonnaise Deze massa spuit men in de halve eieren en garneert ze met reepjes tomaat kappertjes, gehakte au gurkjes of ansjovisfilets. Dien op met sla en mayonnaise. Chocoladepudding met slagroom. Be nodigd 1 liter melk. 70 gr. cacaopoeder. 150 gr suiker. 20 gr gelatine. 1 stokje vanille, slagroom. Bereiding De melk aan de kook bren gen. de vanille ongeveer een uur warm erin laten trekken vervolgens suiker en cacaopoeder vooraf met koude melk aan gemengd, erin gieten en het mengsel al roerend laten koken het vanillestokje er uit nemende opgeloste gelatine toevoe gen De massa laten bekoelen, tot ze be gint stijf te worden en dan een vorm. die enige tijd met water gevuld heeft gestaan, er mede vullen. Paaseieren. Benodigd Zes eieren. 30 gr boter, eiwit, paneermeel. BereidingDe eieren drie minuten la ten koken, overspoelen met koud water en voorzichtig pellen. De gepelde eieren eerst in de gesmolten boter schudden, ver volgens in paneermeel, eiwit en nogmaals paneermeel en ze in heet frituurvet vlug bruin bakken. De eieren opdienen op een schotel, met vingerdoekje belegd, en gar neren met gefruite peterselie of gele sla blaadjes. Gebakken lamscoteletjes. Benodigd 500 gr lamscoteletten. 5 gr. zout. 150 gr. boter of margarine, geraspte ui of sja lotten, peper, paneermeel, kastanje- of aardappelpuree, papieren machetjes. BereidingDe coteletten afschrappen, het beentje geheel schoonmaken, het vlees inwrijven met een mengsel van peper, zout en geraspte ui of sjalotten, ze daar na in paneermeel wentelen en in boter in de koekepan bruin en gaar bakken. De beentjes met een stukje grauw papier ver vrij maken en kleine witte papieren manchetjes er aan steken. De kastanje- of aardappelpuree op een verwarmde schotel tot een bergje vormen, de cotelet- jes er tegen plaatsen, de schotel garne ren met doperwten en warm opdienen. KEUKENGEHEIMEN. Een enigzins flauwe, minder smakelijke soep. kan op een uitstekende manier pikanter en voedzamer gemaakt worden met geraspte kaas. Het best is een scho teitje geraspte kaas op de tafel te plaat sen. zodat iedereen zich naar believen en smaak kan bedienen. Als we gerecht met ansjovis gereed willen maken, moeten we te voren de ansjovis ontzouten. Dit gebeurt het best door de visjes enige uren in koud wa ter te laten liggen, en ze daarna nog een uurtje in wat melk te zetten. Eerst hierna worden de visjes met een roest vrij mesje afgeschrapt, in tweeën ge spleten en van de graten ontdaan Zo 'n visje noemt men dan een filetje Tegen woordig kunnen we deze filets ook kant en klaar in kleine blikjes kopen, maar ooit dan is het dikwijls nog nodig ze te ontzouten Zi;n we. om de één of andere reden, ver plicht andijvie enkele dagen te bewaren, dan moeten we de struiken dichtbinden, en op een donkere plaats leggen. Bossen rabarber echter worden losge sneden en uitgespreid om ze een poosje goed te houden. Mieren zijn zeer snoeplustige diertjes. Een miereninvasie in provisiekast of keuken is dan ook iets. waar de huis vrouw danig het land aan heeft Hier volgt een eenvoudig middeltje, om de mieren voorgoed te verjagen. Men maakt een papje van een paar eetlepels stroop met wat gist en zet dit op de plaats, van waar men meent, dat de mieren komen. Na acht dagen zal zich geen mier meer vertonen. motvrije zakken, en bewaar ze goed af gesloten in kasten of koffers. Als U geen motvrije zakken hebt. bestuif jlan de kledingstukken rijkelijk met D.D T.-poe der, en bedek ze met krantenpapier Ook kamfer en terpentijn zijn reukjes waar de motten niet van houden. Glimmende vlekken in een mantel of costuum verdwijnen meestal door ze af te nemen met water en azijn. Daarna op de gewone wijze oppersen. MODE-TIPJES. De overgooiers zijn weer modern. En dat is prettig, want van japonnen of mantels, die om één of andere reden niet meer in hun tegenwoordige toestand te dragen zijn. kan men met weinig moeite zo 'n overgooiertje maken, waar onder verschillende leuke bloesjes ge dragen kunnen worden. Vooral voor jonge meisjes een ideale dracht. Naast het mantelcostuum met aanslui tende jacquette en klassieke tailleur, dit jaar ook mantelpakjes met ruime losse jasjes. In effen stof staan ze heel ge kleed. terwijl ze in geruite of pied-poule stof meer een sportief uitzicht krijgen. Ook zien we deze pakjes meermaals ver vaardigd uit een double-facestof. waarvan de effen kant voor de rok. de geruite binnenzijde voor het jasje gebruikt wordt. overtreffen in kwaliteit alle gelijkaardige produkten op de Zuiveimarkt en genie ten in elk huishouden een waardige voorrang 1 LITER LACTANOMELK vertegenwoordigt het gehalte in voedingswaarde van 220 grammen biefsteak 50 grammen boter 50 grammen suiker 1 LITER LACTANOMELK geeft 33, van de totale.weerstandskracht welke het menselijk organisme dagelijks nodig heeft 1 LITER LACTANOMELK is het meest volledig economisch voedsel DAAROM KOOP IK L A CT A IN] O iV\ E. LK Alleen Marie en Wim 7 Dan zijn jullie dus met zijn vieren. Nou. dan neem je vier eieren en in ieder ei prik je aan de spitse kant met een punt van een schaar een gat ongeveer zo groot als het topje van een wijsvinger. Voorzichtig laat je dan het ei leeglopen, zonder het te be schadigen en reinigt het van binnen met een vochtig watje. Dan komt het beschil deren. Nee. trek nu maar geen bedenke lijk gezicht, dat valt best mee. Je neemt gewone waterverf of gekleurde inkt en maakt een of ander aardig motiefje. Het hoeft toch geen groot schilderwerk te wor den. Niemand zal het je kwalijk nemen dat je geen Rembrandt bent. Hoewel het heus niet zo veel moeite zal kosten om een aardig Chinees mannetje te tekenen of een Paashaasje Maar in ieder geval frisse vrolijke kleuren Als je hier mee klaar bent. laat je de eieren rustig staan tot de ochtend van de dag. waarop je ze wilt gebruiken. Op die dag moet je aan de inwendige mens gaan denken. Dan neem je zes repen chocolade en je smelt deze in een water bad, waarna je ze vermengt met vier eierdooiers. Dit klop je goed door elkaar. Ook het wit van de eieren klop je apart tot het een dikke witte massa is geworden. En als jouw arm moe is van het kloppen, roep je je man en vraagt hem of hij je kom< aflossen Ja. lach nu maar niet. hij moet er ook iets voor over hebben. Ben jij (of je man) hier mee klaar, dan meng je alles tezamen en je krijgt de heerlijk ste crème, die je je maar kunt denken. Om de eieren te vullen, gebruik je een trechtertje. Je kunt ook een suikerzak ne- IPIPIPJ MET PASEN Grote keus, en, lage prijzen Zijn onze beste bewijzen Sterke waren, kleurenpracht Is onze* aantrekkingskracht Kom onze uitstallingen bezichtigen TEXTIELWAREN Paterstraat 30 IEPER ONS WEKELIJKS PRAATJE. Ik ontving een Paasbrief Beste Dina. Zoals ieder jaar komen Wim en ik weer de Paasdagen bij jullie doorbrengen. Het is toch wel goed Wij schrijven nog wel met welke trein wij bij jullie kunnen zijn Je Marie Natuurlijk konden Marie en haar man bij mij komen, want niets is gezelliger dan de Paasdagen met hen door te bren gen Maar nu kwam weer de grote moei lijkheid. Wat zou ik dit jaar als Paas- cadeautje geven 7 Vorig jaar was het een tas voor Marie, een das voor Wim. Ik stuurde een fles Eau de Cologne voor haar moeder, een... nee. ik weet het werkelijk niet meer. Ik herinner me alleen nog. dat het een flinke hap in mijn portemonnaie heeft gegeven. Ik zal toch moeten probe ren dit jaar goedkoper klaar te komen. Maar hoe 7 Goede raad is duur. Op goed geluk stapte ik naar mijn moeder. Zij weet altijd overal raad cp en dus ging ik ook thans hoopvol naar haar toe. Mijn hoop was niet ongegrond. c Ach geef toch niet zo veel geld uit voor dure cadeaux- Maak iets aardigs en tegelijkertijd iets lekkers voor de ont bijttafel en een fleurig niemendalletje als versiering. Dat geeft veel meer een Paas- idee. dan een cadeau, want dat geef je ook op verjaardagen. Sinterklaas, enz... Wacht, ik zal jou aan het werk zetten, a En mijn handige moeder vertelde maar meteen wat ik moest doen. We gaan eerst eens een paar eieren garneren. Wie komen er bij jullie eten 7 men en daar het puntje van afscheuren Kind. kind. wat zullen ze smullen. Om de tafel aardig te versieren, kan je ook eieren gebruiken. Hiervoor neem je weer een paar eieren en maakt aan het uiteinde van ieder ei weer een kleine opening om het leeg te kunnen maken. Natuurlijk bak je van de inhoud van deze eieren een lekkere omelette Spoel dan de eieren van buiten even fris af en droog ze vervolgens Leg ze dan maar gerust even weg. want voorlopig moet je eerst iets anders doen. Je neemt dan een paar velletjes gekleurd papier, rood, groen, geel. blauw en oranje bijv. en vouwt of knipt hiervan enige tientallen bloempjes Pas als dit klaar is. komen de eierscha len weer aan de beurt. Hierop plak je na melijk de bloempjes, met lijm of stijfsel Wanneer je ze aardig rangschikt, kan je de leukste figuren vormen Een klein stukje ijzerdraad wordt voorzien van een propje watten en hiermee kan dan ieder ei van binnen goed schoon worden ge maakt. De eieren worden dan gevuld met dragées. pepermuntjes, gepelde of zoute pinda's (olienootjes), rozijntjes of andere kleine lekkernijen voor bij de thee. Al deze dingen worden met bloemp'es afge dekt. Van groen papier worden nu blaadjes geknipt en deze aan ijzerdraad bevestigd. De steeltjes worden omwoeld met raffia. Zij worden nu bij elkander gebonden, zó. dat het ei er op kan steunen. Zo worden de boeketjes dan in kleine vaas jes of eierdopjes geplaatst. Ik heb me vast voorgenomen, moeders raad op te volgen En u 7 Zoudt u het ock niet eens proberen 7 Veel sukses •VARIA. Waarom Paaseieren De traditie met Pasen eieren te geven, wijst terug op de eeuw. waarin de con sumptie hiervan door de Kerk tijdens de vasten verboden werd. Op de Zaterdag voor Pasen ging men ter zegening naar de kerk en distribueer de hierna de eieren onder ouders, vrien den en kennissen. Weldra werd het tot gewoonte, dé ge zegende eieren met diverse kleuren te be schilderen. bij voorkeur met rode verf. Rijke adellijke gelovigen lieten de eieren zelfs vergulden of verzilveren. Sommigen lieten er hun wapens op aanbrengen. De op deze wijze versierde eieren wer den na de Hoogmis van Pasen in mandjes naar het hof gebracht, waar de Koning ze in zijn werkkamer onder de hovelingen verdeelde. In Rusland was dit nog tot het midden van de vorige eeuw gebruikelijk Vele dezer eieren werden beschilderd door ware kunstenaars van naam. die echter vaak de bloedigste strijdtonelen afbeeldden. Er zijn ook gevallen bekend van on bekende talentvolle schilders, die op deze wijze bij het hof werden geïntroduceerd en hierdoor grote bekendheid verwierven Tegenwoordig zijn het meestal geen ech te eieren meer, die men aan vrienden en kennissen geeft, maar suiker- of choco lade eieren. De Paasei-traditie heeft du> wel een grote wijziging ondergaan; maar ik durf er best voor uit te komen, dat ik dit heus niet betreur, want ze smaken lekker en wij behoeven ons dus helemaal niet te beklagen over deze wijziging. TANTE DINA (Nadruk, ook gedeeltelijk, verbodenl DE GROOTSTE KEUS DE LAAGSTE PRIJZEN PL00IWACENS - KINDERSTOELEN - PARKEN 14, Bofersfraat - IEPER - Tel. 463 (2846) VAN 9 TOT 15 APRIL 1950 WATERMAN: 20 Januari tot 18 Febr. ooral de namiddaguren, zullen U deze week veel geluk brengen. Redelijk belang rijk nieuws, zal U van een tamelijk jong persoon van het ander geslacht toeko men. Waak over Uw uitgaven en Uw nnantiele aangelegenheden. MSSEN19 Februari tot 20 Maart Goede week. in verband met finantiële zaken en geluksspelen. Nochtans zal ge- brek aan energie en doorzettingsvermogen Watl nj™ geiegenheden doen missen Waak over Uw familieleven, dat ernstige storingen zou kunnen vertonen RAM 21 Maart tot 19 ApriL Door Uw impulsiviteit zullen Uw beslis- smgen falikam uitlopen en U ernstige moeilijkheden in Uw omgeving en in Ver band met Uw beroepsbezigheden op de halen. De kunsten zijn echter uitzondering niet in deze 'tweede begrepen. STIER 20 April tot 20 Mei De avonduren zullen U neerslachtig ma ken U zult zich echter over deze mortle verzwakking heen zetten, door het feit vai zzissr** °°gpum veei bij regel TWEELINGEN 21 Mei tot 21 Juni Uw scherp opmerkingsvermogen en U»' vlugge geest, zullen U helpen, uit voor bijgaande gelegenheden, het maximur. profijt te halen. U zult binnenkort nieuws ontvangen, aangaande Uw beroeps- en finantiële aangelegenheden. KREEFT: 21 Juni tot 22 Juli De invloeden dezer week zijn bijzontk: gunstig op alle gebied, voornamelijk in de ochtenduren. Alle beslissingen, in ver band met handelsbedrijven zullen grcot succes kennen. Ook succes uit sentimer.- teel oogpunt. LEEUW: 23 Juli tot 22 Augustus Gebrek aan besluitkracht en energie zullen U deze week lelijke parten kun- nen spelen. Tracht geen arbitrair oor deel te vellen, en laat U voor alles nie- te ver leiden door Uw zenuwen. MAAGD 23 Augustus tot 22 September Uw buitengewoon ontwikkelde intuïtie zal U tot belangrijke beslissingen lei®®- in verband Uwer beroepsbezigheden grete hardnekkigheid en helder doorzie zuiien U veel vruchten afwerpen WEEGSCHAAL 23 September lot 22 °kk Het zal U in de avonduren aan eaeT?/ en initiatief ontbreken. Waak over-ö; finantiële toestand. Uit moreel oogpunt deze week U echter veel voldoening ken Geluk in de sentimentele betre gen. SCHORPIOEN 23 Oktober lot 21 N«J; De soepelheid van Uw karakter toelaten te zegevieren over een rijke familie?ongelegenheid Goede den. vooral voor personen die hun heden op hjt land of in de kunsten oefenen. SCHUTTER 22 November tot 21 Dec- Rondom U heersen geluk en be I ming. De kansen van slagen in vcj mei Uw beroepsbezigheden, zijn 1J' gunstig Voldoening uit sentimenteel punt. STEENBOK 22 December tot 19 Tameliik eunstiee week. ondanks Tamelijk gunstige week. """"Tebbee feit dat U een lichte neiging zult jg en en J** te ner de moeilijkheden te onderschatten leven wat al te gemakkelijk op ke,J*r v-. BIN NA JO6

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1950 | | pagina 6