E
Lactanos Melkprodukten
I
r«£
MODEN
Huis Vervalle-Berlamont
morgen OVERMORGEN... ALTIJD!!!
Julien Tahon-Verhaeghe
Kinderwagens vanaf 895 fr.
GRAND BAZAR
fc
te
'h
ri
k
DAAROM primeert LAC1ANO- MELK overal
door frisheid
zuiverheid
kwaliteit
kwantiteit J
De Astrologische week
een e&nï..
P€ BSST-C.
HET VFERSCH NIEUWS Bli 8 8-4-195*
J WO
/.or
klu
ver
j>la
S
bloi
e
er
dev
prij
ien
ien
|?n
Tra
'lixi
ie 1
lata
ud
um
te zi
I V
«c
van
ai
«Is
I
iW
D
gd
tei
Ju
t
fa
Dj
|t
Fr
rr
k
ez<
*ree
~rt
e
J i
jdei
.,601
ktlik
jeitei
3 d
ïO£
SPIJSKAART VOOR DE GANSE WEEK
ZONDAGRussische eieren Lentesoep
Gebraden kip Veldsla Frites
Chocoladepudding met slagroom
MAANDAGPaaseieren Gebakken
lamscoteletjes Aardappelpuree
Fruit.
DINSDAG Gekookte moten zalm Ge
smolten boter Gekookte aardappe
len Griesmeelpap
WOENSDAGGehakt Spinazie Ge
kookte aardappelen Verloren brood
DONDERDAGVarkenscoteletten
Bloemkool Aardappelen in de
oven Vanillepudding.
VRIJDAGGebakken schol Frites
Rijstkoekjes.
ZATERDAG Biefstuk Andijvie Ge
kookte aardappelen Fruit
HUISHOUDELIJKE WENKEN.
De tijd is daar dat we ons Wintergoed
op gaan bergen Doe dit met de grootst
mogelijke zorg. Maak het niet alleen pro
per en stofvrij alvorens het weg te rui
men. maar zie het ook grondig na. Naai
eventueel losgeraakte voering weer vast
zet bengelende knopen weer stevig aan
en verstel wat nodig is. Het is zo prettig
als we komende Winter alles weer in
eens netjes voor de dag kunnen halen
Vuile kledingstukken wassen we. of laten
ze chemisch reinigen op een wasserij.
Maar ook van de andere stukken moe
ten vlekken absoluut verwijderd worden
Want vlekken trekken motten aan. En
velen weten misschien wel uit een onaan
gename ondervinding, dat motten verdrij
ven. als ze zich eenmaal ergens hebben
vastgenesteld. een bijna hopeloze onder
neming is. Maak daarom voor het bergen
van wintergoed gebruik van zogenaamde
14, De Haernestraat
IEPER
Komt zien naar onze nieuwe keus MODELHOEDEN
en onze nieuwste MODE- en FANTASIEARTIKELEN
Grote keus Genadige prijzen
(3069)
VOOR DE LEKKERBEKKEN.
Russische eieren. BereidingZes
hardgekookte eieren worden gehalveerd,
het eigeel eruit genomen, en door een
zeefje gewreven Het gezeefde eigeel wordt
vermengd met purée van 4 ansjovissen
en wat mayonnaise Deze massa spuit men
in de halve eieren en garneert ze met
reepjes tomaat kappertjes, gehakte au
gurkjes of ansjovisfilets. Dien op met sla
en mayonnaise.
Chocoladepudding met slagroom. Be
nodigd 1 liter melk. 70 gr. cacaopoeder.
150 gr suiker. 20 gr gelatine. 1 stokje
vanille, slagroom.
Bereiding De melk aan de kook bren
gen. de vanille ongeveer een uur warm
erin laten trekken vervolgens suiker en
cacaopoeder vooraf met koude melk aan
gemengd, erin gieten en het mengsel al
roerend laten koken het vanillestokje er
uit nemende opgeloste gelatine toevoe
gen De massa laten bekoelen, tot ze be
gint stijf te worden en dan een vorm. die
enige tijd met water gevuld heeft gestaan,
er mede vullen.
Paaseieren. Benodigd Zes eieren. 30
gr boter, eiwit, paneermeel.
BereidingDe eieren drie minuten la
ten koken, overspoelen met koud water
en voorzichtig pellen. De gepelde eieren
eerst in de gesmolten boter schudden, ver
volgens in paneermeel, eiwit en nogmaals
paneermeel en ze in heet frituurvet vlug
bruin bakken. De eieren opdienen op een
schotel, met vingerdoekje belegd, en gar
neren met gefruite peterselie of gele sla
blaadjes.
Gebakken lamscoteletjes. Benodigd
500 gr lamscoteletten. 5 gr. zout. 150 gr.
boter of margarine, geraspte ui of sja
lotten, peper, paneermeel, kastanje- of
aardappelpuree, papieren machetjes.
BereidingDe coteletten afschrappen,
het beentje geheel schoonmaken, het vlees
inwrijven met een mengsel van peper,
zout en geraspte ui of sjalotten, ze daar
na in paneermeel wentelen en in boter
in de koekepan bruin en gaar bakken.
De beentjes met een stukje grauw papier
ver vrij maken en kleine witte papieren
manchetjes er aan steken. De kastanje-
of aardappelpuree op een verwarmde
schotel tot een bergje vormen, de cotelet-
jes er tegen plaatsen, de schotel garne
ren met doperwten en warm opdienen.
KEUKENGEHEIMEN.
Een enigzins flauwe, minder smakelijke
soep. kan op een uitstekende manier
pikanter en voedzamer gemaakt worden
met geraspte kaas. Het best is een scho
teitje geraspte kaas op de tafel te plaat
sen. zodat iedereen zich naar believen
en smaak kan bedienen.
Als we gerecht met ansjovis gereed
willen maken, moeten we te voren de
ansjovis ontzouten. Dit gebeurt het best
door de visjes enige uren in koud wa
ter te laten liggen, en ze daarna nog
een uurtje in wat melk te zetten. Eerst
hierna worden de visjes met een roest
vrij mesje afgeschrapt, in tweeën ge
spleten en van de graten ontdaan Zo 'n
visje noemt men dan een filetje Tegen
woordig kunnen we deze filets ook kant
en klaar in kleine blikjes kopen, maar
ooit dan is het dikwijls nog nodig ze te
ontzouten
Zi;n we. om de één of andere reden, ver
plicht andijvie enkele dagen te bewaren,
dan moeten we de struiken dichtbinden,
en op een donkere plaats leggen.
Bossen rabarber echter worden losge
sneden en uitgespreid om ze een poosje
goed te houden.
Mieren zijn zeer snoeplustige diertjes.
Een miereninvasie in provisiekast of
keuken is dan ook iets. waar de huis
vrouw danig het land aan heeft Hier
volgt een eenvoudig middeltje, om de
mieren voorgoed te verjagen.
Men maakt een papje van een paar
eetlepels stroop met wat gist en zet dit
op de plaats, van waar men meent, dat
de mieren komen. Na acht dagen zal
zich geen mier meer vertonen.
motvrije zakken, en bewaar ze goed af
gesloten in kasten of koffers. Als U geen
motvrije zakken hebt. bestuif jlan de
kledingstukken rijkelijk met D.D T.-poe
der, en bedek ze met krantenpapier Ook
kamfer en terpentijn zijn reukjes waar
de motten niet van houden.
Glimmende vlekken in een mantel of
costuum verdwijnen meestal door ze af
te nemen met water en azijn. Daarna op
de gewone wijze oppersen.
MODE-TIPJES.
De overgooiers zijn weer modern. En
dat is prettig, want van japonnen of
mantels, die om één of andere reden
niet meer in hun tegenwoordige toestand
te dragen zijn. kan men met weinig
moeite zo 'n overgooiertje maken, waar
onder verschillende leuke bloesjes ge
dragen kunnen worden. Vooral voor
jonge meisjes een ideale dracht.
Naast het mantelcostuum met aanslui
tende jacquette en klassieke tailleur, dit
jaar ook mantelpakjes met ruime losse
jasjes. In effen stof staan ze heel ge
kleed. terwijl ze in geruite of pied-poule
stof meer een sportief uitzicht krijgen.
Ook zien we deze pakjes meermaals ver
vaardigd uit een double-facestof.
waarvan de effen kant voor de rok.
de geruite binnenzijde voor het jasje
gebruikt wordt.
overtreffen in kwaliteit alle gelijkaardige produkten op de Zuiveimarkt en genie
ten in elk huishouden een waardige voorrang
1 LITER LACTANOMELK vertegenwoordigt het gehalte in voedingswaarde van
220 grammen biefsteak
50 grammen boter
50 grammen suiker
1 LITER LACTANOMELK geeft 33, van de totale.weerstandskracht welke het
menselijk organisme dagelijks nodig heeft
1 LITER LACTANOMELK is het meest volledig economisch voedsel
DAAROM KOOP IK L A CT A IN] O iV\ E. LK
Alleen Marie en Wim 7 Dan zijn jullie
dus met zijn vieren. Nou. dan neem je
vier eieren en in ieder ei prik je aan de
spitse kant met een punt van een schaar
een gat ongeveer zo groot als het topje
van een wijsvinger. Voorzichtig laat je
dan het ei leeglopen, zonder het te be
schadigen en reinigt het van binnen met
een vochtig watje. Dan komt het beschil
deren. Nee. trek nu maar geen bedenke
lijk gezicht, dat valt best mee. Je neemt
gewone waterverf of gekleurde inkt en
maakt een of ander aardig motiefje. Het
hoeft toch geen groot schilderwerk te wor
den. Niemand zal het je kwalijk nemen
dat je geen Rembrandt bent. Hoewel het
heus niet zo veel moeite zal kosten om
een aardig Chinees mannetje te tekenen
of een Paashaasje Maar in ieder geval
frisse vrolijke kleuren Als je hier mee
klaar bent. laat je de eieren rustig staan
tot de ochtend van de dag. waarop je ze
wilt gebruiken.
Op die dag moet je aan de inwendige
mens gaan denken. Dan neem je zes repen
chocolade en je smelt deze in een water
bad, waarna je ze vermengt met vier
eierdooiers. Dit klop je goed door elkaar.
Ook het wit van de eieren klop je apart
tot het een dikke witte massa is geworden.
En als jouw arm moe is van het kloppen,
roep je je man en vraagt hem of hij je
kom< aflossen Ja. lach nu maar niet. hij
moet er ook iets voor over hebben. Ben
jij (of je man) hier mee klaar, dan meng
je alles tezamen en je krijgt de heerlijk
ste crème, die je je maar kunt denken.
Om de eieren te vullen, gebruik je een
trechtertje. Je kunt ook een suikerzak ne-
IPIPIPJ
MET PASEN
Grote keus, en, lage prijzen
Zijn onze beste bewijzen
Sterke waren, kleurenpracht
Is onze* aantrekkingskracht
Kom onze uitstallingen bezichtigen
TEXTIELWAREN
Paterstraat 30
IEPER
ONS WEKELIJKS PRAATJE.
Ik ontving een Paasbrief
Beste Dina.
Zoals ieder jaar komen Wim en ik weer
de Paasdagen bij jullie doorbrengen. Het
is toch wel goed Wij schrijven nog wel
met welke trein wij bij jullie kunnen zijn
Je Marie
Natuurlijk konden Marie en haar man
bij mij komen, want niets is gezelliger
dan de Paasdagen met hen door te bren
gen Maar nu kwam weer de grote moei
lijkheid. Wat zou ik dit jaar als Paas-
cadeautje geven 7 Vorig jaar was het een
tas voor Marie, een das voor Wim. Ik
stuurde een fles Eau de Cologne voor haar
moeder, een... nee. ik weet het werkelijk
niet meer. Ik herinner me alleen nog. dat
het een flinke hap in mijn portemonnaie
heeft gegeven. Ik zal toch moeten probe
ren dit jaar goedkoper klaar te komen.
Maar hoe 7 Goede raad is duur.
Op goed geluk stapte ik naar mijn
moeder. Zij weet altijd overal raad cp
en dus ging ik ook thans hoopvol naar
haar toe. Mijn hoop was niet ongegrond.
c Ach geef toch niet zo veel geld uit
voor dure cadeaux- Maak iets aardigs en
tegelijkertijd iets lekkers voor de ont
bijttafel en een fleurig niemendalletje als
versiering. Dat geeft veel meer een Paas-
idee. dan een cadeau, want dat geef je
ook op verjaardagen. Sinterklaas, enz...
Wacht, ik zal jou aan het werk zetten, a
En mijn handige moeder vertelde maar
meteen wat ik moest doen.
We gaan eerst eens een paar eieren
garneren. Wie komen er bij jullie eten 7
men en daar het puntje van afscheuren
Kind. kind. wat zullen ze smullen.
Om de tafel aardig te versieren, kan
je ook eieren gebruiken. Hiervoor neem
je weer een paar eieren en maakt aan
het uiteinde van ieder ei weer een kleine
opening om het leeg te kunnen maken.
Natuurlijk bak je van de inhoud van deze
eieren een lekkere omelette Spoel dan
de eieren van buiten even fris af en
droog ze vervolgens Leg ze dan maar
gerust even weg. want voorlopig moet je
eerst iets anders doen. Je neemt dan een
paar velletjes gekleurd papier, rood, groen,
geel. blauw en oranje bijv. en vouwt of
knipt hiervan enige tientallen bloempjes
Pas als dit klaar is. komen de eierscha
len weer aan de beurt. Hierop plak je na
melijk de bloempjes, met lijm of stijfsel
Wanneer je ze aardig rangschikt, kan je
de leukste figuren vormen Een klein
stukje ijzerdraad wordt voorzien van een
propje watten en hiermee kan dan ieder
ei van binnen goed schoon worden ge
maakt. De eieren worden dan gevuld met
dragées. pepermuntjes, gepelde of zoute
pinda's (olienootjes), rozijntjes of andere
kleine lekkernijen voor bij de thee. Al
deze dingen worden met bloemp'es afge
dekt.
Van groen papier worden nu blaadjes
geknipt en deze aan ijzerdraad bevestigd.
De steeltjes worden omwoeld met raffia.
Zij worden nu bij elkander gebonden,
zó. dat het ei er op kan steunen. Zo
worden de boeketjes dan in kleine vaas
jes of eierdopjes geplaatst.
Ik heb me vast voorgenomen, moeders
raad op te volgen En u 7 Zoudt u het
ock niet eens proberen 7 Veel sukses
•VARIA.
Waarom Paaseieren
De traditie met Pasen eieren te geven,
wijst terug op de eeuw. waarin de con
sumptie hiervan door de Kerk tijdens de
vasten verboden werd.
Op de Zaterdag voor Pasen ging men
ter zegening naar de kerk en distribueer
de hierna de eieren onder ouders, vrien
den en kennissen.
Weldra werd het tot gewoonte, dé ge
zegende eieren met diverse kleuren te be
schilderen. bij voorkeur met rode verf.
Rijke adellijke gelovigen lieten de eieren
zelfs vergulden of verzilveren. Sommigen
lieten er hun wapens op aanbrengen.
De op deze wijze versierde eieren wer
den na de Hoogmis van Pasen in mandjes
naar het hof gebracht, waar de Koning
ze in zijn werkkamer onder de hovelingen
verdeelde.
In Rusland was dit nog tot het midden
van de vorige eeuw gebruikelijk
Vele dezer eieren werden beschilderd
door ware kunstenaars van naam. die
echter vaak de bloedigste strijdtonelen
afbeeldden.
Er zijn ook gevallen bekend van on
bekende talentvolle schilders, die op deze
wijze bij het hof werden geïntroduceerd
en hierdoor grote bekendheid verwierven
Tegenwoordig zijn het meestal geen ech
te eieren meer, die men aan vrienden en
kennissen geeft, maar suiker- of choco
lade eieren. De Paasei-traditie heeft du>
wel een grote wijziging ondergaan; maar
ik durf er best voor uit te komen, dat
ik dit heus niet betreur, want ze smaken
lekker en wij behoeven ons dus helemaal
niet te beklagen over deze wijziging.
TANTE DINA
(Nadruk, ook gedeeltelijk, verbodenl
DE GROOTSTE KEUS DE LAAGSTE PRIJZEN
PL00IWACENS - KINDERSTOELEN - PARKEN
14, Bofersfraat - IEPER - Tel. 463
(2846)
VAN 9 TOT 15 APRIL 1950
WATERMAN: 20 Januari tot 18 Febr.
ooral de namiddaguren, zullen U deze
week veel geluk brengen. Redelijk belang
rijk nieuws, zal U van een tamelijk jong
persoon van het ander geslacht toeko
men. Waak over Uw uitgaven en Uw
nnantiele aangelegenheden.
MSSEN19 Februari tot 20 Maart
Goede week. in verband met finantiële
zaken en geluksspelen. Nochtans zal ge-
brek aan energie en doorzettingsvermogen
Watl nj™ geiegenheden doen missen
Waak over Uw familieleven, dat ernstige
storingen zou kunnen vertonen
RAM 21 Maart tot 19 ApriL
Door Uw impulsiviteit zullen Uw beslis-
smgen falikam uitlopen en U ernstige
moeilijkheden in Uw omgeving en in Ver
band met Uw beroepsbezigheden op de
halen. De kunsten zijn echter
uitzondering niet in deze 'tweede
begrepen.
STIER 20 April tot 20 Mei
De avonduren zullen U neerslachtig ma
ken U zult zich echter over deze mortle
verzwakking heen zetten, door het feit
vai zzissr** °°gpum veei
bij
regel
TWEELINGEN 21 Mei tot 21 Juni
Uw scherp opmerkingsvermogen en U»'
vlugge geest, zullen U helpen, uit voor
bijgaande gelegenheden, het maximur.
profijt te halen. U zult binnenkort nieuws
ontvangen, aangaande Uw beroeps- en
finantiële aangelegenheden.
KREEFT: 21 Juni tot 22 Juli
De invloeden dezer week zijn bijzontk:
gunstig op alle gebied, voornamelijk in
de ochtenduren. Alle beslissingen, in ver
band met handelsbedrijven zullen grcot
succes kennen. Ook succes uit sentimer.-
teel oogpunt.
LEEUW: 23 Juli tot 22 Augustus
Gebrek aan besluitkracht en energie
zullen U deze week lelijke parten kun-
nen spelen. Tracht geen arbitrair oor
deel te vellen, en laat U voor alles nie-
te ver leiden door Uw zenuwen.
MAAGD 23 Augustus tot 22 September
Uw buitengewoon ontwikkelde intuïtie
zal U tot belangrijke beslissingen lei®®-
in verband Uwer beroepsbezigheden
grete hardnekkigheid en helder doorzie
zuiien U veel vruchten afwerpen
WEEGSCHAAL 23 September lot 22 °kk
Het zal U in de avonduren aan eaeT?/
en initiatief ontbreken. Waak over-ö;
finantiële toestand. Uit moreel oogpunt
deze week U echter veel voldoening
ken Geluk in de sentimentele betre
gen.
SCHORPIOEN 23 Oktober lot 21 N«J;
De soepelheid van Uw karakter
toelaten te zegevieren over een
rijke familie?ongelegenheid Goede
den. vooral voor personen die hun
heden op hjt land of in de kunsten
oefenen.
SCHUTTER 22 November tot 21 Dec-
Rondom U heersen geluk en be I
ming. De kansen van slagen in vcj
mei Uw beroepsbezigheden, zijn 1J'
gunstig Voldoening uit sentimenteel
punt.
STEENBOK 22 December tot 19
Tameliik eunstiee week. ondanks
Tamelijk gunstige week. """"Tebbee
feit dat U een lichte neiging zult jg
en en J**
te ner
de moeilijkheden te onderschatten
leven wat al te gemakkelijk op ke,J*r v-.
BIN NA JO6