AVONDGLOED PAMELA WYNNE HET YPERSCH NIEUWS Bh- l2 19121953 even te prikkelen Tegenwoordig worden ■rUSKAART VOOR DE GANSE WEEK BONDAGHaringfilets VermiceHisoep Kalfscoteletten Schorseneren Gekookte aardappelen Appelen in ée oren. MAANDAGRunderlapjes Chinese kool of andijvie Gekookte aard appelen Macaroni pap B1NSDAGGekookte schelvis Kervel- bo ter saus Gekookte aardappelen Verloren brood. WOENSDAGBiefstuk SU Frites Rijsttaart RONDERDAG Varkensribbetjes Zuur kool Aardappelpuree Fruit VRIJDAG (Kerstdag)Selderijsoep Pasteitjes met garnalen Wilde eend Sinaasappelsla Gebakken aardappeltjes Roomsoezen Fruit ZATERDAG: Gebakken lever Erwtjes en worteltjes Gekookte aardappe len Koffiepudding. VOOR DE LEKKERBEKKEN. Wafeltjes Benodigd 500 gr. bloem. 250 gr. bruine suiker 200 gr. boter. 2 eieren. 1 theelepel kaneel een snuifje zout BereidingKneed boter, gezeefde bloem en alle overige ingrediënten goed door el kaar tot een stevige bal. Vorm van dit deeg kleine balletjes. Bestrijk een plat rond wafelijzer met boter en leg in het ■aidden een deegballetje, knijp het ijzer dicht en bak de wafeltjes aan weerskan ten lichtbruin. Neem ze uit het ijzer en Uat ze bekoelen. Wilde eend met sinaasappelsla (4 personen) Een wilde eend is uitstekend geschikt voor een klein gezelschap. Benodigd: 1 wilde eend. wat peper en aout. enige fijne reepjes sinaasappelschil. 300 gr. boter Voor de sU 6 sinaasappe len <1 eetlepels slaolie. 2 eetlepels krui- denazijn. een mespuntje suiker. 1 lepel mayonnaise. 1 lepel tomatenketchup. 1 le pel Engelse saus, peper en zout. 1 kropje •la Bereiding: Wrijf de schoongemaakte eend in met peper en zout. Smelt de bo ter in een braadslede, leg er de vogel in en braad deze in ongeveer 1 1/2 uur in de oven of toegedekt bovenop bet vuur, gaar en bruin. Tijdens het braden regel matig bedruipen met het braadvocht- Laat de laatste 10 minuten san de braadtijd de sinaasappelreepjes in de jus mee trek ken. Schil de sinaasappelen op dezelfde wij ze als een appel, en snijd de vruchten daarna in partjes, doch zó. dat bet vrucht vlees vrij komt te liggen en de vliezen overblijven (dus niet in partjes verdelen, maar de vruchten steeds dwars doorsnij den). Leg in een glazen schotel het hart van een kropje gewassen sla. buig de blaadjes wat uit elkaar en leg in dit hart de si naasappelschijven. Sprenkel er het sausje, waarvoor alle genoemde ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. overheen en dien de sla bij de wilde eend. die op een verwarmde schotel is gelegd en met si naasappelpartjes en een toefje peter selie gegarneerd is. Pasteitjes met garnalen (8 personen) Benodigd 8 pasteitjes (kunnen bij de bakker besteld worden)- Voor het vulsel 300 gram gepelde gar nalen. 100 gram fijngestampte garnaal- pellen. 100 gram boter, zout en cayenne peper BereidingDe boter tot room roeren, roer er de fijngestampte garnaalpellen. het zout en wat cayennepeper doorheen en vermeng de garnalen met deze crème. Laat intussen de pasteitjes in de oven door en door heet worden, en vul ze daarna op met het warme vulsel- Dien dit gerechtje, na de soep. op een verwarmde schotel op. die met een papie ren kanten servetje is bedekt KERSTVERSIERINGEN. Sneeuw voor de Kerstboom. Wanneer wij vroeger onze kerstboom een besneeuwd winters aanzien wilden geven, grepen we naar een pak verband watten en begonnen hier vlokjes uit te trekken, die we voorzichtig op ons boomp je deponeerden. Nu kunnen we kunstsneeuw in pakken kopen Deze kunstsneeuw is echter vrij duur. en veTdwijnt alle jaren met ons boompje in de vuilnisbak. Ieder jaar zijn we dus verplicht nieuwe sneeuw aan .e schaffen. Dn jaar moet U er echter geen kopen maar het een; proberen met het -.ge.--e middeltje, dat U sneeuw zal verschaffen, die niet alleen minder kostbaar is maar bovendien veel mooier terwijl er brandgevaar geen sprake is- "e S*ar- sneeuw maken uit zeep- Ja u verstaa-- goed uit zeep beter gezegd uit v.okken- zeep die we gebruiken om fijn °Hen goed in te wassen. Los zo 'n pakje vlokkenzeep op in 1 d.l koud water en klop nu met een garde juist zoals U dit doet om eiwit of slagroom stijf te kloppen tot U een mooi stevig schuim hebt verkregen Dit zeepschuim wordt na verloop van tijd niet slap. vooral in dit seizoen vaak oesters gegeven als voorgerecht. Hoewel voor de lief hebbers een ware lekkernij, worden oes ters niet door elkeen naar waarde geschat. Daarom laat men ze liever achterwege, indien men niet heel zeker is van de smaak der gasten. De soep. die op het voorgerecht volgt wordt gloeiend heet en liefst in warme borden opgediend. Gevogelte komt voor het kerstdiner ne, meest in aanmerking. Wanneer men een groot gezelschap verwacht en een kalkoen te duur vindt, brengt men het best een gans op tafel. Het gewicht van een ge wone gans bedraagt 4 a 6 kg. hoewel er zekere soorten bestaan, die door een spe «beurt doo-1 Bij het aankopen moet er op gelet wor- geoeun aou ,x is. daar in wordt na verloop van tijd niet s«P mesten, dit gewicht ver het *t geval is met eiwit maar het blijft j mme iy< va?t en stevig Het opbrenger. van ^eze|°%^.o sneeuw op de kerstboom gebeurt doo r het met de hand losjes over de takken uit te spreiden. Hoe langer de sneeuw blijft liggen, hoe mooier zij wordt en wanneer 's avonds de kaarsjes of lichtjes branden is het effect buitengewoon mooi ▼LUCHTIGE AANTEKENINGEN. Wij zijn ren proper volk Dit werd vastgesteld door het sinds eni ge tijd in Parijs opererende Proper heidsbureau Per jaar en per hoofd wordt in Frank rijk 1 1/4 kg. zeep gebruikt Dat is niet veel in vergelijking met de 14 kg van de Belgen (die dan ook aan de spits staan) de 13 kg. van de Amerikanen de 12 kg. van de Britten, de 9 kg. van de Zweden. Nederlanders en Duitse Bondsrepublie ken en de 6 1/2 kg. van de Zwitsers. In India en China schijnt de gewoonte van het wassen geheel In de versukkeling te zijn. In Afrika echter gaat het best en op Tahiti schrobt men zich bijna de huid van het lichaam. Belangwekkend is het veronderstelde verband tussen zeepver- bruik en kindersterfte. In de landen, waar het zeepverbruik per hoofd en per jaar negen kg. of meer bedraagt, is de kinder sterfte de helft van die in de landen met een gebruik van drie kg. of minder ONS WEKELIJKS PRAATJE. Wenken voor het Kerstdiner. Het kerstdiner, dat één der hoogtepun ten van het Kerstfeest vormt, omdat deze gelegenheid familie en vrienden verenigt vraagt aan de hulsvrouw heel wat zorgen Zoals elke feestelijke maaltijd, wordt ook het kerstmaal geopend met een pikant gerechteen voorgerecht, of om het heel deftig ie zeggen met een hors d'oeuvre Denk er echter aan dat een voorgerecht nooit te zwaar mag zijn. maar dat het den dat de gans niet té vet is. daar in dit geval het vlees moeilijk te verteren is Verder moet een gans goed geplukt en blank van kleur zijn. zonder donkere stop- pels, Het mooiste is de gans in z n geheel te braden, maar daarvoor moet men in het bezit zijn van een goede en grote oven. Om de braadtijd te verkorten, want een j Maar laat deze versiering niet te zwa;- grote gans vraagt veel tijd voor zij gaar'en te overvloedig zijn. Enkele takjes huls is wordt de vogel van te voren een uurtje j of een mooi potje met rode en witte tul gekookt in water en zout. Dit afkoken isljes staan veel fijner op het witte taf,, tevens bevorderlijk voor het verwijderen laken, tussen het servies, dan grote bloer van het overtollige vet en het wegnemen stukken die het zicht van de gasten lemmeren. Wat niet mag ontbreken zijn de kaa: wijn in een lichtrode kleur komt hi*, voor in aanmerking. Bij meerdere soorten gaan de 'ic-„. wijnen altijd vóór de zware. Witte (dro? wijn gaat voor de rode. met uitzonde-^ van zoete witte wijn, die voorbehoud blijft voor het dessert. Bij wild en gevogelte past een zVi. rode wijn, hoe adelijker het wild, ées° zwaarder de wijn. Rode wijnen moeten op temperate, worden gebracht, daarom plaatst men flessen liefst een dag te voren in een ver warmde kamer. Gewone wijn wordt opgediend in raffen- meer gekende wijnsoorten in originele fles. Bij fruit wordt nooit wijn gepresenteerri Koffie en likeuren worden na de maa' tijd meestal in een andere kamer opjt öiend Beschikt men echter maar od één kamer, dan worden deze nageree- ten op de eettafel gebracht, doch dar, j het noodzakelijk dat de tafel eerst voï ledig ontruimd wordt, om een romme'-- ongezellig uitzicht te vermijden. Zorg tegelijk met de koffie ook voq. rookgerief op tafel. Natuurlijk wordt de kersttafel versiert: niü loof riQTo trorci orin cl ni«4 4 van de ietwat tranige smaak. De buikholte van een gans wordt opge vuld met zure appelen of met een com binatie van appelen en gedroogde prui men Deze vochtige en zure vulling be hoedt de gans. tijdens het braden, voor uitdrogen, bevordert het gaarworden en past tevens heel goed bij de smaak van het vlees. Tijdens het braden wordt de gans ook herhaaldelijk bedruipt met het braadvocht. Het trancheren van een gebraden gans en ander gevogelte, brengt nogal eens wat moeilijkheden met zich. Daarom is het verkieslijk dit werkje in de keuken te verrichten en de schotels met klaargesne- den stukken op tafel te brengen. Het trancheren van gans bestaat uit 1) het losmaken van de achterbouten: 2) het losmaken van het borstvlees en de vleugels 3) het verdelen van het vlees in stukken, geschikt om op te dienen. Breng de gans. na het trancheren, on middellijk op tafel, want zij smaakt het best zo heet mogelijk. Met het oog hierop is het ook wenselijk de genodigden voor af verwarmde borden voor te zetten. Wat de wijnen betreftheeft de maal f tijd een heel eenvoudig karakter, dan is juist pikant genoeg is om de eetlust nog'één soort wijn reeds voldoende. Tafel- sen. al branden ze ook maar alleen bi het dessert. Wanneer men geen kandel laars bezit, kunnen ook eenvoudige kaa senhouders. die versierd worden met klein takje dennegroen of een rood lint f uitstekend dienst doen. Een heel lief effect geven rode ster appeltjes die omgetoverd worden in ka senhouders. Hiervoor worden de app tjes eerst mooi glimmend gewreven e daarna een weinig uitgeboord. In de op;, ning steekt men een wit kaarsje. Nis vergeten het appeltje op een porselein of glazen schoteltje te plaatsen, dat afdruipende kaarsvet zal opvangen. Er staat de huisvrouw nog veel we te wachten Mag zij er voor beloond wo den met een Gelukkig Kerstfeest, ook ik haar van harte toewens. TANTE DIN.', (Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden) Verantwoordelijke uitjever L DUMORTIIR. 34. Boterjtraat lept door Feuilleton Het Ypersch Nieuws» 53 Werelds Guy vond het erg grappig. Deze vrouw leek wel een onbedorven meisje van zestien, meende hij. Wat een bekoorlijke ge zellin voor een man Hij brak zijn eigen gedachten af met een min of meer hinderlijk gevoel. Hij op zijn leeftijd en dan een vrouw, die hij nauwelijks kende Alles van u is werelds.zei me vrouw Latimer achterover leunend in haar stoel en hem aanstarend. Alles volkomen zoals het moet. Be grijpt u hoe ik het bedoel Neeik zal niet beweren van wel.zei Guy lachend en ondanks zichzelf licht blozend. «Wel, ik bedoel, dat in een hotel, in een theater, in een restaurant, u altijd juist dat doet en dat zegt. wat goed en passend is,zei mevrouw Latimer, die haar best deed zichzelf begrijpelijk te maken. Ja, en ik hoop dat het waar is, zei Guy wederom lachend. En als u nu klaar is. zullen wij onze koffie in de tuin nemen. En dan nog een wandeling, ten minste als u niet te moe is. O. nee. Ik zal het heel prettig vin den zei mevrouw Latimer geest driftig. En gezeten op de kleine groe ne bank. vlak tegen de muur aan. die langs het Meer liep. trachtte zij haar gedachten te verzamelen ter wijl zij de nogal bittere koffie dronk. Dit was. zo zei zij tot zichzelve. ab soluut verkeerd. Tot aan dit ogen blik had zij getracht zichzelf wijs te maken, dat het niet verkeerd was. Maar nu wist ze het ze begreep het uit het kloppen harer aderen. Nie- mands aderen klopten zo als de hare deden, of men moest iets doen dat ongepast was. Het was de toestand der zenuwen, die zo werden als men iets deed dat niet betamelijk was. Maar hoe eindeloos, zalig hemels was hetdacht mevrouw Latimer terwijl zij dwaas onder in haar kopje roer de voor de half gesmolten suiker, al leen om iets te doen te hebben. De maan begon op te komen juist boven de Dent de Jam an. De lichten van Vevey begonnen wazig door de ne vel te pinkelen die over het Meer hing. en even zo zouden de mensen in Vevey nu de lichten van Gingolph zien, zoals ook zij ze morgen zou zien, en dan zou dit heerlijke avon tuur een ding van het verleden zijn, dacht zij en onder die gedachte voel de zij een vreselijke steek in hgar hart. Nu waarover denkt u Guy sprak zorgeloos en stak zijn hand uit naar haar lege koffiekopje. Over niets,zei mevrouw Lati mer ademloos. Over niets En u zuchtte Zuchtte ik a Ja,zei Guy. Hij vond zichzelf dwaas, maar hij kon er niets tegen doen. «U zuchtte omdat...?» Omdat morgen filles voorbij zal zijn.zei mevrouw Latimer, terwijl haar mond en haar ogen treurig wer den. Nee. dat zal het niet. Ik kan toch naar Vevey komen,zei hij verme tel. Zijn kalme gedistingeerde gezicht straalde. Ja, maar dat zult u niet doen, zei mevrouw Latimer zw?ar. Jawel, waarom niet vroeg Guy. Hij hees zich op uit zijn stoel. Kom. nu gaan we wandelen,zei hij. Ja, Jean zal de kopjes wel halen. Wat een mensen lopen er 's avonds op straat,zei mevrouw Latimer. Zonder doel slenterden zij langs de weg in de richting van Evian. Er was een zachte en zomerse sfeer, maar het werd al donker. Groepjes boeren stonden samen te praten en allen groetten vriendelijk de twee vreem delingen met een prettig Bonsoir Verscheidenen onder hen kenden de lange Engelsman van gezicht en ver baasden zich een beetje erover, wie die dame toch kon zijn. Gewoonlijk was hij zonder gezelschap. De mees ten kenden hem als een zeer geleerd en belangrijk man. die verbonden was aan de Volkenbond te Genève. Zij hielden van hem omdat hij hun dierbaar Gingolph gekozen had voor zijn rust en zijn genoegen. Hij sprak uitstekend Frans en als hij in het bos hen bezig zag met het omhakken van bomen, bleef hij staan en sprak met l.en als met een vriend. Hij was wel opgevoed en beschaafd en dat deed hen aangenaam aan. En de dame die met hem was, had hetzelfde over zich maar minder sterk. Misschien was hij haar minnaar, dachten zij en liepen vrolijk de gastvrije deur binnen van La Couronne d'or om een heildronk op de liefde van de Engelsman te drinken. Ik zal u niet te ver meeslepen, want anders slaapt u niet,zei Guy. Hij liep zo gemakkelijk als een ge boren loper. Hij bleef staan en legde snel zijn hand op de arm van me vrouw Latimer. Als we die kant gaan. zei hij, bereiken we dat rots achtige uitsteeksel in het Meer. Het is daar heel mooi, vooral als de maan nog wat hoger stijgt. U zult het toch niet koud hebben zonder hoed Ik zie dat u zo verstandig was om uw m; ntel aan te trekken. O. nee, ik ben gewoon om zonder hoed te lopen.Haar gezicht was zeer stralend. Zij had helemaal geen gevoel dat zij het was. die hier naast die man wandelde. Ten minste niet een zij die zij vroeger had gekend. Een anderiemand heel anders, ie mand... plotseling uitte zij een lich te kreet. Wat is er gebeurd Ook Guy voelde zich zonderling. Er was iets in die slanke vrouw, die naast hem liep. Hij bleef stil staan. Wat is er vroeg hij en zijn stem klonk hees. «Ik weet het niet. Ik heb net een gevoel alsof ik het niet zelf ben, stamelde mevrouw Latimer. Alsof het een andere wereld was of zo. Als of de gewone wereld verdwenen was en er niets meer over was. Alsof ik altijd naast u gelopen had en alsof dat nooit meer een einde zou nemen. Waarlijk Guy had zijn ogen neergeslagen naar mevrouw Latimer. Hij staarde op haar neer en dacht bij zich zelf, dat zij in zijn armen komen moest. En dat zou zij doen als hij maar sterk genoeg naar haar keek hij had het met andere vrouwen ge probeerd en steeds met succes. En zij hier zou geen uitzondering op de re gel zijn. Hij maakte een klein zon derling geëxalteerd geluid in zijn keel, toen zij tegen hem aan viel en zich aan hem vastklampte, sterk be vend. O, kus mij... het moet het moet Mevrouw Latimer had niet het min ste idee wat zij zei. Zij was zich van niets meer bewust. Zij zag nog slechts de tedere en vurige mond boven haar hoofd en zij wist, dat haar enig be geren was, dat die mond zich vast zou drukken op de hare. Guy bukte en er was een lange stil te. En toen hief hij zijn hoofd op en keek naar de maan. die een koud licht wierp over het Meer en hij be greep, dat hij een ploert was geweest. Deze vrouw was zo onschuldig als een kind en hij had haar door de macht van zijn wil in zijn armen ge dreven. Als zij weer goed en wel bij zinnen zou zijn, zou zij een afschuw hebben van haar daad. Maar zij was goddelijk in haar overgave. Hij was een man van de wereld en was er diep door getroffen. Heeft u mij gekust De ogen van mevrouw Latimer stonden weer helder. De zonderlinge, afwezige blik was eruit verdwenen. Ja. ik schaam mij het te moeten zeggen, zei Guy openhartig. U zag er zo allerliefst uit in de maneschijn, dat ik het niet kon laten. Wees niet boos op me. Boos Nee. Mevrouw Latimer hield haar handen losjes gevouwen op haar rug. Zij leunde tegen de stam van een hoge pijnboom. Doe het nog eens,zei zij nu ik volkomen wakker ben en het kan voelen. Mijn God Guy's ogen flonker den. Hij deed een vlugge stap naar haar toe en sloot haar in zijn armen. Haar zgchte sensitieve lippen waren even geopend. Hij liet zijn hoofd zak ken en hief het niet op, voordat zij een kreet slaakte. Neem mij niet kwalijk...» Zijn excuus kwam dade lijk en hij liet haar los. Nee, nee, daarom was het niet. Mevrouw Latimer greep hem vast. «Het was... ach denk toch eens. Ik ben ^1 zo oud en nooit heb ik gewe ten... wat het is om echt gezoend te worden. Al die jaren verknoeid en nu... En nu zal er geen enkel jaar meer verknoeid worden,zei Guy snel. In een enkel ogenblik was zijn besluit genomen. De laatste minuten hadden het uitgemaakt. Sinds die treinreis had hij altijd in zijn onderbewust zijn aan deze vrouw gedacht. Zij was als het ware in zijn bloed. En nu Er zullen geen jaren meer verspild worden, want je zult met mij trou wen, zei hijten minste als je wil. Het klinkt belachelijk, dat weet ik, als ik bedenk dat we elkaar zo wei nig kennen. Maar iets in me zegt, dat wij voor elkaar zijn bestemd. Zeg dat je het met me eens bent. Neem geen wraak omdat ik je kuste, zonder er verlof voor te vragen.zei Guy met een korte lach. Trouwen Maar ik wil nooit mee: met wie ook trouwen.zei mevroui Latimer en zelfs in het donker ko Guy de vreselijke bleekte van haa tot hem opgeheven gezicht zien. Ho vreselijk, dat u daarover denkt. Ee huwelijk O, nee, neeDenk eer aan, al deze zalige verrukking te nie doen door een huwelijk LarieGuy's grijze hgar lee veel witter in de maneschijn. Larie Vertel toch geen onzin, schat, natuur lijk gaan wij trouwen. Maar daar zui len wij nu niet over strijden. Ku mij... lief. mal, dierbaar klein kind! Kus mijGuy's stem was dringen: en teder. Hij was verbaasd over d kracht van zijn gevoelens. Je kussen O, ja Mevrouw La timer hief haar gelaat op als een kinc Je kussen Ik zou je zelfs nog kus sen. als ik dood was.Zij sprak zee plechtig. Ja, maar dank God, dat je leefti zei Guy vermetel lachend. Hij tros haar tegen zijn hart. Denk toe: eens, liefste,zei hij al die lief de, die je bewaard hebt voor mi alleen Ja. dat weet ik, is het geen won der zei mevrouw Latimer. Zij lef de zacht haar hand tegen zijn bors en duwde hem een eindje weg. «D kan je gezicht zien, ofschoon er al leen maar maneschijn is,zei zi. Dierbaar, kostbaar gezichtVolke men vriendelijk en alles begrijpend Ik wist dat je zo zou zijn. dadelij! toen ik je de loopplank in Dover of zag komen. Ik geloof, dat ik je var dat ogenblik af aanbad, zei zij zacht jes lachend. Ja Schatzei Guy teder. Flojj seling kreeg hij een gevoel dat hij medelijden had met alle anderen Stel je voor deze vrouw te bezitter voor jezelf alleenAl deze frisse on bedorven intelligentie voor hem. Ds' verrukkelijke kameraadschappelijk slechts voor hem alleen. Wat wiste» jonge mensen van liefde dacht Gif minachtend. Niets. Slechts als je of de leeftijd kwam. waarop je. een ver standige trouwe kameraadschap kor begrijpen en waarderen, wist je ps- wat liefde was. Hoor eens hier. zei hijwe moeten terug. Je zul' morgen zo moe als een hond zijr en we hebben heel wat te beprate" en vast te stellen. O, nee, laten we hier voor eeuW' blijven.zei mevrouw Latimer kin derlijk. (Vervolgt

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1953 | | pagina 12