AVONDCLOED door PAMELA WYNNE S PU SKA ART VOOR DE GANSE WEEK. ZONDAGGevulde eieren Preisoep Rostbief Gestoofd witloof Ge kookte aardappelen Fruit. MAANDAG: Koude rostbief Sla met Mayonnaise Gebakken aardappel tjes Griesmeelpudding. DINSDAG Gebakken frites Appelcom pote met gestampte beschuit. WOENSDAGVarkenscoteletten Rode kool Gekookte aardappelen Va nillepudding DONDERDAG: Gehaktballetjes in toma tensaus Aardappelpuree Fruit. VRIJDAG (Nieuwjaar) Gehakte eieren op toast Lichte groentensoep Gebraden reebout Kastanjepuree Gekookte aardappelen Sneeuw- pudding met abrikozensaus- ZATERDAGGebakken bloedworst Ap pelmoes Gekookte aardappelen Flensjes. VOOR DE LEKKERBEKKEN Gemarineerde reebout. Benodigd 1 reebout per kg vlees 10 gr zout. 50 gr. lardeerspek. 1 ui. 1/2 dl. zure room. peper. Voor de marinade: enkele takjes pe terselie 3 worteltjes. 1/4 selderijkno. 2 tutjes 1 takje üjm. 5 jeneverbessen 5 peperkorrels. 2 1/2 dl. wijnazijn. 1 dl. rode wijn en 1 liter water. BereidingMaak eerst de marinade door het water met de azijn en al de krui den een half uurtje zachtjes te koken Daarna geheel laten bekoelen en de wijn toevoegen Maak de reebout zorgvuldig schoon Dit gebeurt door het been uit het vlees te verwijderen, pak het daartoe met de lin kerhand vast. neem in de rechterhand een scherp mes en maak voorzichtig de spierbundels los. snijd het gewricht boven op door en neem het been eruit. Neem daarna ook zoveel mogelijk de vellen weg. Lardeer vervolgens de bout en giet er het marineervocht over. Laat het vlees gedurende 5 6 dagen, onder dagelijks ontkeren, op een koele plaats staan. Daar na de bout uit het vocht nemen, afdro gen. inwrijven met zout en peper en in de braadpan leggen, waarin te voren wat fijngehakt spek en de gesnipperde ui bruingebraden is. Het vlees nu eerst op een getemperd vuur 1/2 2 uur. naar gelang der grootte, laten smoren vervol gens het deksel van de pan nemen en de bout. wanneer hij bruin begint te wor den. afwisselend begieten met een wei nig zure room en het marineervocht. Maak van de rest van het marineer vocht de saus. Fruit de uien. worteltjes en peterselie, die voor de marinade ge bruikt werden, zolang in boter tot alle vocht verdampt is. dan hierin de bloem lichtbruin fruiten en tenslotte het vocht toevoegen. De saus 10 minuten laten door koken en zeven. Per kilogram vlees heeft men voor deze saus nodig35 gr boter. 35 gr. bloem en 1/2 liter vocht- Tenslotte de reebout trancheren, de stukken aan elkaar schuiven, bevochtigen met een wei nig van de saus. en de rest van de saus afzonderlijk opdienen. Wildragout in schelpen (van restjes 1 Benodigd200 gr restjes van reebout, haas konijn of eend. 1 dl. jus. waarin het wild gebraden is. een heel klein uitje. 1 worteltje, wat peterselie, tijm. 1 laurier blaadje. 1 stukje Spaanse peper. 1 dl. wa ter. 25 gr boter. 25 gr bloem een eet lepel tomatenpuree, wat Worcestersaus een scheutje Madeirawijn en paneermeel BereidingSmelt de boter voeg er fijn gehakte groenten, de kruiden en de bloem bij en laat deze massa onder voortdurend roeren lichtbruin van kleur worden. Giet er dan de warme jus. die met het warme water verdund moet zijn. bij en laat het sausje plm 2 minuten doorkoken. Maak het op smaak mei de puree, de saus en de Madeira Verwijder daarna de krui den. voeg er de in stukjes gesneden wild- resten. waarvan alle beentjes verwijderd zijn. bij en vul met het mengsel met water omgespoelde schelpen. Strooi er wat paneermeel overheen, leg hier cn daar een klontje boter en laat er in de oven een mooi bruin korstje op komen. KEUKENGEHEIMEN. Bakken. Iedere rechtgeaarde huisvrouw bakt zelf graag iets lekkers voor oudejaarsavond of nieuwjaarsdag. Hier laten we enkele wenken volgen, die haar bij dit werk van nut kunnen zijn. Wanneer men een gebak wil bereiden waarin gist verwerkt wordt, moet men er vooral op letten zeer verse gist te gebrui ken De gist mag geen gele uitgedroogde HET YPERSCH NIEUWS Blz. 12 26-12-1953 randjes hebben en rroet lekker fris rui ken Gistdeeg moet men altijd dichtge- dekt met een doek op een warm plaatsje laten rijzen Vooral oppassen voor tocht daar tocht gerezen deeg weer doet neer- slaan. Om klontjes in het gebak te vermijden. zal men steeds gezeefde bloem gebruiken Door de bloem te zeven wordt het gebak ook luchtiger, dus smakelijker. Wanneer geen gist wordt gebruikt- is het aan te raden zelfrijzend meel te ge bruiken Wanneer we dit niet hebben dan moeten we onze toevlucht nemen ot bakpoeder. Denk er dan aan dat bak poeder evenmin als gist- oud mag zijn. Koop het dus steeds bij kleine hoeveel heden tegelijk Bakpoeder wordt altijd droog bij de nog droge bloem toegevoegd. Nooit mag men nog bakpoeder bij een deeg doen. wanneer hier reeds melk of eieren door zijn gemengd. Deeg van zelf rijzend meel of met bakpoeder hoeft men niet te laten rijzen- Men kan dus direct tot bakken overgaan. Geen lekker gebak zonder eieren. Maar pas op er zijn ook slechte eieren Sla dus ieder ei. vóór het toevoegen, in een tasje stuk om te zien of het wel goed is. Op deze manier loopt men geen kans dat het kostelijke deeg bedorven zou worden. Wanneer krenten en rozlpien toege voegd moeten worden, is het nodig deze eerst grondig te reinigen Het beste is om ze een tijdje in lauw water te laten we ken en ze daarna op een zeef onder de waterkraan te houden en flink door te laten spoelen Daarna de uitgelekte kren ten en rozijnen op de helft van een scho ne handdoek uitspreiden en ze met de andere helft droog wrijven. Dit drogen is absoluut noodzakelijk, daar vochtige krenten en rozijnen zwaar zijn en da delijk naar de bodem van het gebak zou den zakken. Een snuifje zout mag in geen enkel gebak ontbreken Een haasje of ander stukje wild smaakt het best met de feestdagen. Maar denk er aan. het wild in deze tijd van het jaar niet buiten te laten hangen. De temperatuur kan zo sterk dalen, dat het vlees zou bevriezen, waardoor én de smaak én de kwaliteit verminderen. Bewaar het kostelijke wild liever bin nenshuis op een koele, luchtige plaats. VLUCHTIGE AANTEKENINGEN. Vrouwen koken graag. «Wat doet u het liefst in het huishou den vroeg men een honderdtal huis houdsters. Hun antwoorden vindt U hier onder in cijfers uitgedrukt Koken 56 Schoonmaken 12 Wassen 11 Verstellen 10 Strijken 6 Stoppen 2 Naaien 2 1c Andere bezigheden 1 Badpakken van papier. In Engeland kunnen de dames volgen de zomer in papieren badpakken gaan zwemmen Een firma in chemische artikelen heeft proeven genomen om papier zó met che mische stoffen te bewerken dat het als textiel kan dienen. Deze proeven zijn ge slaagd en met de fabricage van badpak ken is men al begonnen. Het Mazel maan se jaar is elf dagen korter dan het onze. daar vieren ze dus Nieuwjaar ieder jaar op een ander tijdstip ONS WEKELIJKS PRAATJE. Een bontmantel koopt men niet ieder jaar. Denk niet. dat het een sprookje is. het gebeurt inderdaad dat op het Kerstfeest enkele vrouwen wel eens met een bont mantel worden verrast. Dit kostelijk ca deau doet dan meestal zijn intrede onder de vorm van een check van manlief Mijn heer zelf voelt er immers niets voor om een keuze te gaan doen tussen persianer. nertz ocelot of konijn, vandaar de voor hem veel gemakkelijker greep naar zijn checkboekje. Deze maatregel valt natuur lijk ook veel meer in de smaak van me vrouw. want wie beter dan zij zelf kan een bontmantel naar haar zin kiezen Voor deze gelukkige check-bezitsters. komt er dit jaar nog een geluk bij. De bij uitstek zachte herfst is niet gunstig ge weest voor de bontverkoop. Vandaar dat men in de nog overvolle bontwinkels, in het begin van December, reeds prijzen aantrof ver beneden de zomer- of uitver- koopprijs. En misschien zullen deze prij zen na nieuwjaar, zoals ieder jaar trou wens het geval is. nog wel verlaagd wor den. Er zijn verschillende methodes, volgens dewelke men zich een bontmantel kan aanschaffen. De eenvoudigste en ook de goedkoopste, is er een kant en klaar te kiezen uit het rek van een goed gevulde bontwinkel. Het voordeel hiervan is. dat men aanstonds ziet of het model en de bontsoort je staat en dat men dadelijk voelt of de mantel gemakkelijk zit. Een ongemakkelijk zittende bontmantel is iets vreselijk onaangenaam. Een andere manier van aankoop is dat men naar een bontwerker kan gaan. vel len uitkiest en de mantel laat maken. De beste manier zullen de degelijke vrou wen aanvoeren. Inderdaad, de beste ma nier. wanneer het goed uitvalt. Deze man tels laten dan ook niets te wensen over wat sterkte betreft, maar zij vallen niet altijd modieus en elegant. Het verwerken van bont eist een flink vakmanschap, men moet niet alleen een goed coupeur zijn om een pelsmantel te kunnen ma ken. de kunst van het bont bewerken is het uitlaten »- Voor ons betekent dit een mantel, welke in kleine halve velletjes aan elkaar is genaaid, waardoor lange baantjes ontstaan. Deze baantjes mogen, natuurlijk niet scheuren. Tenslotte kan men een bontmantel laten maken volgens de haut-couture-methode. Voor iemand, die niet op geld behoeft te zien. is dit zeker aan te bevelen. Hier werken alleen specialisten. Het gekozen model wordt eerst in toile gemaakt en daarna in bont gecopieerd. Hier verstaat men ook de kunst de vellen door een speciale verwerking aan het silhouet aan te passen. De schoonheid van het bont en van het model komen daardoor tot hun volle recht Wanneer de check of het bepaalde be drag. dat men voor de aankoop kan be steden. ontoereikbaar blijkt, doet men veel verstandiger een mooie stoffen man tel. inplaats van een bontmantel te ko pen Want van een bontmantel van een goedkope kwaliteit, ondervindt men niets dan narigheid. Per slot van rekening koopt men geen bontmantel voor één jaar. maar voor meerdere jaren achtereen. Wat de sterkte van het bont betreft, er is een groot verschil tussen wild en ge fokt. Bij wild is het onderhaar veel ster ker dan bij gefokte dieren. De geverfde bontsoorten zijn voor een leek bijna niet meer te onderscheiden van naturel-bont. Men kan dit aan de weet komen door even tussen de haren te bla zen is de huid onder de haren licht, dan heeft men te doen met naturel-bont. heeft de huid echter dezelfde kleur als het bont. dan is deze geverfd. Het bontmantel-silhouet van dit seizoen is hetzelfde als van de stoffenmantelma tig wijd Getailleerde modellen zijn er ook. maar heel weinig. Bont leent zich nu eenmaal niet voor de redingote-man tel. ook al omdat men er geen mantelpak onder kan dragen. Het korte bontjasje wint steeds meer veld. vooral bij de jongere generatie. De elegantie van een bontmantel wordt hoofdzakelijk bepaald door de bontsoort, hoe edeler het bont. hoe eleganter de mantel. Alle bontsoorten opnoemen, die momen teel opgangmaken, is onbegonnen werk. de voorkeur gaat echter steeds naar 't soepele kortharige bont TANTE DINA. (Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden) Verantwoordelijke uitgever L DUMORTIRR 34. Boteritraat. leper Feuilleton Het Ypersch Nieuws 54 En zij was er zich niet van be wust dat zij moe was. Zij was zo gelukkig, dat zij vergat dat zij een lichaam bezat, behalve dan wanneer deze man haar kuste. Zo zou de he mel zijn, meende zijeen bedwel mende toestand van volmaakte tevre denheid. Alles volmaakt, omdat je dat hadt wat je begeerde volmaakte, alles begrijpende liefde. Je hoefde over niets te denken, je hoefde maar te zijn, dacht mevrouw Latimer dro merig. Maar Guy zag dat de vrouw in zijn armen zeer bleek was en dat er don kere schaduwen onder haar ogen la gen. Hij nam haar bij haar schou ders en draaide haar rondNee. nu naar het hotel en naar bed,zei hij morgen kunnen wij naar har telust praten en elkaar kussen ook, zei hij met een gelukkige lach. Kus mij dan nog eenmaal, smeekte mevrouw Latimer. Je weet niet, wat het voor mij is. Het is net als een uitgehongerde, die eindelijk iets te eten krijgt. Het is als.. Lieveling, lieveling, lieveling hijgde Guy tussen zijn gesloten tan den heen, terwijl hij haar tegen zijn hart drukte. HOOFDSTUK Lil Dikwijls gedurende de ellendige dagen, die volgden, keerde mevrouw Latimer's geest terug naar de her innering aan haar ontwaken die mor gen in het hotel de la Lune. Om mee te beginnen, zij had uitmuntend ge slapen en zonder te dromen. Zij werd langzamerhand wakker, teruggevoerd aan de oever der herinnering door een golf van rein geluk. Haar geluk was haar de ganse nacht bijgebleven als iemand in haar kamer was ge komen, zou hij het kleine puntige gezicht van mevrouw Latimer heb ben zien liggen opwaarts naar de zoldering met een lieflijke glimlach erover. En zij was zo volkomen ge lukkig en madame die bedrijvig bin nenkwam met broodjes en koffie. vond dat zij wel vijf jaar jonger was geworden in die nacht. Haar don kere hoofd kwam vrolijk te voor schijn uit de wijde hals van de stijve nachtjapon en haar ogen glimlachten in haar gezicht. «O, dank u wel, wat ziet dat er lekker uitMevrouw Latimer ging in haar smalle bed overeind zitten. Zij glimlachte nog vrolijker, toen madame de gebloemde gordijnen weg trok. De zon stroomde naar binnen en er lagen donkere schaduwen over de rotsen, die omhoogrezen. Me vrouw Latimer kon de weg zien, die naar Evian voerde. Een kudde koeien graasde er langs en hun belletjes klingelden melodisch. Wat een hemelse dagMe vrouw Latimer bewerkte een rolletje boter met haar mes. Zij brak haar broodje en glimlachte terwijl zij het met boter bestreek. Madame ver dween en vertelde dadelijk aan haar man. dat zij er zeker van was, dat alles uitstekend ging met de affaire de cceur. Maar het kon monsieur niets schelen. Een Fransman met een har de kop als hij was, verkoos hij een flinke hoeveelheid geld boven een liefdeskwestie. Hij telde de rekening van mevrouw Latimer op en het speet hem. dat hij ze niet wat hoger kon maken. Om tien uur stond me vrouw Latimer zonder hoed maar in haar rok en mantel in de salon te wachten op Guy. Zij verlangde naar hem en toch was zij er bevreesd voor. Alles was zo nieuw, zo wondervol. Maar nadat hij haar in zijn armen genomen had, hield zij op met den ken. Ik zal sterven, ik heb je zo lief, zei zij en zelfs haar lippen waren wit. Nee, liefste, dat zal niet gebeuren. Je zult leven totdat je honderd j^ar bent, omdat je zo gelukkig bent. lachte Guy. Hij was ook best tevreden. En hij was er heel blij om. want toen hij de vorige avond naar zijn kamer was gegaan, had hij een reactie onder gaan. Was hij te haastig geweest Was de hele historie belachelijk Zij waren geen van beiden meer in hun eerste jeugd. Mevrouw Latimer had een dochter en dochters zijn niet erg gesteld op stiefvaders. Hij was zolang ongetrouwd gebleven en hoe zouden de beperkingen, die het huwelijk met zich bracht, hem bevallen. Guy had een lange tijd door zijn kleine slaap kamer heen en weer gelopen en een hele massa sigaretten gerookt en was ten laatste in slaap gevallen met een paar rimpels meer om zijn mond. Maar de morgen bracht volmaakte vrede. En nu, terwijl hij mevrouw Latimer in zijn armen hield, dankte hij God voor zijn leven. Er was niets dat hun bijna ogenblikkelijke huwe lijk kon beletten, dat wist hij, want hij was in goede doen en zij bezat, naar hij geloofde, zevenhonderd vijf tig pond 's jaars. Zij konden binnen een paar weken in Vevey trouwen en dan zou hij haar meenemen naar Genève en daar zouden zij hun in trek nemen in een der weelderige ho tels. Zij had een dwaasheid gezegd de vorige avond betreffende het hu welijk, maar dat had zij gedaan om dat zij zenuwachtig en opgewonden was geweest, dacht' hij, terwijl er een teder glimlachje om zijn mond speel de Zullen wij uitgaan vroeg hij na een ogenblik, terwijl mevrouw La- timer bezig was haar haar glad te strijken en haar vingers beefden. Zij huiverde als van koude. «We kun nen buiten beter praten.zei hij kom Mary. Nee. de naam van Mary past niet bij je. Niet in het minst. Ik zal je Iris noemen. Hoe lijkt je dat O, het bevalt me,zei mevrouw Latimer. Zij was geschrokken. Hij zei, dat hij met haar moest praten en dat betekende natuurlijk dat hij over hun huwelijk wilde praten. Zij wilde niet trouwen, het idee alleen al maakte haar angstig. Hij had het niet begrepen dat zij het de vorige avond ernstig had be deeld. Zou zij in staat zijn het hem duidelijk te maken Maar het was niet zo moeilijk als mevrouw Latimer had gedacht. Guy Hastings was een man met een ster ke verbeelding en hij begreep het ogenblikkelijk. Hij hield zijn handen losjes ineengestrengeld tussen zijn knieën en staarde mevrouw Latimer aan van af de kleine bank onder de pijnboom. Ik begrijp het volkomen. zei hij. Ik versta het zelfs beter, dan jij vermoedt. Maar zie je op ons is het niet van toepassing. Ik ben niet een man, die minder waarde hecht aan de dingen, die hem rechtens toehoren. Ik ben het met je eens, dat er wel zulke mannen zijn en voor hen is er veel te zeggen voor een union libre, zoals de Fransen dat kennen. Maar ik houd zoveel van je. dat ik het overige van mijn leven in jouw ge zelschap wens door te brengen. En ik vind het verkieslijker om dat open lijk te doen. Ik voel er niet voor om met mijn liefde weg te kruipen in een hoek, het hoort nu eenmaal niet bij mij. Dat hoeft ook niet. Waarom zou den we in een hoek wegkruipen zei mevrouw Latimer vaag. «We kunnen... Nee, dat kunnen wij niet,zei Guy bruusk. Hij begon zenuwachtig te worden. Vaag wist hij, dat er men sen waren, die sommige dingen niet konden doen zoals bijvoorbeeld over een brug lopen, of uit een hoog venster kijken, of in volle kerken topzwaar gemaakt. Als je zo 'n hoog idee over jezelf hebt, is het maar het beste, jezelf de keel af te snijden en er een einde aan te maken. Want je bent voor niemand van enig nut. Hij beminde de vrouw, met wie hij niet getrouwd was en liet haar alles doen wat zij prettig vond,zei mevrouw Latimer zwaar. En dat was alleen maar omdat hij wist dat zij weg kon lopen, als zij dat wilde. En geloof je dat ik hetzelfde zou doen Alle mannen zijn eenderzei mevrouw Latimer. Heel goed, dan schiet er voor mij niets over dan naar Genève terug te keren en zullen we elkaar verder niet meer zien,zei Guy snel. Hij wps niet langer boos. Hij voelde dat hij de vrouw tegenover hem beter ken de, dan zij zich zelve kende. Binnen een paar weken zou zij er haar ziel voor geven om hem te zien en als dat niet kon, dan was er een uitweg te vinden. Hij stond op. Ik ben vreselijk teleurgesteld, zei hij eenvoudig, maar als jij zo gaan. Er waren mensen voor wie zo-,vast besloten bent, dan gaat het niet iets obsessies waren en zij hadden ja- aan er mij tegen te verzetten, om je ren nodig om er overheen te komen, en sommigen kwamen er nooit over heen. Maar hij had nog nooit iemand er toe over te halen. Wij zijn geen kinderen. Bedoel je, dat het voorbij is ontmoet, die niet kon trouwen, mitsvroeg mevrouw Latimer, opstaand en hij natuurlijk de persoon in kwestie doodsbleek. beminde. Iris.zei hij teder en hij stak zijn hand naar haar uit. Je begrijpt het niet,zei me vrouw Latimer en haar stem klonk hol en wanhopig. «Jawel, geloof me. ik begrijp het wel,pleitte Guy. Nee, nee. je begrijpt het niet nep mevrouw Latimer hartstochte lijk want dan zou je wel doen wat ik zeg. Waarom kun je niet tevreden zijn om slechts door mijn liefde aan mij gebonden te zijn? Het is een grote liefde, geloof mij, geloof mij. Niet door het een of andere afschu welijke recht. Een recht is iets vre selijks. het is... Nee,viel Guy haar ongeduldig in de rede. Hij begon kwaad te wor den en zijn mond was strak. «Luis ter eens, ik ben niet van plan om iets te zeggen over je man. want hij is dood. En het gaat niet aan om over mensen te praten, die zich niet kun nen verdedigen. Maar geloof me, lie veling. je kunt hem niet nemen als een voorbeeld van de gewone man. Hij was geheel ingenomen met zijn eigen belangrijkheid en dat had hem Ja Om je nooit weer te zien Nee, ten minste voorlopig niet. Na wat er tussen ons is gebeurd, is dat onmogelijk. Het zou te bitter zijn... voor mij ten minste.» Ja, maar ik zal je zo nodig heb ben. hijgde mevrouw Latimer. Als dat zo is ,dan is er altijd een middel waardoor je mij kunt heb- Len.zei Guy eenvoudig. Door met je te trouwen Ja. Maar ik wil nooit met iemand trouwen.zei mevrouw Latimer, met een hopeloze vastberadenheid in haar stem. Goed. dan is alles voor altijd vast gesteld, zei Guy kalm en hij had lust om te lachen. Zij was zo zielig I in haar dwaze koppigheid. «Kus mij dan, voordat we elkaar goede dag zeggen,zei mevrouw La- timer en haar wijd open ogen ston den vol tranen. Zij zag er afschuwe lijk uit als zij huilde, maar wat kwam dat er nu opaan. (Vervolgt)

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1953 | | pagina 12