Voeding der Dieren.
IHELKERIJ,
HET NEERHOF.
Volkswetenschap.
F. de Vines
Boekennieuws
gerichte kweekerij hetzij van fruit
hoornen, van bloemen, sierplanten
of groenten.
Stalmest brengt humus in den
grond, verwarmt den grond e
wijzigt zijne natuurlijke eigen
schappen doch stalmest is ontoe
reikend om den grond in zijne
volle vruchtbaarheid te behouden:
metaalslakken of superphosphaat,
potaschmesten en stikstofmesten,
moeten te zamen met den stalmest
aangewend worden.
Tusschen de stikstofmesten kan
het Chilinitraat de grootste dien
sten bewijzen en eene overwegende
rol vervullen,omdat zijne werking
krachtig en snel is. 't Is de ware
regelaar van den groei door het
nitraat vermeerderen de groei
krachten, de bladeren ontwikkelen
zich beter, waardoor het opnemen
der nuttige bestanddeelen wordt
bevorderd.
Wil men dat het nitraat tot zijne
volledige uitwerking kome, dan
moet men natuurlijk zorg dragen
dat ook de andere bestanddeelen
niet te kort schieten.
Om de koeien te beschermen tegen
de plagerijen der vliegen, wrijft men
ze in met een afkooksel van okker
nootbladeren in water of azijn. Men
kan ook eenvoudig met versche blade
ren inwrijven. Ook benuttigt men af
kooksel van aloes, tegen 15 gram per
liter water.
't Is niet noodig eiken dag in te wrij
ven éénmaal per week of driemaal
in veertien dagen is voldoende. Ook
behoeft men niet over geheel het li
chaam te wrijvenmen zal zich beper
ken tot de plaatsen, waarop de vliegen
vooral hunne aanvallen richten.
Gedurende de maanden Maart,
April en Mei heeft een italiaansche
hoenderkweeker eene vergelijking ge.
maakt tusschen het natuurlijk en het
kunstmatig uitbroeden.
Het natuurlijk broeden heeft opgele
verd 158 kiekens van 242 bevruchte
eieren
Het kunstmatig uitbroeden 209 kie
kens van 243 bevruchte eieren.
Willende de vergelijking voortzetten
met natuurlijke en kunstmatige voe
ding, kwam men na drie maanden tot
de volgende uitslagen
Van 158 kiekens, natuurlijk groot
gebracht, waren er nog 75 in leven
van de 209, kunstmatig gevoed, nog
194 in leven.
ln deze tijden van koersen en snelle
beweging is het niet zonder belang
eens na te gaan hoe gemakkelijk de
vogelen zich met de grootste snelheid
bewegen.
De kwakkel, die maar 17 meter per
second aflegtdoet toch 61 kilometer
per uur.
De reisduif vliegt 27 meter per se
cond, dus 100 kilometer per uur.
De arend bereikt 31 meter per
second, of 112 kilometer pei uur.
De zwaluw doet niet minder dan 67
meter per second, of 241 kilometer per
uur.
Eene gewone hen geeft eiken nacht
gemiddeld 54 gram mestdit maakt
dus voor 100 hennen 5 kil. 400 uitmun
tende guano. Nemen we slechts eene
waarde van 10 fr. per 100 kg., dan
komen we per jaar en per 100 hennen
tot eene waarde van 197 frank.
Bloemen in huis.
F. PlKARD
Landbouw-Ingenieur
(Verboden nadruk)
De Melkopbrengst.
De voeding heeft zeer grooten invloed
op de hoeveelheid der melk, welke een
dier voortbrengt, die invloed wordt maar
begrensd door de bijzondere geschiktheid
welk aan elk dier eigen is. Voor zooverre
de melkklieren in staat zijn tot het voort
brengen van -meer melk, gebruikt de
melkkoe eene vermeerdering van rant
soen tot het voortbrengen van meer
melk, en omgekeerd, wanneer een rant
soen verminderd wordt, geeft de koe min
der melk, om zich met dat kleiner rant
soen te kunnen bevredigen.
Wat het vetgehalte der voortgebrachte
melk betreft, daarop heeft de voeding'
maar betrekkelijk weinig invloed, zoodat
het middel om vetrijke melk te verkrijgen
bijna uitsluitelijk gelegen is in de teelt
keus en de veredeling der melkkoe.
In sommige gevallen bemerkt men
nochtans eene vermeerdering of vermin
dering der vetstoffen onder den invloed
van het voeder, doch men moet dan nog
nauwkeurig onderzoeken in hoeverre het
voedsel in die wijziging tusschenkomt
was de voeding toereikend of ontoerei
kend vóór den invoer van het nieuwe
raatsoen Is de verhooging van vetgehal
te duurzaam of maar voorbijgaand
Eene koe, die niet genoeg voedsel ont
vangt, kan voorzeker de hoeveelheid vet-
stóffen niet afleveren, waartoe een goed
gevoed dier van hetzelfde ras zou in staat
zijn elr,e vermeerdering of verbeteri, g
van rantsoen kan in zulk geval aanleiding
geven tot verhooging van het vetgehalte
der melk.
Wanneer de koe een toereikend rant
soen ontvangt, zoodat ze in staat gesteld
is om de vetstoffen voort te brengen,
waartoe een dier van hare soort bekwaam
is, dan heeft het voedsel waarschijnlijk
geen invloed op het vetgehalte der melk
zou men nochtans bij de verandering van
voedermiddelen eene verhooging van het
vetgehalte kunnen waarnemen, dan zal
dit toch maar van zeer korten duur zijn
Hetzelfde geldt, in dat geval, voor eene
vermindering van het vetgehalte, op
voorwaarde dat het totaal der voedende
bestanddeelen in het nieuwe rantsoen
niet verminderd is.
Om den invloed der voeding op het
vetgehalte der melk te bewijzen, komt
men ook vooruit met waarnemingen tij
dens rantsoenveranderingen. Maar de
wijzigingen m het vetgehalte op dat tijd
stip zijn slechts voorbijgaand en moeten
eerder toegeschreven worden aan eene
stoornis in het organism teweeggebracht
door de verandering van voedsel. Men
heeft overigens vastgesteld dat zulke wij
zigingen van weinig beteekenis zijn
wanneer men voorzichtig van het
voeder tot het ander overgaat.
Er valt aan te merken, zegt de land
bouwkundige M. Mallèvre, dat de tijde
lijke stoornis, welke door rantsoenveran
dering in het organism ontstaat, het niet
onmogelijk maakt dat ook sommige voe
ders een eigenaardigen invloed, voor een
korten tijd doen gevoelen. Het schijnt
zelfs dat bij elke rantsoenverandering
sommige voedermiddelen hun eigenaar
dige uitwerking min of meer op het vet
gehalte uitoefenen sommige voeders
verminderen, andere vermeerderen het
vetgehalte. Wanneer men in het rantsoen
veel waterachtige bestanddeelen inbrengt
zooals draf, pulp, wortels, drank, enz
dan vermeerdert dikwijls de rnelkop
brengst en vermindert het vetgehalte met
eenige grammen per liter. Zoo ook wan
neer men bij het rantsoen vetrijke voe-
derstoffen voegt, voederkoeken bijvoor
beeld, dan bemerkt men ook eene voor
bijgaande verhooging van vetgehalte
U it deze opmerkingen hebben nu som
mige veehouders ten onrechte opgemaakt
dat waterachtig voedsel noodzakelijk
vetarme melk en voederkoeken noodza
kelijk vetrijke melk doen geven.
Steunende op de gedachte dat het
voedsel een grooten invloed kan hebben
op de samenstelling der melk, en dat
zeer waterachtig voedsel eene melk kan
doen voortbrengen met het voorkomen
van gedoopte melk heeft men zelfs ver
keerde vonnissen zien uitspreken in zake
melkvervalsching. Laat ons zeggen dat
zij die zulks vertellen, van de natuurlijke
afscheiding der melkdoor de melkklieren
niet het minste begrip hebben.
Sommige proefnemers hebben tot dien
uitslag trachten te komen met waterachtig
voedsel en het Landbouw-Ministerie in
Engeland heeft zelfs wetenschappelijke
proeven daarover ingericht, doch allen
zijn tot het besluit gekomen, dat de
hoeveelheid water, door de koeien opge
nomen, geen rechtstreekschen invloed
uitoefent op de samenstelling der melk.
F. Pirard.
Landbouw-ingenieur
(Verboden nadruk).
De Kaas «Port-Salut»
De Port-Salut is een vaste kaas, wier
toebereiding nogal gemakkelijk is en wier
welgelukken altoos zeker is, zelfs in den
zomer, op voorwaarde dat men beschikke
over een frischen kelder, en over zuivere
en goede melk,
Deze kaas is wijd en breed gekend en
wordt gewaardeerd door de verbruikers
het deeg is zacht, niet hard en min of
meer rekbaar haar smaak is zoet en
aangenaam en heeft bijna geen geur.
Men treft twee verschillende modellen
aan de kleine Port-Salut, heeft 18 centi
meter doorsnede, en is 4 centimeter hoog,
de groote, 25 centimeter doorsnede en 5
centimeter hoogtede kleine weegt 1 kg.
tot 1.300 kg. de groote 2.100 kg. tot
2.300 k5.
Aangezien de vervaardiging dezer
kaassoort gemakkelijk is, dat er niet veel
melk toe vereischt wordt en dat de
opbrengst loonend is, zou de landbou
wer zich kunnen toeleggen op het ver
vaardigen van Port-Salut
Ziehier hoe men te werk gaat
Onmiddellijk na het melken, wordt de
melk gezegen, tot 28 a 30 graden ver
warmd, stremsel wordt toegevoegd, zoo
dat de wrongel na hoogstens 30a 35 min.
gevormd is. Zonder uitstel wordt nu de
wrongel met de spaantjes doorwerkt en
doorkneedt gedurende een tiental minu
ten. Daarna wordt de wrongel in een
waterbad verwarmt op 35 a 36 graden,
terwijl men voortdurend roert. Men laat
de warmtegraad niet hooger stijgen en
men roert de wrongel op die warmte
gedurende ongeveer 20 minuten.
De kaaskorreltjes hebben alsdan een
dikte van een tarwekorreltje men laat
de kaas zinken en daarna wordt, na ver
wijdering van de wei, dezelve in vormen
gedaan.
Deze vormen zijn in blik hunne wan
den zijn met gaten doorboord en men legt
er een doek in, waarop de wrongel zacht
jes wordt aangedrukt, met het doek over
dekt men ook de wrongel langs boven en
zoo wordt de kaas gedurende zes uren
geperst, terwijl men ondertusschen het
doek vernieuwt wanneer het van wei door
drongen is.
Er bestaan bijzondere kaaspersen,
welks zeer goeden dienst bewijzen en
waarin ongeveer 24 vormen kunnen gezet
worden; boven elke vorm bevindt zich
een ijzeren plaat, welke in den vorm past
en op de wrongel drukt. De drukking
op die platen wordt uitgeoefend door het
opzetten van gewichten of door schroe
ven,welke langzamerhand vaster worden
aan gedraaid, totdat er geen wei meer te
voorschijn komt. De drukking bedraagt
eindelijk ongeveer 6 kg. per kaas.
Gedurende deze bewerking moet de
warmte van het lokaal op 18 graden wor
den gehouden. Na 6 a 7 uren, haalt men
de kaas uit den vorm, men neemt het doek
weg en men legt ze gedurende een twaalf
tal uren te drogen.
Het zouten duurt ongeveer veertien
dagen en dit wordt gedaan door afwas
schen der kaas met een doek in eene
oplossing van 37 gram zout per liter
water. Eiken dag, na het afwasschen,
wordt de kaas omgekeerd.
Na 10 tot 12 dagen wordt de kaas in
den kelder gebracht, waar er 12 graden
warmte heerschtde kaas bedekt zich
alsdan met eene geelachtige korst en na
5 4 6 weken is de rijping volledig. Gedu
rende dien tijd wordt de kaas alle drij
dagen omgekeerd en men wrijft er eens
over met een doek in pekel gedoopt.
The Dairyman
Verboden nadruk)
HET BEMESTEN.
Men, kan hoenders houden om eieren
te winnen en ook om mesthoenders te
vormen. In het eerste geval dienen de
hoenders niet rechtstreeks tot voedsel
van den mensch, men gebruikt ze daar
toe slechts, wanneer de eieropbrengst
voorbij is. In het tweede geval worden
de vogels enkel tot voortbrenging van
vleesch gekweekt.
Meestal worden de hoenders tot eier-
leggen gehouden, slecht in bepaalde
streken legt men er zich op toe mestkie-
kens te houden. Daar echter vroeg of
laat al de hoenders bestemd zijn om tot
voedsel van den mensch te dienen, kan
het voor iedereen nuttig zijn eenige
begrippen over het bemesten der hoen
ders te bezitten.
Benevens de keus van het ras blijven
de gezondheidszorgen dezelfde zoo voor
het bemesten als voor het aanhouden der
hoenders om eieren te leggen.
Men zal zorgen voor een lokaal dat
groot genoeg is, goed verlicht, gelijkma
tig warm, verwijderd van alle gerucht en
rein.
De mesthoenders worden in afzonder
lijke hokken gezet, waarvan den bodem
uit latwerk de uitwerpsel doorlaat, om
al zoo de vogels rein te houden. Aan de
voorzijde van het hok worden drink- en
eetbak vastgehecht.
Deze bakken moeten volkomen rein
worden gehouden en de eetbak dagelijks
uitgewasschen en gedroogd, om het zuur
worden te verhinderen. Vooraleer nieuwe
hoeders op te zetten, zal men de hokken
grondig reinigen en met kalk witten.
Men kan de hoenders vrij hun voeder
laten gebruiken, ofwel ze verplichten tot
het verbruik van een bepaald voeder,
door dat voeder in te geven met de hand,
met een trechter of een daartoe bestemd
toestel.
Bij het bemesten in vrijheid worden
de hoenders zoo vet niet, doch men ver
krijgt zonder veel moeiten hoenders die
goed in vleesch zijn. Vooraleer tot het
dwangtoestel over te gaan laat men
gewoonlijk de hoenders eenigen tijd
vrijelijk het krachtvoeder gebruiken.
Men gaat dan als volgt te werk
De hoenders worden in de hokken
gezet en blijven er 24 uren zonder eten
Daarna geeft men hun gedurende een
tiental dagen maïs, garst en boekweit,
alsook eene pastei bestaande uit aardap
pelen, garstemeel en maïsmeel, vermengd
met afgeroomde melk. Het eigenlijk vet
ten begint dan, wanneer men een grooter
hoeveelheid voedsel doet verbruiken,
dan het dier van natuurwege noodig
heeft. Dit voedsel wordt toegediend in
een 12 a 15 bolletjes per dag, ofwel
wordt het in vloeibaren toestand met
een trechter toegediend. De pastei, die
men alzoo geeft, bestaat uit verschillende
meelsoorten, maïs, haver, gerst, boek
weit, hennep, vermengd met afgeroomde
melk.
Het voornaamste is gelegen in Ëet uit
kiezen der hoenders, welke moeten
bemest worden deze moeten volgroeid
zijn, goed gezond en niet vermagerd
vóór de opsluiting. Te jongen dieren, te
oude en leggende hoenders zijn niet
geschikt om bemest te worden.
Avicola.
Verboden nadr ai
Men hoort dikwijls zeggen, dat het
gevaarlijk is 's nachts, in het slaapverüek,
bloemen te bewaren. Sommige personen
durven niet het kleinste sierplantje in de
nabijheid van hun bed plaatsen, anderen
verklaren niet de minste onaangenaam
heid noch hindernis te gevoelen van tal
rijke bloempotten en bloemtuiler
hun slaapvertrek versieren. Aan v
de wetenschap nu gelijk?
De mensch brengt met zijne
mingen ongeveer 500 liters v
koolzuur voort, in 24 uren als i
weet dat eene verhouding van 4
zend van dit gas in de lucht reec
delïjk is voor de gezondheid, k;
gemakkelijk berekenen, hoeveel
moet voorhanden zijn in eene min
gesloten plaats, zooals een slaapi
Aannemende dat per uur 11.3 g
stof wordt gebruikt, dan geeft dé i
in datzelfde tijdsverloop 20,4 liter
vrij koolzuur, hetgeen genoeg
6 kub. meter lucht te bederven.
Deze hoeveelheid is dus het i
minimum per uur; doch rekenii
dende met verschillende verbrar
en ontbindingen die in onze oir
plaats hebben en die ook medewei
luchtbederf, is men er toegekor
noödige hoeveelheid lucht op 1
meter per uur te bepalen.
De plant ademt ook. Geduren
nacht, neemt zij zuurstof in zich
werpt, evenals wij, watervrij kc
uitmen zal dus gemakkelijk beg
dat de plant medewerkt om de 1
bederven, des te meer daar zij de
hare rol van luchtverzuivering n
vult.
Waarin bestaat die luchtverzu
door de plant De verbrandingen,
binaingen ontnemen aan de luclt
stof en brengen in dezelve in
hoeveelheid koolzuur, daaruitzou
volgen dat de zuurstof der lucht
zou verminderen en het koolzuur
durend vermeerderen, zoodat d
eindelijk niet meer bruikbaar, ma
dend zou zijn. Doch wat God c
welgedaan: nevens het voortdure
staan van koolzuur, heeft hij een
tiger van dit gas en een vorm
zuurstof aangesteld, 't Is de groen
welke die rol vervultdoor de
kleurstof en onder de werking der
stralen legt de plant de koolstof
stelt de zuurstof in vrijheid.
Uit bovenstaande uitleggingen
begrijpen, dat er des nachts eene c
ping van koolzuur bestaat en d
moet men uit de slaapkamer z
mogelijk verwijderen alles wat tot v<
van koolzuur aanleiding geeftp'
kachels zelfs nachtlichten, Indiei
mige personen niet gehinderd i
door deze bronnen van koolzuur,
het omdat ze in groote vertrekken i
dat de lucht onophoudelijk veri
wordt, of dat deze personen beter fc
zijn tegen het koolzuurgas. Dit bei
echter niet dat hunne gezondheid
door niet benadeeligd wordt, zone
ze zulks bemerken, er bestaat alto
langzame vergiftiging.
Wat nu de welriekende bloemen
zij bederven de lucht niet enkellij.
hunne uitwaseming van koolzuur
hun min of meer bedwelmende ger
ook op den langen duur de gezoi
benadeelen.
(Nadruk verboden;
Praktische Bestrijding van de SO
ziekte (der kooien). Met 27 afbeeldinger
Jan Sebrechts, toegev. Staatslandbouwk
te Breoht. (0.50 fr.). Ik wilde dat di
chuur van 64 blz. in het bezit ware vai
landbouwers en hoveniers die kunne:
Verstaan zullen zij ze zeker, want ze ii
lijk geschreven, veel. nut er uit trekken
ze ook, want tot nu toe werd er nooit gem
gedacht wat al schade de knobbelziek
brengt aan rapen, koolrapen, kabuis
bloemkoolen,spruiten,savooien, kool zaai
en witte mosterd. De belanghebbenden
de ziekte niet, ze weten niet hoe deze zie.
zet, ze weten ook niet hoe dezelve te bes
Wij zullen hier niet in bijzonderheden
over al het belangrijke dat in dit boe
schreven wordt,wie het wil weten moet
boekje aanschaffen, het zal hem niet bei
'De bestrijdingsmiddelen worden bree
uitgelegd daarover handelen verscl
hoofdstukken, die voor opschrift d
Vruchtafwisseling Beletten dat de mad
gen worden Ontsmetting van aangetas
ten Verdelging der poppen Geen aa
plantgoed; Vergiften Oud zaad; De
beletten eieren te leggen Eene goede
Soorten die bestand zijn Kalk Ki
planten Tegen het rotten der geoogste