’MERCATOR
R
vernietigd a 2 da-
lokaas 51 slakke
Ss
M.
I
HET GRONDKALKEN.
SCHEURT
BRUSSELSCH WITLOOF.
GRASLAND.
AMIDEN IN PLANT EN DIER.
PROVINCIE WEST-VLAANDEREN.
men
voor
neemt
verschijnsel
de
Voor eon sHtgaaf vss 3 franken, 236 slakken
gon. - Mot één onkel
Vooraleer ze tel
opnieuw
FACTOREN DIE DE KLEUR
VAN HET FRUIT BEÏNVLOEDEN.
schuin I
die er
industrie gebruikt worden en niet in de
kunstzijde-industrie. Uit het afval van
hennep en vlas worden platen geperst,
die in het bouwbedrijf voor isolatiema
teriaal worden aangewend.
Aardappelloof aanwenden als veevoe
der is in het, algemeen niet aan te ra
den, aangezien er een giftige stof, het
Stroo als grondstof voor de bereiding
van cellulose.
(1) Uitgave La Rivière en Voorhoeve,
Brink, Zwolle (Nederland)
voor
voor
H.50
90,00
prijzen.
Fakken van 25 Gr., Fr.
500 Gr., Fr.
2 1/2 Kg., sn
(tebviiipd
i
To bekomen in alle dioogerljea «n bijzondere hnieen.
Zooniet schrijf rechtstreeks aaaa
te worden
den kelder:
In deze dure tijden maakt en
veranderd uwe kleederen zelf.
Volgt, per briefwisseling,
onzen bijzonderen
SNIJ- EN
N AAILEE RGANG
Vraagt ©ns programma nr 11
die U gratis wordt gezonden.
Schrijft heden nog naar de
SNIJ- EN NAAISCHOOL
„NOUVEAUTÉ’’
43, Rijcelstraat, IE P E R
een I
Nu de voorraad ruwvoedermiddelen
(hooi) gering is, is stroo een belangrijk
vervangingsartikel geworden. Als ver
pakkingsmateriaal in de glas- en aarde-
werkindustrie, voor de bereiding van
strookarton en pakpapier worden groo-
te hoeveelheden stroo verbruikt. Ook
3,00; 125 Gr., Fr.
45,00; 1 Kr., Fr.
5 Kg., bijzonder©
~v
Amiden zijn in het plantenleven als
tusschenvormen te aanzien. De plant
is niet bij machte de uit den grond op
genomen eenvoudige organieke stik
stofverbindingen o.a. salpeterzuur en
ammoniak, in een slag tot de ingewik
kelde organieke verbinding, het eiwit te
verwerken. Dit gaat eerder trapsgewij
ze: vooreerst ontstaan de amiden die
dan verder tot eiwit worden uitgebouwd.
Hierbij komt het dat jonge groeiende
planten betrekkelijk veel amiden be
vatten in tegenstelling met rijpe plan
ten. Omgekeerd kunnen de eiwitstoffen
door bacteriën afgebroken worden tot
amiden in voeders die een gisting heb
ben doorgemaakt.
Over de rol der amiden in de veevoe
ding lezen we in het boek „Veevoe
ding” het volgende Rol nog onvolle
dig gekend. In de pens der herkauwers
leven ontelbare bacteriën: deze kunnen
voor hun lichaamsopbouw niet alleen
eiwit maar ook amiden gebruiken. Hoe
kleiner de eiwitvoorraad in de pens,
hoe grooter het amidenverbruik voor
dit doel. Met de opgenomen amiden
stikstof vormen deze bacteriën eiwit
dat, bij de verdere spijsvertering, bij
draagt tot de voeding der dieren. Dit
legt uit waarom, hoofdzakelijk voor
herkauwers, de amiden bij een eiwitar-
me voeding meer voedingswaarde heb
ben dan bij een eiwitrijke. Er zal hier
ook veel afhangen van de soort van
amiden. Bevatten deze laatste al de
bouwsteenen (aminozuren) vereischt
voor ’t ontstaan van eiwit, dan ziet
men niet in waarom zij niet, in min of
meer groote mate, zouden kunnen be
nuttigd worden
De confituur gekookt zijnde, schep
meti haar in glazen of potten, en laat ze af-
I koelen tot den volgenden dag. Snij dan
stof schijven in perkamentpapier volgens de
het
grootte en eiken met gelei gevulden poe.
Bestrijk de schijven met glycerine
en dek er de gelei mede. Sluit vervol
gens de potten met stevig papier, bind
ze, en bewaar ze op een droge plaats.
riën. Daarom moet men den uier schoon boven den ketel, ze een weinig
proper maken vooraleer over te gaan houdend, en zie of de druppels
tot het melken. Men wassche ook goed afloopen beginnen te stollen en de con-
klee- fituur die de schuimspaan bedekt een
glanzende en siroopachtige laag vormt.
Dit is de graad die de confituur moet
bereiken om de goede bewaring ervan te
verzekeren. Indien gij niet geheel zeker
zijt, en u verder wilt overtuigen dat de
confituur werkelijk voldoende gekookt
heeft doe dan een koffielepel vol confi
tuur op een telloor, en laat dit verkoe
len; indien deze kleine hoeveelheid in
een geleiachtige massa verstijft heeft
de confituur genoeg gekookt. Onnoodig
digd" en worden voor geen andere doel- te zeggen dat gedurende deze proefnè-
Het land moet nu al het voedsel vóórt
brengen dat de bevolking noodig heeft.
Het voortbrengen van mmschenvoed-
sel moet tot de uiterste mogelijke gren
zen uitgebreid worden: geen enkel
stukje grond mag blijven liggen de
kleinste hoek moet intensief uitgebaat
worden.
De gewone uitbating, die tot nu toe
meestal aan de weiden toegepast wordt,
moet, telkens het mogelijk is, plaats
maken voor een intensieve uitbating die
beter overeenstemt met de huidige
noodwendigheden, alsmede met de be
langen van den landbouwer zelf.
De intensieve uitbating laat inder
daad toe een bepaald aantal dieren op
een kleinere oppervlakte te onderhou
den en alzoo een gedeelte der weiden
vrij te maken.
Een weide scheuren beteekent de re-
serven benuttigen die zij omvat om veel
meer voedsel voort te brengen dan zij
het zelf had kunnen doen.
Wie een weide scheurt, werkt in zijn
eigen belang zoowel als in het. belang
van allen.
bloemplant weer
reid, die voor
geschikt is.
Gebruiksmogelijkheden voor schillen.
Allerlei keukenafval, waaronder ook
aardappelschillen, wordt ijverig
en desnoods eenige kosten aan
goede verpakking te besteden.
B.M.V.
rood-be-
der snoepertjes
monden in de
bestreken bo-
Provinciaal Comité voor veredeling der
Veldvruchten
en voor Landbouwvoordrachten.
Het Provinciaal Comité voor verede
ling der Veldvruchten en voor Land
bouwvoordrachten zal, gedurende het
Winterseizoen 1942-1943, voor zooveel
de beschikbare credieten het zullen toe
laten, in de Boeren- en Boerinnengil
den nogmaals kostelooze voordrachten
laten geven over landbouw en veeteelt.
De aanvragen tot het bekomen van
gen in andere landen op dit terrein
opgedaan, hebben bewezen, dat uit
waardelooze afvalstoffen nog heel wat
productief materiaal te maken is.
De bovenstaande gezichtspunten heb
ben we ontleend aan een actueel boek,
dat de titel draagt: „Verborgen rijkdom
men in het waardelooze” 1)Het boek
geeft een goede indruk van de activiteit
gedurende de laatste jaren aan den dag
gelegd, op het gebied van de verwerking
van afvalstoffen.
DE VERWERKING VAN AFVAL
PRODUCTEN IN DEN LANDBOUW.
De Tuinbouwgilden, de Hoender-,
Konijnen- en Geitenkweeksyndicaten,
Bieënbonden, enz., worden er op gewe
zen dat het Provinciaal Comité tot be
vordering van Tuinbouw en Kleinvee
teelt in West-Vlaanderen, gedurende de
laatste maanden van het loopend jaar,
in de lokaliteiten waar zulks nuttig ge
oordeeld wordt, en voor zooveel de be
schikbare credieten het zullen toelaten,
nogmaals kostelooze voordrachten zal
laten geven over tuinbouw (moes- en
fruitteelt) en kleinveeteelt, (hoender-,
konijnen-, geitenkweek, enz.)
De aanvragen tot het bekomen van
deze voordrachten moeten, ’t zij langs
de Provinciale Verbonden om, ’t zij
rechtstreeks bij het Provinciaal Comité,
(Provinciaal GouvernementBureel
9) ingediend zijn vóór 5 Augustus a. s.
In deze verzoekschriften moet het getal
leden worden opgegeven en moeten de
namen worden vermeld van de voorge
stelde voordrachtgevers, alsmede van
den voorzitter en den schrijver van den
Bond.
Nog alles voor het besproeien.
Kopersulfaat Oxychlorure 50%
Arseniaten Caliomische pap On-
kruidverdelegers voor de wegen, voor
In haver en vlas zaadontsmettings-
middelen.
Beschermglaspaneeelende ideale be
scherming der jonge planten tegen vo
gels, wind, koude, vervroegen der vruch
ten, enz.
IJzersulfaat sneeuw ontsmettend,
reuk wegnemend, verbeterd de natuur
lijke meststoffen
Paardveldsproeiers motorbesproeiers
Rug- en tonsproeiers darmen, onder
deelen, herstellingen
GEORGES TYTGATH
Kouterstraat 101, WONDELGEM-GENT
produkten Besproeien
Telefoon 50787.
rLEURIX, AG-KNT VOOR BELGIE.
11-13. Jan Wellensstraat, BRUSSEL - Tel. 33.34.57
invloed van
tweede plaats komt, wordt het aangewend voor de bereiding
van cellulose of celstof. Zooals gezegd
deze cellulose in de papierindu
strie toepassing. Behalve in de papier
industrie wordt cellulose ook aange
wend in de textielindustrie. Het is na
melijk in den laatsten tijd gelukt uit
melijk in den laatsten tijd gelukt uit
cellulose een kunstvezel te maken en
deze wordt gebruikt voor de bereiding
van kunstzijde. Deze laatste vinding is
van veel belang en binnenkort op groo
te schaal cellulosebereiding uit stroo
plaats vinden. In verband met het te
kort aan wollen stoffen hoopt men op
deze wijze een belagrijk vervangings
middel te produceeren.
Naast het stroo van koren zijn er nog
meer plantaardige afvalstoffen, die voor
de bereiding van cellulose dienst- kun
nen deen. We noemen het stroo van
boonen en erwten, benevens afvalstof
fen van vlas en hennep. Cellulose uit
in boomgaarden waar gras groeit, i aardappelloof kan al een m e p P
duidingen geven: wie nauwkeuriger wil
weten wat hem te doen staat, zal zich
tot een speciaal daartoe uitgerust la-1
boratorium wenden.
Het kalken van bouwland geschiedt
doorgaans in het najaar, ter gelegen
heid van het ontstoppelen of andere
oppervlakkige bewerkingen waarbij
de kalk in den grond werkt.
De handel levert de kalk onder ver
schillende vormen ongebluschte kalk
(brokkenkalk)gebluschte kalk (poe-
derkalk), mergel, krijt, kalkphospha-
ten, kalkasch, enz. De toe te dienen
hoeveelheden voor een normale kalking
verschillen, voor elke stof, met haar
gehalte aan calciumoxyde (ongeblusch
te of gebluschte kalk) of aan koolzui-
vere kalk (andere kalkhoudende ver-
heteringsmiddelen)
Deze gehalten, uitgezonderd
kalkasch, moeten steeds door den ver-
kooper op de factuur gewaarborgd
worden.
Men verlieze niet uit het oog, dat één
eenheid calciumoxyde gemiddeld zoo
veel waarde heeft als twee eenheden
koolzure kalk (calciumcarbonaat)
De Rijkslandbouwkundïgen verstrek
ken dienaangaande kosteloos alle nut- Scheikundige
tige inlichtingen.
De laatste jaren is men zich steeds
meer bewust geworden van de econo
mische beteeKenis van afvalproducten
en oogenschijnlijk waardelooze rommel.
Dit materiaal moet nader worden be
keken, zoowel als grondstoffenbron als
uit rentabiliteitsoogpunt.
Op de beteekenis van enkele land
bouwproducten, die nu of in de toe-
komst een andere bestemming zullen
krijgen, willen we wat nader ingaan.
We behoeven er niet over uit te wei
den, de kleur van het fruit is weel een
der belangrijkste factoren bij den ver
koop.
Biedt schoon gekleurd fruit aan en
ge zult een hoogen prijs maken, nog eer
dan voor schoone vorm of buitengewone
grootte.
Het is daarom wel van belang eens
iets mede te deelen omtrent de factoren
welke het kleuren van fruit beïnvloe
den.
Bij appels ontstaat de schoone roodë
kleur uit een overvloed aan sulfer in de
vrucht. Dit zet zich onder den invloed
van het licht om in bepaalde kleur
stoffen.
Hieruit volgt, dat voor die schoone
kleuring in de eerste plaats veel suiker
in de vrucht noodig is en daarnevens
veel licht.
Nu wordt de noodige suiker in het
blad gevormd, en dit blad geeft scha
duw, zoodat wij hier twee tegenstrijdi
ge factoren hebben, zoodat het van het
gróótste belang is, wanneer we bij de
fruitteelt een juist evenwicht tusschen
beide weten te krijgen.
Maar een ding is zeker, dat we eerst
moeten zorgen dot er genoeg suiker is,
als de roode en daarom is, voor dus genoeg blad en dat de
1 het licht op de 1
want slechts als ei? genoeg suiker is,
kan het liht de roode kleur veroorzaken.Vjnd^
Voldoende blad kan sterk beïnvloed
worden door het geven van stikstof-
mest. Maar toch moeten wij daarmede
oppassen.
Wordt namelijk te veel stikstof in
eens gegeven, dan krijgen wij wel een
heel sterke bladontwikkeling en sterke
suikervorming, maar tegelijkertijd treedt
meestal nieuwe hout en bladvorming
op en worden de vruchten dusdanig
in de schaduw gezet, dat hun ontwikke
ling te wenschen overlaat.
Veel voordeeliger is het daarom en
kele zeer kleine giften stikstof te ge
ven, nadat het blad zich reeds eenigs-
zins ontwikkeld heeft. Hierdoor ver-
hoogen wij de suikervorming zonder
al te zeer de bladgroei aan te wakke
ren.
Hetzelfde verschijnsel neemt men
waar in boomgaarden waar gras groeit, i
Hier wordt van stikstofgiften steeds ten
deel onmiddellijk door het gras opgeno
men en komt dus slechts ten deel ten
goede van de. boomen. Ook zorgt het vee
voor een geregelde kleine stikstofbe-
den bodem. Schuim zorgvuldig. Wan- mesting. Men ziet dan ook dat het fruit
de confituur siroopachtig begint uit grasboomgaarden meest de mooiste
de handen en zorgt voor propere
deren. Het verdient aanbeveling de eer-I
ste melkstralen verloren te laten gaan.
De lucht mag in den stal niet te veel
stof inhouden. Daarom melke men niet
tijdens of direct na het voederen of het
kuischen van den stal. Ten einde stank
te Voorkomen, zorgt men steeds voor
een goede luchtverversching.
Het spreekt van zelf dat het melkge-
rief heel rein moet wezen. De melKëïh-
mers wórden uit vertind ijzer vervaar-
einden gebruikt. Zij worden in den stal mingen de ketel van het vuur genomen
niet bewaard, zij dienen met sodawater wordt.
af gespoeld te worden,
gebruiken mag men ze
koud water spoelen.
Ten einde te voorkomen dat er
koeharen of huidschilfertjes bij
melken in de melk terecht komen
wendt men speciale emmers aan, die
voorzien zijn van een zijdeopening.
Men giet de melk door een zeef, en
verliest niet uit het oog dat de gewone
zeefden niet al het vuil tegenhouden.
Daarom neemt men zijn toevlucht tot
een natten wollen doek, dien men na
elk gebruik zorgvuldig afspoelt.
Men verwijdere de melk onmïddellijk
na het melken, omdat zij uiterst vat
baar is voor slechte reuken.
De melk hoeft bewaard
in een koele plaats, b.v. in
In geval van nood kan men de kruiken
verkoelen met koud water. Dit zijn de
beste voorwaarden, om de besmetting
van de melk door bacteriën en haar ver
zuring te voorkomen, en om melk van
eerste hoedanigheid voort te brengen.
Provinciaal Comité tot bevordering van
Tuinbouw en Kleinveeteelt.
zoogenaamde solanine, in voorkomt.
Cellulose kan door koken met sterke
zuren of door gisting worden omgezet
in eenvoudige koolhydraten, die suikers
worden genoemd. Men is den laatsten
tijd met proeven bezig om uit cellulose
van aardappelloof deze suikers af te
scheiden, ten einde ze als voedingsmid-
deel te gebruiken. Men is in het buiten
land zoover gegaan, dat men vezelstof
fen heeft bereid uit wilde vezelplanten,
in dit geval brandnetels. Sommige
soorten brandnetels zijn voor dit doel
veredeld met als resultaat, dat het ver
edelde product vijfmaal zooveel vezels
per hectare oplevert als de wilde brand
netel. Het is gelukt deze vezels op de
zelfde wijze te spinnen als katoen.
Verder willen we wijzen op de be
teekenis van zonnebloemzaden, die als
grondstof kunnen dienen ter bereiding
van een olie geschikt voor huishoude
lijke doeleinden. Veekoeken ontstaan
hierbij als nevenproduct. In de litera
tuur vinden we opgegeven, dat uit 10
kg. zaad 150 kg. olie en 600 kg. veekoe
ken gewonnen kunnen worden. Boven
dien kan uit de stengel van de zonne-
cellulose worden be-
bepaalde papiersoorten
De bodem verliest des te meer kalk
dat hij doordringbaarder is en herhaal
delijker bewerkt wordt. Deze verliezen
die 500-600 kg. per hectare en per jaar
kunnen bereiken en zelfs te boven gaan,
zijn te wijten aan het opnemen van
kalk door de planten, aan het wegvoe- 1
ren door het regenwater en aan de wer
king van zekere meststoffen.
Benevens haar rol in de plantenvoe
ding, voorkomt de kalk het verzuren
van de bouwlaag: een zure grond wordt
dicht, ondoordringbaar voor water en
lucht; de werking der meststoffen wordt
er trager, soms zelfs onbespeurbaar.
Een oordeelkundig kalken verbetert de
bodemstructuur. De kalk maakt de zwa
re gronden losser en de zandgronden
dichter. De lucht dringt beter tot aan
de wortels door, eh de werking der
meststoffen wordt opnieuw normaal.
Het verzuren der gronden kan ook
voortkomen van een overdrevene voch
tigheid, die een voldoende verluchting
van den grond belet. In dit geval kan
het kalken de kwaal tijdelijk verijdelen,
maar zal het eenige weermiddel bestaan
in een doelmatige draineering door on-
deraardsche buizen of, desnoods, door
grachten of greppels.
v Nooit zal men echter te groote hoe
veelheden kalk toedienen; men zou ge
vaar loopen soms voor verscheidene ja
ren het opbrengstvermogen van den
bodem te verlagen. Beter zal men her
haaldelijk, met korte tusschenruimten,
matige dosissen toedienen.
Alleen de grondontleding laat toe de
gunstigste dosis vast te stellen. Dien
aangaande dient herinnerd, dat de ge
wone ontledingen slechts onzekere an-góö’kg.' superfosfaat’ en 30o’tot 400 kg.
i zwavelzure potasch.
Al deze voedende bestanddeelen wor-
den voor het zaaien tamelijk diep on
dergewerkt.
In den Zomer mag men de suikerij-
wortels een of tweemaal met vloeimes-
ten overgieten.
Deze uitstekende groente, die in ons
land veel geteeld en ook veel verbruikt
wordt, en waarvan in normalen tijd
groote hoeveelheden naar den vreemde
worden gestuurd, vooral naar Frank
rijk en Engeland, kan aan onze hove
niers schoone winsten verwezenlijken,
bijzonderlijk dan als de contingentee-
ring niet wordt toegepast; en als men
rekening houdt met de hierna aange
duide aanmerkingen.
Van belang is ’t dat de kroppen groot
en dik zijn, doch niet te lang, maar vast
ineen gedrongen om dien uitslag te
bereiken mag men niet te vroeg zaaien.
En wat zien wij in onze omgeving? Dat
er gezaaid wordt vanaf de eerste dagen
van Mei, ’t is te zeggen, een paar weken
te vroeg, en zoo komt het dat een groot
aantal plantjes opschieten, en dat de
andere tot volledigen groei komen, iets
wat niet zou mogen geschieden om re
den dat die plantjes, welke maar de
drie vierden van hunne ontwikkeling
bereiken, uitgelezen en gezocht witloof
opleveren. Men zaaie dus maar rond
half Mei, niet vroeger
Een tweede fout waarop we willen
wijzen is de onvoldoende bemesting
in ’t algemeen gebruiken de hoveniers
slechts stalmest en beir; zelfs gebeurt
het dat de stalmest maar een veertien
tal dagen voor het zaaien op onvoldoen
de. diepte wordt ondergeploegd; dat
dient vermeden, want bij dergelijk ge
val bekomt men veel vertakte wortels,
en doet de werking van de stalvette
zich weinig gevoelen. Men ploege dus
den stalmest zoo vroeg mogelijk onder,
zelfs van in den Winter, en men vuile
deze bemesting aan met 300 tot 400 kg.
ammoniaksulfaat per» hectare, 500 tot
De roode en witte aalbessen, welke
door de grootsche natuur in zulke mooie
trossen geleverd worden, komen op be
paalden tijd de toonbank van den groen-
teverkooper versieren, om zich te laten
omzetten in gleien, confituren, siropen
enz., tót groote vreugde der huisvrouwen
die ze bewaren in met papier gesloten
potten zoodat zij, wanneer de' Winter
komt, déze gevangen zonnestralen op ta-
fel kunnen brengen, welke door de zoet
heid van den suiker geluk, kracht en ge-
zondheid aan de kleintjes zullen geven,
evenals zij de snoepzucht der grooten be
vredigen. De witte aalbessen zijn niet
ZOO ZUUT hiö- uc luuutc en «.o-clx v»xxx xo, w*.
het. maken van geleien, hunne vermen-
ging met de roode aalbessen geheel,
aangewezen.
De aalbessen-confituur is voorzeker
de meest verspreide, daar zij gemakke
lijk te maken, niet te duur is en een
smaak heeft die ieder bevalt. Is het niet
altijd een mooi tooneeltje de
morschte aangezichtjes
te zien, die met volle
aalbessenconfituur
terhammen happen?
AALBESSENGELEI.
Doe in een ketel 2 kilo aalbes
sen, 1 kilo witte en een halve kgr. fram
bozen. Zet den ketel op het vuur, en
terwijl de vruchten koken, vermorzel
en verpletter ze. Wanneer gij oordeelt
dat zij genoeg gekookt hebben giet ze
door een zijgbak, op een teil geplaatst
en druk er zooveel mogelijk het sap uit,
pers ze vervolgens uit met de fruitpers
of in een stevigen doek.
Meet het aldus bekomen sap, en voeg
er na het in den goed zuivergemaakten
ketel gegoten te hebben, 800 gr. suiker
per liter sap bij. Dan, na den ketel op
een goed vuur gezet te hebben, laat ko
ken en roer met de schuimspaan tot
op
peer c.._
te worden, hef de. schuimspaan omhoog kleur heeft.
Op deze wijze kunnen wij dus, zonder
onze boomen te veel in ”t blad te wer-
ken toch door stikstofbemesting grooter
en schooner gekleurd fruit bekomen.
Men moet maar weten hoe.
Een andere invloed die van veel be
lang is voor het kleuren van appels is
het tijdstip waarop geplukt wordt. Het
is nieUbepaald het zonlicht, dat de ap
pel doet kleuren, zoodat wanneer wij
vroeg plukken, terwijl er nog veel blad
aan de boom is, wij twee fouten begaan.
De eerste is dat de appels nog niet vol
doende rijp zijn. We plukken dus geen
gewicht genoeg en ook zijn de meeste
appels dan minder houdbaar.
De tweede fout is, dat we juist van
een tijd dat de boom minder blad gaat
dragen en dat de appels rijk aan suiker
en nog van het volle licht profijt kun
nen trekken geen gebruik maken. Het
spreekt haast van zelf, dat juist in de
Herfst, wanneer alle boomen en vruch
ten kleuren ook onze appels het meest
in kleur zullen winnen en daar dit zoo
als gezegd een van de belangrijkste
punten is bij den verkoop, kunnen wij
gerust een appeltje meer laten vallen,
zoolang het niet te gek wordt.
Te vroeg geplukte appels mogen dan
beter tegen jeen ruwe behandeling en
transport bestand zijn, men zal meer
voordeel hebben het fruit behoorlijk te
laten uitrijpen en dan wat meer zorg aard.appelschillen, wordt ijverig verza-
I meld en doet als veevoeder dienst. Öp
verschillende bedrijven, onder de rook
van de stad, wordt op deze manier een
niet onbelangrijke hoeveelheid veevoe
der opgehaald. Ten aanzien van de
aardappelschillen wordt er op gewezen,
dat men onlangs ontdekt heeft, dat
hieruit kurk te maken is. Men heeft een
proces uitgewerkt, waarbij eerst de voe
dingsstoffen uit de schil worden gewon
nen, zoodat déze als veevoeder beschik
baar blijven. Uit hetgeen dat overblijft
wordt dan kurk gemaakt, die wat kwa
liteit betreft gelijk is aan die verkregen
uit den bast van de kurkeik. Alleen de
schillen verkregen uit de aardappel-
meel- en spiritusfabrieken zouden voor
een goed deel in de behoefte aan kurk
kunnen voorzien. Zooals bekend is,
wordt ook kurk bij de fabricage van li
noleum gebruikt.
Uit schijnbaar waardelooze produc
ten, die als afval in het landbouwbe
drijf ontstaan, is het gelukt, volgens de
principes der moderne scheikunde,
waardevolle produccten te maken. De
tijd zal leeren, in hoeverre men er in
zal slagen deze producten, die langs
chemischen weg zijn_ verkregen, in onze
Een derde fout is het gedeeltelijk af
snijden van de bladeren. De levens
leer der planten zegt ons dat het sap
in de bladeren verwerkt wordt, en dat
men bij het afsnijden ervan de blad-
groenvorming verhindert. Men komt
dus door die doenwijze tot een ver
keerden uitslag.
Verder mag men niet nalaten de
plantjes op tijd te dunnen en twee tot
driemaal den grond te hakken, ten
einde het onkruid te weren en den
bodem vochtig te houden.
DE AALBESSEN.
$ecelct
v-5
Verzekeringsmciatschappii
Het doekreffenst en krachtigste product
toot de vernietiging van slakken.
DOOR VOLK.
33.. Frankrliklei
op eigen bodf.m
ANTWERPEN
2