’MERCATOR R vernietigd a 2 da- lokaas 51 slakke Ss M. I HET GRONDKALKEN. SCHEURT BRUSSELSCH WITLOOF. GRASLAND. AMIDEN IN PLANT EN DIER. PROVINCIE WEST-VLAANDEREN. men voor neemt verschijnsel de Voor eon sHtgaaf vss 3 franken, 236 slakken gon. - Mot één onkel Vooraleer ze tel opnieuw FACTOREN DIE DE KLEUR VAN HET FRUIT BEÏNVLOEDEN. schuin I die er industrie gebruikt worden en niet in de kunstzijde-industrie. Uit het afval van hennep en vlas worden platen geperst, die in het bouwbedrijf voor isolatiema teriaal worden aangewend. Aardappelloof aanwenden als veevoe der is in het, algemeen niet aan te ra den, aangezien er een giftige stof, het Stroo als grondstof voor de bereiding van cellulose. (1) Uitgave La Rivière en Voorhoeve, Brink, Zwolle (Nederland) voor voor H.50 90,00 prijzen. Fakken van 25 Gr., Fr. 500 Gr., Fr. 2 1/2 Kg., sn (tebviiipd i To bekomen in alle dioogerljea «n bijzondere hnieen. Zooniet schrijf rechtstreeks aaaa te worden den kelder: In deze dure tijden maakt en veranderd uwe kleederen zelf. Volgt, per briefwisseling, onzen bijzonderen SNIJ- EN N AAILEE RGANG Vraagt ©ns programma nr 11 die U gratis wordt gezonden. Schrijft heden nog naar de SNIJ- EN NAAISCHOOL „NOUVEAUTÉ’’ 43, Rijcelstraat, IE P E R een I Nu de voorraad ruwvoedermiddelen (hooi) gering is, is stroo een belangrijk vervangingsartikel geworden. Als ver pakkingsmateriaal in de glas- en aarde- werkindustrie, voor de bereiding van strookarton en pakpapier worden groo- te hoeveelheden stroo verbruikt. Ook 3,00; 125 Gr., Fr. 45,00; 1 Kr., Fr. 5 Kg., bijzonder© ~v Amiden zijn in het plantenleven als tusschenvormen te aanzien. De plant is niet bij machte de uit den grond op genomen eenvoudige organieke stik stofverbindingen o.a. salpeterzuur en ammoniak, in een slag tot de ingewik kelde organieke verbinding, het eiwit te verwerken. Dit gaat eerder trapsgewij ze: vooreerst ontstaan de amiden die dan verder tot eiwit worden uitgebouwd. Hierbij komt het dat jonge groeiende planten betrekkelijk veel amiden be vatten in tegenstelling met rijpe plan ten. Omgekeerd kunnen de eiwitstoffen door bacteriën afgebroken worden tot amiden in voeders die een gisting heb ben doorgemaakt. Over de rol der amiden in de veevoe ding lezen we in het boek „Veevoe ding” het volgende Rol nog onvolle dig gekend. In de pens der herkauwers leven ontelbare bacteriën: deze kunnen voor hun lichaamsopbouw niet alleen eiwit maar ook amiden gebruiken. Hoe kleiner de eiwitvoorraad in de pens, hoe grooter het amidenverbruik voor dit doel. Met de opgenomen amiden stikstof vormen deze bacteriën eiwit dat, bij de verdere spijsvertering, bij draagt tot de voeding der dieren. Dit legt uit waarom, hoofdzakelijk voor herkauwers, de amiden bij een eiwitar- me voeding meer voedingswaarde heb ben dan bij een eiwitrijke. Er zal hier ook veel afhangen van de soort van amiden. Bevatten deze laatste al de bouwsteenen (aminozuren) vereischt voor ’t ontstaan van eiwit, dan ziet men niet in waarom zij niet, in min of meer groote mate, zouden kunnen be nuttigd worden De confituur gekookt zijnde, schep meti haar in glazen of potten, en laat ze af- I koelen tot den volgenden dag. Snij dan stof schijven in perkamentpapier volgens de het grootte en eiken met gelei gevulden poe. Bestrijk de schijven met glycerine en dek er de gelei mede. Sluit vervol gens de potten met stevig papier, bind ze, en bewaar ze op een droge plaats. riën. Daarom moet men den uier schoon boven den ketel, ze een weinig proper maken vooraleer over te gaan houdend, en zie of de druppels tot het melken. Men wassche ook goed afloopen beginnen te stollen en de con- klee- fituur die de schuimspaan bedekt een glanzende en siroopachtige laag vormt. Dit is de graad die de confituur moet bereiken om de goede bewaring ervan te verzekeren. Indien gij niet geheel zeker zijt, en u verder wilt overtuigen dat de confituur werkelijk voldoende gekookt heeft doe dan een koffielepel vol confi tuur op een telloor, en laat dit verkoe len; indien deze kleine hoeveelheid in een geleiachtige massa verstijft heeft de confituur genoeg gekookt. Onnoodig digd" en worden voor geen andere doel- te zeggen dat gedurende deze proefnè- Het land moet nu al het voedsel vóórt brengen dat de bevolking noodig heeft. Het voortbrengen van mmschenvoed- sel moet tot de uiterste mogelijke gren zen uitgebreid worden: geen enkel stukje grond mag blijven liggen de kleinste hoek moet intensief uitgebaat worden. De gewone uitbating, die tot nu toe meestal aan de weiden toegepast wordt, moet, telkens het mogelijk is, plaats maken voor een intensieve uitbating die beter overeenstemt met de huidige noodwendigheden, alsmede met de be langen van den landbouwer zelf. De intensieve uitbating laat inder daad toe een bepaald aantal dieren op een kleinere oppervlakte te onderhou den en alzoo een gedeelte der weiden vrij te maken. Een weide scheuren beteekent de re- serven benuttigen die zij omvat om veel meer voedsel voort te brengen dan zij het zelf had kunnen doen. Wie een weide scheurt, werkt in zijn eigen belang zoowel als in het. belang van allen. bloemplant weer reid, die voor geschikt is. Gebruiksmogelijkheden voor schillen. Allerlei keukenafval, waaronder ook aardappelschillen, wordt ijverig en desnoods eenige kosten aan goede verpakking te besteden. B.M.V. rood-be- der snoepertjes monden in de bestreken bo- Provinciaal Comité voor veredeling der Veldvruchten en voor Landbouwvoordrachten. Het Provinciaal Comité voor verede ling der Veldvruchten en voor Land bouwvoordrachten zal, gedurende het Winterseizoen 1942-1943, voor zooveel de beschikbare credieten het zullen toe laten, in de Boeren- en Boerinnengil den nogmaals kostelooze voordrachten laten geven over landbouw en veeteelt. De aanvragen tot het bekomen van gen in andere landen op dit terrein opgedaan, hebben bewezen, dat uit waardelooze afvalstoffen nog heel wat productief materiaal te maken is. De bovenstaande gezichtspunten heb ben we ontleend aan een actueel boek, dat de titel draagt: „Verborgen rijkdom men in het waardelooze” 1)Het boek geeft een goede indruk van de activiteit gedurende de laatste jaren aan den dag gelegd, op het gebied van de verwerking van afvalstoffen. DE VERWERKING VAN AFVAL PRODUCTEN IN DEN LANDBOUW. De Tuinbouwgilden, de Hoender-, Konijnen- en Geitenkweeksyndicaten, Bieënbonden, enz., worden er op gewe zen dat het Provinciaal Comité tot be vordering van Tuinbouw en Kleinvee teelt in West-Vlaanderen, gedurende de laatste maanden van het loopend jaar, in de lokaliteiten waar zulks nuttig ge oordeeld wordt, en voor zooveel de be schikbare credieten het zullen toelaten, nogmaals kostelooze voordrachten zal laten geven over tuinbouw (moes- en fruitteelt) en kleinveeteelt, (hoender-, konijnen-, geitenkweek, enz.) De aanvragen tot het bekomen van deze voordrachten moeten, ’t zij langs de Provinciale Verbonden om, ’t zij rechtstreeks bij het Provinciaal Comité, (Provinciaal GouvernementBureel 9) ingediend zijn vóór 5 Augustus a. s. In deze verzoekschriften moet het getal leden worden opgegeven en moeten de namen worden vermeld van de voorge stelde voordrachtgevers, alsmede van den voorzitter en den schrijver van den Bond. Nog alles voor het besproeien. Kopersulfaat Oxychlorure 50% Arseniaten Caliomische pap On- kruidverdelegers voor de wegen, voor In haver en vlas zaadontsmettings- middelen. Beschermglaspaneeelende ideale be scherming der jonge planten tegen vo gels, wind, koude, vervroegen der vruch ten, enz. IJzersulfaat sneeuw ontsmettend, reuk wegnemend, verbeterd de natuur lijke meststoffen Paardveldsproeiers motorbesproeiers Rug- en tonsproeiers darmen, onder deelen, herstellingen GEORGES TYTGATH Kouterstraat 101, WONDELGEM-GENT produkten Besproeien Telefoon 50787. rLEURIX, AG-KNT VOOR BELGIE. 11-13. Jan Wellensstraat, BRUSSEL - Tel. 33.34.57 invloed van tweede plaats komt, wordt het aangewend voor de bereiding van cellulose of celstof. Zooals gezegd deze cellulose in de papierindu strie toepassing. Behalve in de papier industrie wordt cellulose ook aange wend in de textielindustrie. Het is na melijk in den laatsten tijd gelukt uit melijk in den laatsten tijd gelukt uit cellulose een kunstvezel te maken en deze wordt gebruikt voor de bereiding van kunstzijde. Deze laatste vinding is van veel belang en binnenkort op groo te schaal cellulosebereiding uit stroo plaats vinden. In verband met het te kort aan wollen stoffen hoopt men op deze wijze een belagrijk vervangings middel te produceeren. Naast het stroo van koren zijn er nog meer plantaardige afvalstoffen, die voor de bereiding van cellulose dienst- kun nen deen. We noemen het stroo van boonen en erwten, benevens afvalstof fen van vlas en hennep. Cellulose uit in boomgaarden waar gras groeit, i aardappelloof kan al een m e p P duidingen geven: wie nauwkeuriger wil weten wat hem te doen staat, zal zich tot een speciaal daartoe uitgerust la-1 boratorium wenden. Het kalken van bouwland geschiedt doorgaans in het najaar, ter gelegen heid van het ontstoppelen of andere oppervlakkige bewerkingen waarbij de kalk in den grond werkt. De handel levert de kalk onder ver schillende vormen ongebluschte kalk (brokkenkalk)gebluschte kalk (poe- derkalk), mergel, krijt, kalkphospha- ten, kalkasch, enz. De toe te dienen hoeveelheden voor een normale kalking verschillen, voor elke stof, met haar gehalte aan calciumoxyde (ongeblusch te of gebluschte kalk) of aan koolzui- vere kalk (andere kalkhoudende ver- heteringsmiddelen) Deze gehalten, uitgezonderd kalkasch, moeten steeds door den ver- kooper op de factuur gewaarborgd worden. Men verlieze niet uit het oog, dat één eenheid calciumoxyde gemiddeld zoo veel waarde heeft als twee eenheden koolzure kalk (calciumcarbonaat) De Rijkslandbouwkundïgen verstrek ken dienaangaande kosteloos alle nut- Scheikundige tige inlichtingen. De laatste jaren is men zich steeds meer bewust geworden van de econo mische beteeKenis van afvalproducten en oogenschijnlijk waardelooze rommel. Dit materiaal moet nader worden be keken, zoowel als grondstoffenbron als uit rentabiliteitsoogpunt. Op de beteekenis van enkele land bouwproducten, die nu of in de toe- komst een andere bestemming zullen krijgen, willen we wat nader ingaan. We behoeven er niet over uit te wei den, de kleur van het fruit is weel een der belangrijkste factoren bij den ver koop. Biedt schoon gekleurd fruit aan en ge zult een hoogen prijs maken, nog eer dan voor schoone vorm of buitengewone grootte. Het is daarom wel van belang eens iets mede te deelen omtrent de factoren welke het kleuren van fruit beïnvloe den. Bij appels ontstaat de schoone roodë kleur uit een overvloed aan sulfer in de vrucht. Dit zet zich onder den invloed van het licht om in bepaalde kleur stoffen. Hieruit volgt, dat voor die schoone kleuring in de eerste plaats veel suiker in de vrucht noodig is en daarnevens veel licht. Nu wordt de noodige suiker in het blad gevormd, en dit blad geeft scha duw, zoodat wij hier twee tegenstrijdi ge factoren hebben, zoodat het van het gróótste belang is, wanneer we bij de fruitteelt een juist evenwicht tusschen beide weten te krijgen. Maar een ding is zeker, dat we eerst moeten zorgen dot er genoeg suiker is, als de roode en daarom is, voor dus genoeg blad en dat de 1 het licht op de 1 want slechts als ei? genoeg suiker is, kan het liht de roode kleur veroorzaken.Vjnd^ Voldoende blad kan sterk beïnvloed worden door het geven van stikstof- mest. Maar toch moeten wij daarmede oppassen. Wordt namelijk te veel stikstof in eens gegeven, dan krijgen wij wel een heel sterke bladontwikkeling en sterke suikervorming, maar tegelijkertijd treedt meestal nieuwe hout en bladvorming op en worden de vruchten dusdanig in de schaduw gezet, dat hun ontwikke ling te wenschen overlaat. Veel voordeeliger is het daarom en kele zeer kleine giften stikstof te ge ven, nadat het blad zich reeds eenigs- zins ontwikkeld heeft. Hierdoor ver- hoogen wij de suikervorming zonder al te zeer de bladgroei aan te wakke ren. Hetzelfde verschijnsel neemt men waar in boomgaarden waar gras groeit, i Hier wordt van stikstofgiften steeds ten deel onmiddellijk door het gras opgeno men en komt dus slechts ten deel ten goede van de. boomen. Ook zorgt het vee voor een geregelde kleine stikstofbe- den bodem. Schuim zorgvuldig. Wan- mesting. Men ziet dan ook dat het fruit de confituur siroopachtig begint uit grasboomgaarden meest de mooiste de handen en zorgt voor propere deren. Het verdient aanbeveling de eer-I ste melkstralen verloren te laten gaan. De lucht mag in den stal niet te veel stof inhouden. Daarom melke men niet tijdens of direct na het voederen of het kuischen van den stal. Ten einde stank te Voorkomen, zorgt men steeds voor een goede luchtverversching. Het spreekt van zelf dat het melkge- rief heel rein moet wezen. De melKëïh- mers wórden uit vertind ijzer vervaar- einden gebruikt. Zij worden in den stal mingen de ketel van het vuur genomen niet bewaard, zij dienen met sodawater wordt. af gespoeld te worden, gebruiken mag men ze koud water spoelen. Ten einde te voorkomen dat er koeharen of huidschilfertjes bij melken in de melk terecht komen wendt men speciale emmers aan, die voorzien zijn van een zijdeopening. Men giet de melk door een zeef, en verliest niet uit het oog dat de gewone zeefden niet al het vuil tegenhouden. Daarom neemt men zijn toevlucht tot een natten wollen doek, dien men na elk gebruik zorgvuldig afspoelt. Men verwijdere de melk onmïddellijk na het melken, omdat zij uiterst vat baar is voor slechte reuken. De melk hoeft bewaard in een koele plaats, b.v. in In geval van nood kan men de kruiken verkoelen met koud water. Dit zijn de beste voorwaarden, om de besmetting van de melk door bacteriën en haar ver zuring te voorkomen, en om melk van eerste hoedanigheid voort te brengen. Provinciaal Comité tot bevordering van Tuinbouw en Kleinveeteelt. zoogenaamde solanine, in voorkomt. Cellulose kan door koken met sterke zuren of door gisting worden omgezet in eenvoudige koolhydraten, die suikers worden genoemd. Men is den laatsten tijd met proeven bezig om uit cellulose van aardappelloof deze suikers af te scheiden, ten einde ze als voedingsmid- deel te gebruiken. Men is in het buiten land zoover gegaan, dat men vezelstof fen heeft bereid uit wilde vezelplanten, in dit geval brandnetels. Sommige soorten brandnetels zijn voor dit doel veredeld met als resultaat, dat het ver edelde product vijfmaal zooveel vezels per hectare oplevert als de wilde brand netel. Het is gelukt deze vezels op de zelfde wijze te spinnen als katoen. Verder willen we wijzen op de be teekenis van zonnebloemzaden, die als grondstof kunnen dienen ter bereiding van een olie geschikt voor huishoude lijke doeleinden. Veekoeken ontstaan hierbij als nevenproduct. In de litera tuur vinden we opgegeven, dat uit 10 kg. zaad 150 kg. olie en 600 kg. veekoe ken gewonnen kunnen worden. Boven dien kan uit de stengel van de zonne- cellulose worden be- bepaalde papiersoorten De bodem verliest des te meer kalk dat hij doordringbaarder is en herhaal delijker bewerkt wordt. Deze verliezen die 500-600 kg. per hectare en per jaar kunnen bereiken en zelfs te boven gaan, zijn te wijten aan het opnemen van kalk door de planten, aan het wegvoe- 1 ren door het regenwater en aan de wer king van zekere meststoffen. Benevens haar rol in de plantenvoe ding, voorkomt de kalk het verzuren van de bouwlaag: een zure grond wordt dicht, ondoordringbaar voor water en lucht; de werking der meststoffen wordt er trager, soms zelfs onbespeurbaar. Een oordeelkundig kalken verbetert de bodemstructuur. De kalk maakt de zwa re gronden losser en de zandgronden dichter. De lucht dringt beter tot aan de wortels door, eh de werking der meststoffen wordt opnieuw normaal. Het verzuren der gronden kan ook voortkomen van een overdrevene voch tigheid, die een voldoende verluchting van den grond belet. In dit geval kan het kalken de kwaal tijdelijk verijdelen, maar zal het eenige weermiddel bestaan in een doelmatige draineering door on- deraardsche buizen of, desnoods, door grachten of greppels. v Nooit zal men echter te groote hoe veelheden kalk toedienen; men zou ge vaar loopen soms voor verscheidene ja ren het opbrengstvermogen van den bodem te verlagen. Beter zal men her haaldelijk, met korte tusschenruimten, matige dosissen toedienen. Alleen de grondontleding laat toe de gunstigste dosis vast te stellen. Dien aangaande dient herinnerd, dat de ge wone ontledingen slechts onzekere an-góö’kg.' superfosfaat’ en 30o’tot 400 kg. i zwavelzure potasch. Al deze voedende bestanddeelen wor- den voor het zaaien tamelijk diep on dergewerkt. In den Zomer mag men de suikerij- wortels een of tweemaal met vloeimes- ten overgieten. Deze uitstekende groente, die in ons land veel geteeld en ook veel verbruikt wordt, en waarvan in normalen tijd groote hoeveelheden naar den vreemde worden gestuurd, vooral naar Frank rijk en Engeland, kan aan onze hove niers schoone winsten verwezenlijken, bijzonderlijk dan als de contingentee- ring niet wordt toegepast; en als men rekening houdt met de hierna aange duide aanmerkingen. Van belang is ’t dat de kroppen groot en dik zijn, doch niet te lang, maar vast ineen gedrongen om dien uitslag te bereiken mag men niet te vroeg zaaien. En wat zien wij in onze omgeving? Dat er gezaaid wordt vanaf de eerste dagen van Mei, ’t is te zeggen, een paar weken te vroeg, en zoo komt het dat een groot aantal plantjes opschieten, en dat de andere tot volledigen groei komen, iets wat niet zou mogen geschieden om re den dat die plantjes, welke maar de drie vierden van hunne ontwikkeling bereiken, uitgelezen en gezocht witloof opleveren. Men zaaie dus maar rond half Mei, niet vroeger Een tweede fout waarop we willen wijzen is de onvoldoende bemesting in ’t algemeen gebruiken de hoveniers slechts stalmest en beir; zelfs gebeurt het dat de stalmest maar een veertien tal dagen voor het zaaien op onvoldoen de. diepte wordt ondergeploegd; dat dient vermeden, want bij dergelijk ge val bekomt men veel vertakte wortels, en doet de werking van de stalvette zich weinig gevoelen. Men ploege dus den stalmest zoo vroeg mogelijk onder, zelfs van in den Winter, en men vuile deze bemesting aan met 300 tot 400 kg. ammoniaksulfaat per» hectare, 500 tot De roode en witte aalbessen, welke door de grootsche natuur in zulke mooie trossen geleverd worden, komen op be paalden tijd de toonbank van den groen- teverkooper versieren, om zich te laten omzetten in gleien, confituren, siropen enz., tót groote vreugde der huisvrouwen die ze bewaren in met papier gesloten potten zoodat zij, wanneer de' Winter komt, déze gevangen zonnestralen op ta- fel kunnen brengen, welke door de zoet heid van den suiker geluk, kracht en ge- zondheid aan de kleintjes zullen geven, evenals zij de snoepzucht der grooten be vredigen. De witte aalbessen zijn niet ZOO ZUUT hiö- uc luuutc en «.o-clx v»xxx xo, w*. het. maken van geleien, hunne vermen- ging met de roode aalbessen geheel, aangewezen. De aalbessen-confituur is voorzeker de meest verspreide, daar zij gemakke lijk te maken, niet te duur is en een smaak heeft die ieder bevalt. Is het niet altijd een mooi tooneeltje de morschte aangezichtjes te zien, die met volle aalbessenconfituur terhammen happen? AALBESSENGELEI. Doe in een ketel 2 kilo aalbes sen, 1 kilo witte en een halve kgr. fram bozen. Zet den ketel op het vuur, en terwijl de vruchten koken, vermorzel en verpletter ze. Wanneer gij oordeelt dat zij genoeg gekookt hebben giet ze door een zijgbak, op een teil geplaatst en druk er zooveel mogelijk het sap uit, pers ze vervolgens uit met de fruitpers of in een stevigen doek. Meet het aldus bekomen sap, en voeg er na het in den goed zuivergemaakten ketel gegoten te hebben, 800 gr. suiker per liter sap bij. Dan, na den ketel op een goed vuur gezet te hebben, laat ko ken en roer met de schuimspaan tot op peer c.._ te worden, hef de. schuimspaan omhoog kleur heeft. Op deze wijze kunnen wij dus, zonder onze boomen te veel in ”t blad te wer- ken toch door stikstofbemesting grooter en schooner gekleurd fruit bekomen. Men moet maar weten hoe. Een andere invloed die van veel be lang is voor het kleuren van appels is het tijdstip waarop geplukt wordt. Het is nieUbepaald het zonlicht, dat de ap pel doet kleuren, zoodat wanneer wij vroeg plukken, terwijl er nog veel blad aan de boom is, wij twee fouten begaan. De eerste is dat de appels nog niet vol doende rijp zijn. We plukken dus geen gewicht genoeg en ook zijn de meeste appels dan minder houdbaar. De tweede fout is, dat we juist van een tijd dat de boom minder blad gaat dragen en dat de appels rijk aan suiker en nog van het volle licht profijt kun nen trekken geen gebruik maken. Het spreekt haast van zelf, dat juist in de Herfst, wanneer alle boomen en vruch ten kleuren ook onze appels het meest in kleur zullen winnen en daar dit zoo als gezegd een van de belangrijkste punten is bij den verkoop, kunnen wij gerust een appeltje meer laten vallen, zoolang het niet te gek wordt. Te vroeg geplukte appels mogen dan beter tegen jeen ruwe behandeling en transport bestand zijn, men zal meer voordeel hebben het fruit behoorlijk te laten uitrijpen en dan wat meer zorg aard.appelschillen, wordt ijverig verza- I meld en doet als veevoeder dienst. Öp verschillende bedrijven, onder de rook van de stad, wordt op deze manier een niet onbelangrijke hoeveelheid veevoe der opgehaald. Ten aanzien van de aardappelschillen wordt er op gewezen, dat men onlangs ontdekt heeft, dat hieruit kurk te maken is. Men heeft een proces uitgewerkt, waarbij eerst de voe dingsstoffen uit de schil worden gewon nen, zoodat déze als veevoeder beschik baar blijven. Uit hetgeen dat overblijft wordt dan kurk gemaakt, die wat kwa liteit betreft gelijk is aan die verkregen uit den bast van de kurkeik. Alleen de schillen verkregen uit de aardappel- meel- en spiritusfabrieken zouden voor een goed deel in de behoefte aan kurk kunnen voorzien. Zooals bekend is, wordt ook kurk bij de fabricage van li noleum gebruikt. Uit schijnbaar waardelooze produc ten, die als afval in het landbouwbe drijf ontstaan, is het gelukt, volgens de principes der moderne scheikunde, waardevolle produccten te maken. De tijd zal leeren, in hoeverre men er in zal slagen deze producten, die langs chemischen weg zijn_ verkregen, in onze Een derde fout is het gedeeltelijk af snijden van de bladeren. De levens leer der planten zegt ons dat het sap in de bladeren verwerkt wordt, en dat men bij het afsnijden ervan de blad- groenvorming verhindert. Men komt dus door die doenwijze tot een ver keerden uitslag. Verder mag men niet nalaten de plantjes op tijd te dunnen en twee tot driemaal den grond te hakken, ten einde het onkruid te weren en den bodem vochtig te houden. DE AALBESSEN. $ecelct v-5 Verzekeringsmciatschappii Het doekreffenst en krachtigste product toot de vernietiging van slakken. DOOR VOLK. 33.. Frankrliklei op eigen bodf.m ANTWERPEN 2

HISTORISCHE KRANTEN

Ons Boerenleven (1922-1965) | 1942 | | pagina 2