lakclhewMers. s J VOOR KRAAIENAFWEER VX I F L E U R I X AGENT VOOR BELGIE. (etamine) er vernietigd in 2 da- lokaas 51 slakken Fr. Fr. en en bijzondere huizen. M. misschien een betere Van oudsleer 11 September, al de Heer Provinciale Landbouw- vroeg en en wij 4 Voor een uitgaaf van 3 franken, 236 slakken - Met één enkel Te bekomen in alle droogerijen Zooniet schrijf rechtstreeks aan om de den den oudere en melk, men en VEEHERVERZEKERING VAN OOST-VLAANDEREN. LANDBOUWCOMICE VAN GEERAARDSBERGEN. Nu is het nog de vruchten teelt dan wel voor den 11,50 90,00 Cornice hebben die eind bleven gen. 3,00; 125 Gr.. Fr. 45,00; 1 Kr., Fr. 5 Kg., bijzondere prijzen. Pakken van 25 Gr., 500 Gr., 2 1/2 Kg., Het tegenwoordigheid. van de nieuwe boom zijn deze meelachtig «ver- klaver voor ze te malsch want sappigheid Het Bestuur van ’t Landbouw cornice heeft het genoegen U vriendelijk uit te noodigen tot het bijwonen der Alge- meene Vnrgadering welk zal gehouden worden Maandag 31 Augustus 1942 om 10 uur bij Aug. Van Nieuwenhove-Imbo „In de Kat” Grootestraat te Geeraards- bergen. 8 September, feestzaal-binnen- buiten vruchten waren bij het buitengewoon zoet hadden XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX X X X zen moet uitsluitend wend worden, en mag dere spijsbereiding gebruikt daar de melk zoo vlug X V. XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX geven voor vruchten een rijp geworden op den vruchten insgelijks waardeloos. Voor de inpakking en verzending be stemd, zullen de zomervruchten in het algemeen nog vroeger geplukt worden dan voor eigen gebruik. derd wordt. Borax wordt in dat geval aangewezen, om in de boriumbehoefte van de plant te voorzien. 20 a 30 kg. per Ha. voldoet. Men vermengt ze zoo in nig mogelijk met de ijzerslakken, die men regelmatig uitstrooit. Borax wordt in den grond vastgezet; men moet voor geen verlies in den bodem bevreesd worden. Haar uitwerking doet zich ver- doordat zij of katalytisch als voedingsmiddel, fun- van 2.000 tot 3.000 kg. kalk kan de teelt; - opnieuw! Van oudsleer kend en gewaardeerd dat er in den hoeveelheden Maandag 7 (Belgica) om w die theorie uitgedacht uitslagen in den practijk deze zienswijze bevestigd. Hieraan hoeven nog de volgende op merkingen bijgevoegd te worden. Een te ver gedreven bewerking van den grond en een massale stalbemesttoe- diening hebben een onregelmatige ont wikkeling van de klaver ten gevolge. De voorvrucht heeft den bodem goed te belommeren, om hem tegen de ont smettende werking van de zon te vrij waren. Een grond, die des Zomers bloot staat, verliest veel van zijn vruchtbaar heid. schillende jaren gevoelen, eerder als prikkelend middel, dan geert. Sedert dat werd hebben DAGORDE 1. Veeherverzekering en Teeltplan door Rijksveeteeltconsulent Heer Van Spaendonck. 2. Verslag der maatschappij vergadering door afge vaardigde De Wandel. 3. Mededeelingen die elke landbouwer hoeft te weten in deze huidige tijden door heer De Wandeler, Staatsland- bouwkundige, alleman stipt op post. Geen persoonlijke uitnoodigingen. Namens ’t Comitce De Secretaris, De Voorzitter, J. De Wandel. J, Vand€rlinden. ze iets dan worden peren heel spoedig droog gaat XMXXXXMXXX X X XXXXXXXXXX Waarom lijden aan MIGRAINE HOOFDPIJN TANDPIJN GRIEP RHEUMATIEK ZENUWKOORTSEN Door nog eenige plukken kregen wij maal niet zacht werden en vember begonnen te rotten, tusschen vroeg en te vroeg plukken blijkt dus bij sommige soorten niet ver uit elkaar te liggen Ook bij Doyenné du ondervonden dat peren, September geplukt waren, taai en niet zacht werden. Een ander maal bleken peren van deze soort, geplukt 11-13. Jan Wellensstraat, BRUSSEL - Tel. 33.34.57 zijn niet aan te bevelen, vermits de email er zoo ras door stoeten en tem peratuursverschil van loskomt, en ’t ijzer bloot maakt, op die plaatsen brand de melk gemakkelijk aan. De aluminium van beste kwaliteit levert als melkkastrol maar een nadeel n.l. moeilijk onderhoud. De kastrollen in gietijzer of geëmail leerd staal, met afgeronden bodem, zijn bij uitstek geschikt voor het ko ken van de melk. De kastrol tot dit doeleinde uitgeko- hiervoor aange niet bij de ver worden, smaak en geur van vreemde stoffen overneemt. In sommige huishoudens waarvan dag tot dag niet al de melk verbruikt wordt, zal een stel van twee soortgelij ke melkkastrollen veel dienst bewijzen, want ’t is begrijpelijk dat versche melk, noch gekookte niet mogen vermengd worden. Spoel de kastrol eerst om met koud water, dit belet het aanzetten van de melk, en aldus zult U bij den afwasch stalen sponsjes of borsteltjes mogen van kant laten. Giet de te koken melk in de kastrol, zet ze op een hevig vuur. Er vormt zich weldra een vel aan de oppervlakte, dan stijgt de melk (komt| op, zeggen de huisvrouwen) door dat de gassen trachten vrij te komen. Het spontaan wegschuiven van kastrol aan den kant van het plaatsen op gesteltakken door schildgriffeling of Het is algemeen bekend dat een kla verveld na enkele oogstjaren moeid>> wordt, zoodat het voor niet meer geschikt is, maar wel andere gewassen. Over de oorzaak van dat verschijnsel is men het nog niet eens. Er zijn twee verklaringen van dat verschijnsel, welke in de practijk be vestigend schijnen te worden. Vooral in Amerika wordt aangeno men dat z.g. vermoeidheid van den grond aan de ophooping van door de wortels afgescheide toxinen toe te schrijven is. Anderen houden staande dat opeen volgende oogsten van een zelfde gewas den bodem de onmisbare bestanddeelen ontnemen, en dat zulks vooral ’t geval moet zijn, wanneer het gaat met een gewas lijk klaver, waarmede de grond onafgebroken en zonder verdere be mesting bezet blijft. Daar de vlinderbloemige planten veel kalk inhouden, is het in den regel dit bestanddeel, dat ontbreekt. De ervaring heeft geleerd dat de mogelijkheid om zonder kalk goede klaver te winnen totaal uitgesloten is. Na de uitstrooiing do0' was de melk een ge- l voedingsmiddel, en de algemeene volksgezondheid houdt gelijken tred met de min of meer hy giënische manier, waarop de com- sumptiemelk verkregen en behandeld wordt. We kunnen ons niet voorstellen hoe al onze kleine kindjes tot volwasse ne menschen zouden opgroeien zonder meik; hoe wij groot geraakt zijn zon der flesschen, tassen en tellooren, melk en pap. Dat de melk een waar is gemakkelijk te bereiden, en thuish oiend in de voe ding van klein en groot vraagt verder geen betoog. Nogtans veel van onze schoolgaande kinderen lusten geen melk, zoo klagen de moeders. Maar vragen we ons eens af of wij die goede melk wel t ’tijd degelijk bereiden en bewaren. Daar waar de melkpan naast de groote kofftiekan van ’s morgens tot ’s avonds, en vaak nog ’s nachts er bij, op de koolkachel troont, is dat wel een lieflijk en lokkend beeldje van gulle gastvrijheid, en doch wat ouder- wetsch en vooral onhygiënisch. Want of juist deze melk aan eischen voldoet, die wij stellen aan onze voedingswaren op gebied versch- j heid, smaak en uitzicht, dat is een an der kwestie. De melk wordt te weinig eer aange daan, en vaak in waarde onderschat, daar alleen de behandeling van de melk afkeuring verdient. Wij zijn er allen van overtuigd dat de melk een uitstekend voedingspro duct is, maar dat ze niettemin ’n mas sa zorgen vraagt, want anders daagt bederf en ontaarding vlug op. Maar hoe de melk nu behandelen om ze als le klas waar te verbruiken Zoohaast ze van boer of melkboer thuis gebracht wordt moet U ze koken. Er bestaan daartoe speciale potten in den handel, melkkokers, in de volks taal om hun practische hoedanigheid „lameer” genoemd. Ze zijn voorzien van een deksel met openingen, en daar door kan de melk er in gekookt worden, zonder dat er gevaar voor overkoken bestaat. Kleine schaaltjes, eveneens in handel verkrijgbaar die men op bodem van de melkkastrol plaatst lee- nen zich ook tot dat doel, t.t.z. belet ten dat de melk overkookt. Er bestaan dergelijke schaaltjes in porselein en aluminium; sommigen zijn voorzien van een ketting met haakje om aan de kastrol vast te maken. De kastrollen in geëmailleerd ijzer groote handelswaarde gekwetste of geblutste den eenvoudige zen. Perziken en abrikozen plukt men met volle hand, zonder met de vinger toppen te drukken en men legt de vruchten in groote platte korven die heelemaal belegd zijn met watte, wat- tepapier of malsche lindenbladeren. Te was dat goed, doch den; want te meesten barsten door den val. Pruimen moeten voor den handel geplukt worden met den steel. En dat! gaat moeilijk, wanneer men ze op den boom geheel rijp laat worden. Perziken en ook Abrikozen zijn sappiger wan neer men ze een paar dagen voor vol komen rijpheid plukt en dan eenigen tijd laat narijpen op een koele luchtige 1 plaats. Deze vruchten zijn plukrijp zoodra ze omdraaien met de volle hand t envan den steel loslaten. niets geleden.^ Bij appels en peren is het beste tijd- zulke vruchten; stip van plukrijp zijn soms moeilijk te i bepalen. Vooral in zonrijke zomers kan den herfst j het uiterlijk dezer vruchten rijper «chijnen dan ze werkelijk zijn. Het Zoo men de bloembotgriffeling wenscht toe te passen, is het nu het ge paste tijdstip. Aan de oningewijden zeggen we dat bloembotten ovaler zijn dan de gewone sporen en meestal omringd van 5 goede bladeren, terwijl de sporen er door gaans een kleiner aantal bezitten. De kale plaatsen op kunnen ook huwingsgriffeling ingevuld worden. Scheutdunning, innijping en aan- j binding worden nog verricht voor zoo veel de boomen nog flink in groei zijn. Eens de eindoogen gesloten, dan wordt innijpen eer nadeelig. Het tijdig plukken van eene menigte zomervariëteiten van peren, appels, pruimen, perziken en abrikozen ver dient nu bijzonder onze aandacht. Zomerperen en -appels mag plukken zoohaast ze volgroeid zijn de pitten eene bruinachtige tint krij gen. Voor eigen gebruik plukke men som mige variëteiten in 2 en zelfs in 3 maal, telkens de meest gevorderde, doch nooit late men ze te malsch worden op den boom, want sappigheid en smaak zouden te loor gaan. Plukt met des te meer zorg naarma te de vruchten weeker zijn of eene bezitten, want vruchten wor- tot afvalfruit verwe- koopt, zijn altijd min of meer zuur, om- doorschijnend worden van dat ze met het oog op het vervoer ge plukt zijn voor algeheele rijpheid. Met steenfruit is dat al niet anders. Kersen kunnen in vrijwel uitgerijpten toestand in busels nog wel verzonden worden; de w’eeke kersen moet men toch plukken als ze beginnen te rijpen, anders barsten er vele tijdens het ver voer. Pruimen, perziken, abrikozen moeten geplukt worden, eer ze zacht aanvoelen; ze mogen alleen naar de kleur rijp zijn maar de vrucht moet nog hard zijn. Door het narijpen gedurende eenige dagen krijgen, deze vruchten eerst ha re vollen sappigheid en haren fijnen smaak. Als jongen heeft men ons altijd ge leerd; pruimen mocht men niet pluk ken, die moest men van de boomen schudden. Om ze terstonds op te eten, niet om te verzen waren openge- de schil is aanwijzing voor de naderende rijpheid dan de kleur. In alle geval moet de vrucht bij het om draaien loslaten zonder dat de steel af breekt. Laat men ze iets over de rijpheid, heen hangen, dan worden vroege ap pels en peren heel spoedig droog en melig en de smaak gaat achteruit. Plukt men ze echter te vroeg, dan wordt de smaak wrang en de vrucht wordt min of meer taai. Te vroeg geplukte pe ren worden niet zacht. Alleen door ervaring kan men het juiste tijdstip voor het plukken van vroege appels en peren leeren bepalen. Kleine vruchten, zooals suikerperen plukt men dikwijls te laat; ze worden spoedig melig. Grootere vruchten zoo als: Presentpeer, Clapp’s Favorite, Double Philippe, plukt men in den re gel te vroeg; ze krijgen daardoor een slachten smaak met het gevolg, dat het publiek ze minder koopt en de prij zen dalen. I De kooplieden geven voor die te vroeg geplukte vruchten een goeden prijs, omdat ze geen schade door spoe dig bederf te vreezen hebben. Maar op den duur helpen zij mede den goeden naam van deze soorten naar beneden te halen. Het is een feit, dat enkele dagen te vroeg plukken het narijpen van appels en peren vertraagt en ze dus langer houdbaar maakt. Bij herfstappels en herfstperen dus vruchten die tegen September October rijp zijn voor ge bruik, kan men op die manier de houd baarheid der vruchten wel met een maand verlengen. Vruchten, die ge- schiekt zijn voor bewaring in het koel huis, moeten dan ook liefst eenige da gen voor algeheele rijpheid geplukt worden en tot opberging in het koel huis op eene koele, luchtige plaats en vooral niet in de zon bewaard worden. Voor alle appels en peren die in Sep tember rijpen geldt als regel, dat men ze op den boom laat, tot ze bij het om draaien gemakkelijk los laten zonder dat de steel afbreekt. Laat men de vruchten in warme seizoenen hangen tot ze van zelf be ginnen te vallen, dan gaan niet alleen veel vruchten bij het plukken door val verloren, doch dan blijken de vruchten ook minder goed houdbaar. Door peren van een boom Duran- deau eenige dagen voor rijpheid te plukken hebben wij deze peer tot half December kunnen bewaren, zonder dat de vruchten beurs werden, wat toch met deze peer licht gebeurt reeds tegen het einde van October. dagen vroeger te peren, die heele- eind No- De grens Een deklaag van aarde bevat veel minder lucht en ook een dikke laag grond biedt daarom bij strenge vorst geen zekerheid, als er niet een isolee- rende laag tusschen is aangebracht. Het gevaar voor verrotten en ver broeien is echter den eersten tijd groo- ter, dan de kans op bevriezen en daar om is zorgvuldig rooien, verzamelen en uitluchten een eerste vereischte. Soms wordt aanbevolen om poedervormige stoffen tusschen de aardappelen te strooien en op die wijze het optreden van rot tegen te gaan. In hoeverre de ze middelen aanbeveling verdienen dur ven we nog niet te zeggen. Het aantal ons bekende ervaringen is daarvoor te klein. van vlinderbloemige planten mogelijk worden. Het spreekt van zelf grond zich voldoende potasch en fosfoorzuur moeten bevin den. Men zal de voorkeur geven aan alcalische fosfoorzuurmeststoffen. Zij hoeven gelijk de kalk met de aarde innig vermengd worden Daarom is het noodig ze voor het ploe gen uit te strooien. Indien het kalkgehalte komt te laag te worden, dan ontstaat een groote zuurheid, waardoor de werking der bacteriën, die stikstof uit de lucht vast zetten, verhinderd wordt. De planten krijgen dus minder stikstof en de groei gaat achteruit. Dit is een onrecht- streeksch gevolg van het gebrek aan kalk. Nieuwere onderzoekingen hebben aangetoond dat het borium bij de le vensverrichtingen der bacteriën ook een belangrijke rol speelt .Deze stof zou ook zeer nuttig zijn bij de teelt van aard appels, tabak, tomaten, rapen, enz. In den handel komt zij onder andere voor in den vorm van borax. Zij hoeft slechts in zeer kleine hoeveelheid toe gediend te worden. Die methode wordt sedert 1931 door| Sir Russel, Bestuurder van het be-; roemd station van Rothamsteadt in Engeland warm aanbevolen. Ziehier een korte beschrijving van dat stelsel. Na de bemesting van den pinwortel door de bacil, ontwikkelen zich talrij ke zijwortels, die de bacteriën voeden en afscheidstoffen afvoeren. Deze laat ste wortels hebben voor hun ontwikke ling borium noodig. Indien deze stof ontbreekt dan vallen de bacteriën, ge lijk andere zwammen, andere bestand deelen van de klaver aan, waardoor de ontwikkeling van het gewas verhin- De juiste pluktijd loopt van jaar tot jaar nogal uiteen; wat trouwens niet te verwonderen is als men bedenkt, dat de ontwikkeling van de vrucht en ook de eindelijke rijping, de resulante is van een aantal samenwerkende fac toren, zooals: zonlicht en zonnewarmte, bladwerkzaamheid, vcchtvoorziening en onmisbare voedingsstoffen. De fruitteler moet dus aan ’t uiter lijk der vrucht kunnen beoordeelen of de rijping zoover gevorderd is dat tot plukken kan worden overgegaan. geen verschil of men voor eigen gebruik handel, dus voor de veiling of den fruitwinkel. Voor eigen gebruik kan men vooral het zachte fruit, steenfruit en besfruit, tot volkomen rijpheid op den boom la ten hangen. Als ’t beste voorbeeld hier toe kan de druif aangehaald worden. Voor eigen gebruik kan men ze laten hangen tot de schil der bessen zoo dun is geworden; dat ze het vervoer niet meer zou kunnen verdragen. Zelfs daarna kan men ze weken aan den boom laten hangen tot opvolgend ge bruik. Wij hebben verleden jaar in de koude kas Black Alicante aan den boom laten hangen tot in Januari toen 1- sneeuw en ijs lag. De tot het laatst smakelijk en Maar tot vervoer zijn niet geschikt. De druiven, die men in in de winkels of aan de fruitkraampjes de vuur, volgt dan onvermijdelijk, nochtans de melk kookt alsdan nog niet. Als de melk stijgt breekt dan met een houten lepel het vel, aanstonds zal de melk koken, laat ze drie minuten voluit doorkoken. Vele huishoudsters volgen reeds deze handelwijze, ’t is een reuzen vooruit gang, maar allen zouden derwijze dat eerste voedingsmiddel moeten behan delen. Want als U de melk kookt geldt dit toch als voorzorgmaatregel tegen bederf, welnu, wanneer U zich verge noegt met de melk alleen op te warmen ofwel nalaat de melk onmiddellijk af te koelen, dan zal de bewaringswaar- borg tot nul dalen. De melk plots afkoelen heeft een dubbel voordeel, ’t waarborgt de be waring en ’t behoudt van een frisschen verschen smaak. In den winter volstaat - het de melk aan een luchttocht bloot te stellen, daar de temperatuur dan heel snel daalt; gedurende den zomer moet men zijn toevlucht nemen tot een koud wa terbad, en waarvan men herhaaldelijk het water ververscht of beter nog een gestadig ververschen van het water als men over waterleiding beschikt. De melk goed afgekoeld wordt alsdan in een frissche koele plaats gesteld, de kelder leent zich meestal daartoe. Men neemt het deksel van de melkkastrol om verluchting toe te laten, doch 20 Juni is een datum in de veeher verzekering van Oost-Vlaanderen. Het besluit van deze algemeene vergade ring is het resultaat van een werking ingezet den 11 Maart 1938, door onzen Heer Eere-Voorzitter Henri van de Velde, bestendige afgevaardigde. De verplaatsing is moeilijk! Bestuurs leden en wijkmeesters van alle veever- zekeringen zonder uitzondering worden dringend verwacht. Het landbouwbe lang eischt hun Komt kennis nemen richtsnoeren. De HH. Dr Sioen en Ingenieur Ver meulen zullen daarom drie voordrach ten houden: Te DENDERMONDE, op September, Burgerhuis 9 1/2 u.; Te AALST, op Dinsdag Stadhuis, Kleine plaats, om 2 1/ 2u.; Te GENT, op Vrijnag Rooden Hoed (Klein Turkije) om 9 1/ 2 u Landbouwers en degenen die belang stellen in den bloei van den landbouw worden dringend uitgenoodigd. Ont houdt de data van Dendermonde, Aalst of Gent. We verwachten u. De Voorzitter, LOUIS CALLEBAUT. spreidt een neteldoekje over uit om ’t indringen van stof, vlie gen, enz. te beletten. Als men een weinig melk noodig heeft in het huishouden, zoo neem dan de gepaste hoeveelheid, maar warm niet telkens alles op, want dat herhaal delijk koken en op warmen is op verre na niet bevorderlijk voor de melk. In een groot huishouden kan men practisch de melk koken in waterbad en daar dan eveneens in afkoelen. Een emmer in een ketel geplaatst kan hier extra dienst doen. Al wat met de melk in aanraking komt moet van een uiterste reinheid getuigen; ’t moet te dien einde afzon derlijk afgewasschen worden. Voor eerst in koud water gespoeld, dan ge- wasschen in warm sodawater en ten slotte gespoeld in heet water. Om te beletten dat de melk ontijdig stremt of zuur wordt, moet U er zorg voor dragen en ze dus onmiddellijk na ontvangst koken, en ze niet eerst een halve dag laten verhuizen van tafel naar vensterbank, om eindelijk pa,s te gen den middag op het vuur terecht te komen. Om dit kort thema te besluiten gaan we nu eens even na hoe verkeerd we tevoren werkten, en hoe eenvoudig en gemakkelijk we het nu gaan doen, om I van het melkproduct een eerste klas voedingswaar te maken. Neem den melkkastrol met afgeron den bodem, spoel ze uit, giet er de melk in, en zet hem vlug te koken. Opgepast, de melk vormt een vel en komt op, neem een houten lepel, breek het vel door, en laat de melk 2 a 3 mi nuten koken; dan vlug in koud water bad, hernieuw het water bijtijds (voor al bij warm weder en bij onweer) plaatst de koude melk met een zuiver doek er over, in den koelen kelder. En daar zult U dan de smakelijke, voedzame frissche melk vandaan halen als het U lust. Schenk ze maar in hel dere glazen en bied ze uw huisgenoo- ten en bezoekers aan. Allen zullen er op verlekkerd geraken, en U feliciteeren over dien heerlijken drank. T ROOS KRUIS X X xxxx «XXX xxxx xxxx HXXX xxxx xxxx xxxx -IJS. Z»c CdJ-ö, U» -ts-wzxv J &ccicl IN DEN FRUITTUIN. n’<ou<5'9 Gebruik ze eens, U aalt nooit Het doelrreffenst en krachtigste prodnkt voor de vernietiging van slakken. HOE IN HET HUISHOUDEN DE MELK BEWAREN PLUK UW VRUCHTEN NIET TE VROEG. 2 DE VERMOEIDHEID VAN DEN GROND BIJ DE KLAVERTEELT. V. V. ^XXX MXXX XXXX Te verkrijgen in alle goede Apotheken of vrachtvrij tegen postmandaat.. De doos van 8 poeders fr. 4,00 De driedubbele doos 25 poeders fr. 10.00 O°w MOR KIT? F/ AGRO-CH1M1B. p..A., Statiestraat. 20. St-TRUIDEN NADERE INUGHÏ1NGEN WORPEN GAARNE.VERSTREK!, PIJN DER MAANDSTONDEN XXXX X X X X X X Verte» 1 in J als de Wonderbare BRUINE POEDERS van der Apotheek DE POORTERE SINT NIKLAAS WAAS U oogenblikkelijk, zonder schadelijke X gevolgen van deze pijnen zullen bevrijden X XXXX geen ander meer gebruiken. XXXX MXXXXXXXXX X X XXXXXXXXXX

HISTORISCHE KRANTEN

Ons Boerenleven (1922-1965) | 1942 | | pagina 2