lakclhewMers.
s
J
VOOR KRAAIENAFWEER
VX
I
F L E U R I X AGENT VOOR BELGIE.
(etamine) er
vernietigd in 2 da-
lokaas 51 slakken
Fr.
Fr.
en
en bijzondere huizen.
M.
misschien een betere
Van oudsleer
11 September,
al de
Heer
Provinciale Landbouw-
vroeg en
en
wij
4
Voor een uitgaaf van 3 franken, 236 slakken
- Met één enkel
Te bekomen in alle droogerijen
Zooniet schrijf rechtstreeks aan
om
de
den
den
oudere en
melk,
men
en
VEEHERVERZEKERING VAN
OOST-VLAANDEREN.
LANDBOUWCOMICE VAN
GEERAARDSBERGEN.
Nu is het nog
de vruchten teelt
dan wel voor den
11,50
90,00
Cornice hebben
die eind
bleven
gen.
3,00; 125 Gr.. Fr.
45,00; 1 Kr., Fr.
5 Kg., bijzondere prijzen.
Pakken van 25 Gr.,
500 Gr.,
2 1/2 Kg.,
Het
tegenwoordigheid.
van de nieuwe
boom zijn deze
meelachtig
«ver-
klaver
voor
ze te malsch
want sappigheid
Het Bestuur van ’t Landbouw cornice
heeft het genoegen U vriendelijk uit te
noodigen tot het bijwonen der Alge-
meene Vnrgadering welk zal gehouden
worden Maandag 31 Augustus 1942 om
10 uur bij Aug. Van Nieuwenhove-Imbo
„In de Kat” Grootestraat te Geeraards-
bergen.
8 September,
feestzaal-binnen-
buiten
vruchten waren bij het
buitengewoon zoet
hadden
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
X
X
X
zen moet uitsluitend
wend worden, en mag
dere spijsbereiding gebruikt
daar de melk zoo vlug
X
V.
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
XXXX
geven voor
vruchten een
rijp geworden op den
vruchten insgelijks
waardeloos.
Voor de inpakking en verzending be
stemd, zullen de zomervruchten in het
algemeen nog vroeger geplukt worden
dan voor eigen gebruik.
derd wordt. Borax wordt in dat geval
aangewezen, om in de boriumbehoefte
van de plant te voorzien. 20 a 30 kg. per
Ha. voldoet. Men vermengt ze zoo in
nig mogelijk met de ijzerslakken, die
men regelmatig uitstrooit. Borax wordt
in den grond vastgezet; men moet voor
geen verlies in den bodem bevreesd
worden. Haar uitwerking doet zich ver-
doordat zij
of katalytisch
als voedingsmiddel, fun-
van 2.000 tot 3.000 kg. kalk kan de teelt; -
opnieuw! Van oudsleer
kend en gewaardeerd
dat er in den
hoeveelheden
Maandag 7
(Belgica) om
w
die theorie uitgedacht
uitslagen in den practijk
deze zienswijze bevestigd.
Hieraan hoeven nog de volgende op
merkingen bijgevoegd te worden. Een
te ver gedreven bewerking van den
grond en een massale stalbemesttoe-
diening hebben een onregelmatige ont
wikkeling van de klaver ten gevolge.
De voorvrucht heeft den bodem goed
te belommeren, om hem tegen de ont
smettende werking van de zon te vrij
waren. Een grond, die des Zomers bloot
staat, verliest veel van zijn vruchtbaar
heid.
schillende jaren gevoelen,
eerder als prikkelend
middel, dan
geert.
Sedert dat
werd hebben
DAGORDE
1. Veeherverzekering en Teeltplan door
Rijksveeteeltconsulent Heer Van
Spaendonck.
2. Verslag der
maatschappij vergadering door afge
vaardigde De Wandel.
3. Mededeelingen die elke landbouwer
hoeft te weten in deze huidige tijden
door heer De Wandeler, Staatsland-
bouwkundige, alleman stipt op post.
Geen persoonlijke uitnoodigingen.
Namens ’t Comitce
De Secretaris, De Voorzitter,
J. De Wandel. J, Vand€rlinden.
ze iets
dan worden
peren heel spoedig droog
gaat
XMXXXXMXXX X X XXXXXXXXXX
Waarom lijden aan
MIGRAINE
HOOFDPIJN
TANDPIJN
GRIEP
RHEUMATIEK
ZENUWKOORTSEN
Door nog eenige
plukken kregen wij
maal niet zacht werden en
vember begonnen te rotten,
tusschen vroeg en te vroeg plukken
blijkt dus bij sommige soorten niet ver
uit elkaar te liggen
Ook bij Doyenné du
ondervonden dat peren,
September geplukt waren, taai
en niet zacht werden. Een ander maal
bleken peren van deze soort, geplukt
11-13. Jan Wellensstraat, BRUSSEL - Tel. 33.34.57
zijn niet aan te bevelen, vermits de
email er zoo ras door stoeten en tem
peratuursverschil van loskomt, en ’t
ijzer bloot maakt, op die plaatsen
brand de melk gemakkelijk aan.
De aluminium van beste kwaliteit
levert als melkkastrol maar een nadeel
n.l. moeilijk onderhoud.
De kastrollen in gietijzer of geëmail
leerd staal, met afgeronden bodem,
zijn bij uitstek geschikt voor het ko
ken van de melk.
De kastrol tot dit doeleinde uitgeko-
hiervoor aange
niet bij de ver
worden,
smaak en geur
van vreemde stoffen overneemt.
In sommige huishoudens waarvan
dag tot dag niet al de melk verbruikt
wordt, zal een stel van twee soortgelij
ke melkkastrollen veel dienst bewijzen,
want ’t is begrijpelijk dat
versche melk, noch gekookte
niet mogen vermengd worden.
Spoel de kastrol eerst om met koud
water, dit belet het aanzetten van de
melk, en aldus zult U bij den afwasch
stalen sponsjes of borsteltjes mogen
van kant laten. Giet de te koken melk
in de kastrol, zet ze op een hevig vuur.
Er vormt zich weldra een vel aan de
oppervlakte, dan stijgt de melk (komt|
op, zeggen de huisvrouwen) door dat
de gassen trachten vrij te komen.
Het spontaan wegschuiven van
kastrol aan den kant van het
plaatsen op gesteltakken
door schildgriffeling of
Het is algemeen bekend dat een kla
verveld na enkele oogstjaren
moeid>> wordt, zoodat het voor
niet meer geschikt is, maar wel
andere gewassen. Over de oorzaak van
dat verschijnsel is men het nog niet
eens.
Er zijn twee verklaringen van dat
verschijnsel, welke in de practijk be
vestigend schijnen te worden.
Vooral in Amerika wordt aangeno
men dat z.g. vermoeidheid van den
grond aan de ophooping van door de
wortels afgescheide toxinen toe te
schrijven is.
Anderen houden staande dat opeen
volgende oogsten van een zelfde gewas
den bodem de onmisbare bestanddeelen
ontnemen, en dat zulks vooral ’t geval
moet zijn, wanneer het gaat met een
gewas lijk klaver, waarmede de grond
onafgebroken en zonder verdere be
mesting bezet blijft.
Daar de vlinderbloemige planten veel
kalk inhouden, is het in den regel dit
bestanddeel, dat ontbreekt. De ervaring
heeft geleerd dat de mogelijkheid om
zonder kalk goede klaver te winnen
totaal uitgesloten is. Na de uitstrooiing
do0'
was de melk een ge-
l voedingsmiddel,
en de algemeene volksgezondheid houdt
gelijken tred met de min of meer hy
giënische manier, waarop de com-
sumptiemelk verkregen en behandeld
wordt. We kunnen ons niet voorstellen
hoe al onze kleine kindjes tot volwasse
ne menschen zouden opgroeien zonder
meik; hoe wij groot geraakt zijn zon
der flesschen, tassen en tellooren, melk
en pap.
Dat de melk een waar is gemakkelijk
te bereiden, en thuish oiend in de voe
ding van klein en groot vraagt verder
geen betoog. Nogtans veel van onze
schoolgaande kinderen lusten geen
melk, zoo klagen de moeders. Maar
vragen we ons eens af of wij die goede
melk wel t ’tijd degelijk bereiden en
bewaren. Daar waar de melkpan naast
de groote kofftiekan van ’s morgens
tot ’s avonds, en vaak nog ’s nachts er
bij, op de koolkachel troont, is dat wel
een lieflijk en lokkend beeldje van
gulle gastvrijheid, en doch wat ouder-
wetsch en vooral onhygiënisch.
Want of juist deze melk aan
eischen voldoet, die wij stellen aan
onze voedingswaren op gebied versch-
j heid, smaak en uitzicht, dat is een an
der kwestie.
De melk wordt te weinig eer aange
daan, en vaak in waarde onderschat,
daar alleen de behandeling van de
melk afkeuring verdient.
Wij zijn er allen van overtuigd dat
de melk een uitstekend voedingspro
duct is, maar dat ze niettemin ’n mas
sa zorgen vraagt, want anders daagt
bederf en ontaarding vlug op.
Maar hoe de melk nu behandelen om
ze als le klas waar te verbruiken
Zoohaast ze van boer of melkboer
thuis gebracht wordt moet U ze koken.
Er bestaan daartoe speciale potten
in den handel, melkkokers, in de volks
taal om hun practische hoedanigheid
„lameer” genoemd. Ze zijn voorzien
van een deksel met openingen, en daar
door kan de melk er in gekookt worden,
zonder dat er gevaar voor overkoken
bestaat.
Kleine schaaltjes, eveneens in
handel verkrijgbaar die men op
bodem van de melkkastrol plaatst lee-
nen zich ook tot dat doel, t.t.z. belet
ten dat de melk overkookt.
Er bestaan dergelijke schaaltjes in
porselein en aluminium; sommigen zijn
voorzien van een ketting met haakje
om aan de kastrol vast te maken.
De kastrollen in geëmailleerd ijzer
groote handelswaarde
gekwetste of geblutste
den eenvoudige
zen.
Perziken en abrikozen plukt men
met volle hand, zonder met de vinger
toppen te drukken en men legt de
vruchten in groote platte korven die
heelemaal belegd zijn met watte, wat-
tepapier of malsche lindenbladeren. Te
was dat goed, doch
den; want te meesten
barsten door den val.
Pruimen moeten voor den handel
geplukt worden met den steel. En dat!
gaat moeilijk, wanneer men ze op den
boom geheel rijp laat worden. Perziken
en ook Abrikozen zijn sappiger wan
neer men ze een paar dagen voor vol
komen rijpheid plukt en dan eenigen
tijd laat narijpen op een koele luchtige
1 plaats.
Deze vruchten zijn plukrijp zoodra ze
omdraaien met de volle hand
t envan den steel loslaten.
niets geleden.^ Bij appels en peren is het beste tijd-
zulke vruchten; stip van plukrijp zijn soms moeilijk te
i bepalen. Vooral in zonrijke zomers kan
den herfst j het uiterlijk dezer vruchten rijper
«chijnen dan ze werkelijk zijn. Het
Zoo men de bloembotgriffeling
wenscht toe te passen, is het nu het ge
paste tijdstip.
Aan de oningewijden zeggen we dat
bloembotten ovaler zijn dan de gewone
sporen en meestal omringd van 5 goede
bladeren, terwijl de sporen er door
gaans een kleiner aantal bezitten.
De kale plaatsen op
kunnen ook
huwingsgriffeling ingevuld worden.
Scheutdunning, innijping en aan-
j binding worden nog verricht voor zoo
veel de boomen nog flink in groei zijn.
Eens de eindoogen gesloten, dan wordt
innijpen eer nadeelig.
Het tijdig plukken van eene menigte
zomervariëteiten van peren, appels,
pruimen, perziken en abrikozen ver
dient nu bijzonder onze aandacht.
Zomerperen en -appels mag
plukken zoohaast ze volgroeid zijn
de pitten eene bruinachtige tint krij
gen.
Voor eigen gebruik plukke men som
mige variëteiten in 2 en zelfs in 3
maal, telkens de meest gevorderde, doch
nooit late men ze te malsch worden
op den boom, want sappigheid en
smaak zouden te loor gaan.
Plukt met des te meer zorg naarma
te de vruchten weeker zijn of eene
bezitten, want
vruchten wor-
tot afvalfruit verwe-
koopt, zijn altijd min of meer zuur, om- doorschijnend worden van
dat ze met het oog op het vervoer ge
plukt zijn voor algeheele rijpheid.
Met steenfruit is dat al niet anders.
Kersen kunnen in vrijwel uitgerijpten
toestand in busels nog wel verzonden
worden; de w’eeke kersen moet men
toch plukken als ze beginnen te rijpen,
anders barsten er vele tijdens het ver
voer.
Pruimen, perziken, abrikozen moeten
geplukt worden, eer ze zacht aanvoelen;
ze mogen alleen naar de kleur rijp zijn
maar de vrucht moet nog hard zijn.
Door het narijpen gedurende eenige
dagen krijgen, deze vruchten eerst ha
re vollen sappigheid en haren fijnen
smaak.
Als jongen heeft men ons altijd ge
leerd; pruimen mocht men niet pluk
ken, die moest men van de boomen
schudden. Om ze terstonds op te eten,
niet om te verzen
waren openge-
de schil is
aanwijzing voor
de naderende rijpheid dan de kleur. In
alle geval moet de vrucht bij het om
draaien loslaten zonder dat de steel af
breekt.
Laat men ze iets over de rijpheid,
heen hangen, dan worden vroege ap
pels en peren heel spoedig droog en
melig en de smaak gaat achteruit.
Plukt men ze echter te vroeg, dan wordt
de smaak wrang en de vrucht wordt
min of meer taai. Te vroeg geplukte pe
ren worden niet zacht.
Alleen door ervaring kan men het
juiste tijdstip voor het plukken van
vroege appels en peren leeren bepalen.
Kleine vruchten, zooals suikerperen
plukt men dikwijls te laat; ze worden
spoedig melig. Grootere vruchten zoo
als: Presentpeer, Clapp’s Favorite,
Double Philippe, plukt men in den re
gel te vroeg; ze krijgen daardoor een
slachten smaak met het gevolg, dat
het publiek ze minder koopt en de prij
zen dalen.
I De kooplieden geven voor die te
vroeg geplukte vruchten een goeden
prijs, omdat ze geen schade door spoe
dig bederf te vreezen hebben. Maar op
den duur helpen zij mede den goeden
naam van deze soorten naar beneden
te halen.
Het is een feit, dat enkele dagen te
vroeg plukken het narijpen van appels
en peren vertraagt en ze dus langer
houdbaar maakt. Bij herfstappels en
herfstperen dus vruchten die tegen
September October rijp zijn voor ge
bruik, kan men op die manier de houd
baarheid der vruchten wel met een
maand verlengen. Vruchten, die ge-
schiekt zijn voor bewaring in het koel
huis, moeten dan ook liefst eenige da
gen voor algeheele rijpheid geplukt
worden en tot opberging in het koel
huis op eene koele, luchtige plaats en
vooral niet in de zon bewaard worden.
Voor alle appels en peren die in Sep
tember rijpen geldt als regel, dat men
ze op den boom laat, tot ze bij het om
draaien gemakkelijk los laten zonder
dat de steel afbreekt.
Laat men de vruchten in warme
seizoenen hangen tot ze van zelf be
ginnen te vallen, dan gaan niet alleen
veel vruchten bij het plukken door val
verloren, doch dan blijken de vruchten
ook minder goed houdbaar.
Door peren van een boom Duran-
deau eenige dagen voor rijpheid te
plukken hebben wij deze peer tot half
December kunnen bewaren, zonder dat
de vruchten beurs werden, wat toch
met deze peer licht gebeurt reeds tegen
het einde van October.
dagen vroeger te
peren, die heele-
eind No-
De grens
Een deklaag van aarde bevat veel
minder lucht en ook een dikke laag
grond biedt daarom bij strenge vorst
geen zekerheid, als er niet een isolee-
rende laag tusschen is aangebracht.
Het gevaar voor verrotten en ver
broeien is echter den eersten tijd groo-
ter, dan de kans op bevriezen en daar
om is zorgvuldig rooien, verzamelen en
uitluchten een eerste vereischte. Soms
wordt aanbevolen om poedervormige
stoffen tusschen de aardappelen te
strooien en op die wijze het optreden
van rot tegen te gaan. In hoeverre de
ze middelen aanbeveling verdienen dur
ven we nog niet te zeggen. Het aantal
ons bekende ervaringen is daarvoor te
klein.
van vlinderbloemige planten
mogelijk worden.
Het spreekt van zelf
grond zich voldoende
potasch en fosfoorzuur moeten bevin
den. Men zal de voorkeur geven aan
alcalische fosfoorzuurmeststoffen. Zij
hoeven gelijk de kalk met de aarde
innig vermengd worden
Daarom is het noodig ze voor het ploe
gen uit te strooien.
Indien het kalkgehalte komt te laag
te worden, dan ontstaat een groote
zuurheid, waardoor de werking der
bacteriën, die stikstof uit de lucht vast
zetten, verhinderd wordt. De planten
krijgen dus minder stikstof en de groei
gaat achteruit. Dit is een onrecht-
streeksch gevolg van het gebrek aan
kalk.
Nieuwere onderzoekingen hebben
aangetoond dat het borium bij de le
vensverrichtingen der bacteriën ook een
belangrijke rol speelt .Deze stof zou ook
zeer nuttig zijn bij de teelt van aard
appels, tabak, tomaten, rapen, enz. In
den handel komt zij onder andere voor
in den vorm van borax. Zij hoeft
slechts in zeer kleine hoeveelheid toe
gediend te worden.
Die methode wordt sedert 1931 door|
Sir Russel, Bestuurder van het be-;
roemd station van Rothamsteadt in
Engeland warm aanbevolen. Ziehier
een korte beschrijving van dat stelsel.
Na de bemesting van den pinwortel
door de bacil, ontwikkelen zich talrij
ke zijwortels, die de bacteriën voeden
en afscheidstoffen afvoeren. Deze laat
ste wortels hebben voor hun ontwikke
ling borium noodig. Indien deze stof
ontbreekt dan vallen de bacteriën, ge
lijk andere zwammen, andere bestand
deelen van de klaver aan, waardoor de
ontwikkeling van het gewas verhin-
De juiste pluktijd loopt van jaar
tot jaar nogal uiteen; wat trouwens
niet te verwonderen is als men bedenkt,
dat de ontwikkeling van de vrucht en
ook de eindelijke rijping, de resulante
is van een aantal samenwerkende fac
toren, zooals: zonlicht en zonnewarmte,
bladwerkzaamheid, vcchtvoorziening en
onmisbare voedingsstoffen.
De fruitteler moet dus aan ’t uiter
lijk der vrucht kunnen beoordeelen of
de rijping zoover gevorderd is dat tot
plukken kan worden overgegaan.
geen verschil of men
voor eigen gebruik
handel, dus voor de
veiling of den fruitwinkel.
Voor eigen gebruik kan men vooral
het zachte fruit, steenfruit en besfruit,
tot volkomen rijpheid op den boom la
ten hangen. Als ’t beste voorbeeld hier
toe kan de druif aangehaald worden.
Voor eigen gebruik kan men ze laten
hangen tot de schil der bessen zoo dun
is geworden; dat ze het vervoer niet
meer zou kunnen verdragen. Zelfs
daarna kan men ze weken aan den
boom laten hangen tot opvolgend ge
bruik.
Wij hebben verleden jaar in de koude
kas Black Alicante aan den boom laten
hangen tot in Januari toen 1-
sneeuw en ijs lag. De
tot het laatst
smakelijk en
Maar tot vervoer zijn
niet geschikt.
De druiven, die men in
in de winkels of aan de fruitkraampjes
de
vuur,
volgt dan onvermijdelijk, nochtans de
melk kookt alsdan nog niet.
Als de melk stijgt breekt dan met
een houten lepel het vel, aanstonds zal
de melk koken, laat ze drie minuten
voluit doorkoken.
Vele huishoudsters volgen reeds deze
handelwijze, ’t is een reuzen vooruit
gang, maar allen zouden derwijze dat
eerste voedingsmiddel moeten behan
delen. Want als U de melk kookt geldt
dit toch als voorzorgmaatregel tegen
bederf, welnu, wanneer U zich verge
noegt met de melk alleen op te warmen
ofwel nalaat de melk onmiddellijk af
te koelen, dan zal de bewaringswaar-
borg tot nul dalen.
De melk plots afkoelen heeft een
dubbel voordeel, ’t waarborgt de be
waring en ’t behoudt van een frisschen
verschen smaak.
In den winter volstaat - het de melk
aan een luchttocht bloot te stellen,
daar de temperatuur dan heel snel
daalt; gedurende den zomer moet men
zijn toevlucht nemen tot een koud wa
terbad, en waarvan men herhaaldelijk
het water ververscht of beter nog een
gestadig ververschen van het water
als men over waterleiding beschikt.
De melk goed afgekoeld wordt alsdan
in een frissche koele plaats gesteld, de
kelder leent zich meestal daartoe. Men
neemt het deksel van de melkkastrol
om verluchting toe te laten, doch
20 Juni is een datum in de veeher
verzekering van Oost-Vlaanderen. Het
besluit van deze algemeene vergade
ring is het resultaat van een werking
ingezet den 11 Maart 1938, door onzen
Heer Eere-Voorzitter Henri van de
Velde, bestendige afgevaardigde.
De verplaatsing is moeilijk! Bestuurs
leden en wijkmeesters van alle veever-
zekeringen zonder uitzondering worden
dringend verwacht. Het landbouwbe
lang eischt hun
Komt kennis nemen
richtsnoeren.
De HH. Dr Sioen en Ingenieur Ver
meulen zullen daarom drie voordrach
ten houden:
Te DENDERMONDE, op
September, Burgerhuis
9 1/2 u.;
Te AALST, op Dinsdag
Stadhuis, Kleine
plaats, om 2 1/ 2u.;
Te GENT, op Vrijnag
Rooden Hoed (Klein Turkije) om
9 1/ 2 u
Landbouwers en degenen die belang
stellen in den bloei van den landbouw
worden dringend uitgenoodigd. Ont
houdt de data van Dendermonde, Aalst
of Gent. We verwachten u.
De Voorzitter,
LOUIS CALLEBAUT.
spreidt een neteldoekje
over uit om ’t indringen van stof, vlie
gen, enz. te beletten.
Als men een weinig melk noodig
heeft in het huishouden, zoo neem dan
de gepaste hoeveelheid, maar warm
niet telkens alles op, want dat herhaal
delijk koken en op warmen is op verre
na niet bevorderlijk voor de melk.
In een groot huishouden kan men
practisch de melk koken in waterbad
en daar dan eveneens in afkoelen. Een
emmer in een ketel geplaatst kan hier
extra dienst doen.
Al wat met de melk in aanraking
komt moet van een uiterste reinheid
getuigen; ’t moet te dien einde afzon
derlijk afgewasschen worden. Voor
eerst in koud water gespoeld, dan ge-
wasschen in warm sodawater en ten
slotte gespoeld in heet water.
Om te beletten dat de melk ontijdig
stremt of zuur wordt, moet U er zorg
voor dragen en ze dus onmiddellijk na
ontvangst koken, en ze niet eerst een
halve dag laten verhuizen van tafel
naar vensterbank, om eindelijk pa,s te
gen den middag op het vuur terecht te
komen.
Om dit kort thema te besluiten gaan
we nu eens even na hoe verkeerd we
tevoren werkten, en hoe eenvoudig en
gemakkelijk we het nu gaan doen, om
I van het melkproduct een eerste klas
voedingswaar te maken.
Neem den melkkastrol met afgeron
den bodem, spoel ze uit, giet er de melk
in, en zet hem vlug te koken.
Opgepast, de melk vormt een vel en
komt op, neem een houten lepel, breek
het vel door, en laat de melk 2 a 3 mi
nuten koken; dan vlug in koud water
bad, hernieuw het water bijtijds (voor
al bij warm weder en bij onweer)
plaatst de koude melk met een zuiver
doek er over, in den koelen kelder.
En daar zult U dan de smakelijke,
voedzame frissche melk vandaan halen
als het U lust. Schenk ze maar in hel
dere glazen en bied ze uw huisgenoo-
ten en bezoekers aan. Allen zullen er op
verlekkerd geraken, en U feliciteeren
over dien heerlijken drank.
T ROOS KRUIS
X
X
xxxx
«XXX
xxxx
xxxx
HXXX
xxxx
xxxx
xxxx -IJS. Z»c CdJ-ö, U» -ts-wzxv
J
&ccicl
IN DEN FRUITTUIN.
n’<ou<5'9
Gebruik ze eens, U aalt nooit
Het doelrreffenst en krachtigste prodnkt
voor de vernietiging van slakken.
HOE IN HET HUISHOUDEN DE MELK
BEWAREN
PLUK UW VRUCHTEN NIET TE
VROEG.
2
DE VERMOEIDHEID VAN DEN GROND
BIJ DE KLAVERTEELT.
V.
V.
^XXX
MXXX
XXXX
Te verkrijgen in alle goede
Apotheken of vrachtvrij
tegen postmandaat..
De doos van 8 poeders fr. 4,00
De driedubbele doos 25
poeders fr. 10.00
O°w
MOR KIT?
F/
AGRO-CH1M1B. p..A., Statiestraat. 20. St-TRUIDEN
NADERE INUGHÏ1NGEN WORPEN GAARNE.VERSTREK!,
PIJN DER MAANDSTONDEN
XXXX
X
X
X
X
X
X
Verte»
1 in J
als de
Wonderbare BRUINE POEDERS
van
der Apotheek DE POORTERE
SINT NIKLAAS WAAS
U oogenblikkelijk, zonder schadelijke
X gevolgen van deze pijnen zullen bevrijden X
XXXX geen ander meer gebruiken. XXXX
MXXXXXXXXX X X XXXXXXXXXX