riarktberichten
De voedering der hennen.
Da Groenten op de Hoeve.
Salade. Men kuischt en wascht ze goed
trek ze of snijdt in stukken, na goed gespoeld
te zijn, doe men ze in een handdoek of ijze
ren mandje, en, om al het water uit te zwie
ren, (droog te maken) in eene diepe gleizen
kom maakt men de saus gereed waarmede
men ze vermengd.Mayonnayse: Men neemt
12 of meer eierdoiers, met een houten lepel
roert men goed fijn, terwijl men er druppels
gewijze 2, 3 of meer eetlepels salade olie
(olijf-ot arachiedenolie) laat bijvloeien, zor
gende altijd in gelijke richting te roeren
ongeveer 10 a i5 minuten tot men eene
stijve massa bekomt.
Zurkel. Men voegt er eenige bladeren
spinagie bij kuischt en wascht goed kapt
hem fijn, (of na malsch gestoofd te zijn,
steekt men door eene zeefde), voegt er wat
boter wat vet, peper en zout bij, en laat lang
stoven. Men snijdt een ot twee sneden wit
brood in teerlingen, laat op eene braadpan j
met een weinig vet bruin bakken, dat ze
krakend zijn. Is de zurkel te dun (te nat)
men voegt er een weinig aardappelbloem bij.
Spinagie. Men maakt omtrent op de
zelfde manier gereed, deze, laat men eerst
eenige minuten in regenwater koken. In het
water leggen, als het kookt.
De echtscheiding.
Na lijden komt verblijden
Werktuigen
LAIOBOUWWAftEN
mag echter geen groote hoeveelheden toedie
nen om geen ongesteldheden te veroorzaken.
De voederk >eKen zijn rijk in eiwitstoffen.
Lijnmeel geeft olieachtig vet men
gebruike er dus weinig tenzij voor volle en
zoogende zeugen. Ses tamkoek is goed
voor volle en zoogende zeugen, alsook voor
den kweek. Aardnootmeel is goed, maar
moet in kleine hoeveelheden toegediend
worden. Katoenmeel wordt gewoonlijk inde
zwijnsvoedering afgeraden.
Voederbereiding. Met zwijn eet
gulzig, kauwt slecht, doormengt weinig
zijn voedsel met speeksel en heeft een klein
verteringskanaal. Daardoor worden vezel
achtige voeders weinig verteerd daarom ook
moeten sommige voeders eene zekere berei
ding onderstaan, om voordeelig gebruikt te
kunnen worden. Men dient echter altijd te
onderzoeken ot de onkos en der bereiding
wel door de meerderewaarde van het voedsel
betaald worden.
Hei koken. Men kookt de aardappels
melk die voorkomt van pokzieke koeien, en
alles wat begin van bederf aanbiedt. Voor
mestzwijnen kookt men ook beeten, doch
het kookwater moet niet weggegoten worden.
Het deelen de granen moeten gemalen
worden. De wortels en beeten worden in
stukken gesneden. De koeken worden in
kleine stukjes gebroken.
G sten en \uren moet niet gedaan worden,
tenzij voor roggemeel
De verwarming kan soms in den winter
voordeelig zijn.
Het drinken De vertering geschiedt
best wanneer er niet te veel water bij de
voeders gevoegd wordt. Vele landbouwers
geven aan hunne zwijnen niets dan voeder-
zoppen dikwijls nog gegist. Dit kan noch
tans geene aanbeveling verdienen. Kr zijn er
zelfs die die zoppen zooveel te dunner
maken als ze meer zwijnen hebben, of dat de
voeders duurder kosten. Dit is eene grove
dwaling, aangezien men daardoor nog de
verteerbaarheid der gegeven voeders vermin
dert. Als algemeene regel moet aangenomen
worden dat men maar vocht bij de vaste
voeders moet doen om de knauwing te
vergemakkelijken. C. Colpaert,
Landbouw ingenieur.
11. De eerste 24 uren hebben de kieken
tjes noch spijs noch drinken nood tg maar
hun verblijf behoort zoo warm te zijn als
waren ze onder de klokhen Daarom is
de kunstklokhen of eleveuse van aller
grootst nut in de kiekenhuisies. Van den
dag mogen de diertjes in het huisje rond-
1 cc pen op den vloer met zand, turf of kaf be
strooid, vrij als het hun lust naar de kunst-
klokken terug te keeren. In het kiekenhuisje
wijze de warmtemeter gemiddeld 25 graden
Niet te veel eten geven de drie, vier eerste
dagen: fijn gebrijzeld brood, aardappel pastei
met een ei erin per 5o kiekentjes en, voor
drinken, een weinig water. Van den 5d'n dag
af bereide men de jonge vogeltjes droog deeg
van allerlei voeder zooals tar wegruis, boek
weit, maïs- en erwtenmeel, arachied- en
koko'skoek enz Twee, drie suarten bijeen en
dikwijls veranderen alle twee uren iets
zuiver water en gruen volgens belielte. Rein
heid en goede lucht zijn de voornaamste
behoeften Een stukje gebluscht kalk bij den
pastei voegen is goed. Steentjes, zand, gema
len schelpen wezen immer voorhanden. De
hoeveelheid voeder neme stilaan toe Na
twee, drie weken mag het ei per 5o diertjes
uit het rantsoen blijven. Van Jan Meve
men enkel 's morgens deeg voeder. Bij dage
djene men gebroken tarwe, mais ol gerst toe:
niet altijd hetzelfde maar nooit dooreen. Alle
drie uren eten het rantsoen met a-3 gram
men vleeschmeel versterkenvooruit en
vooral zorgen voor droog perk en bij voor
keur voor een grasplein.
Leghennen. Om doelmatig te voederen
moet er eerst over een goed legras beschikt
worden. Een goede leghen heeft een dicht,
glanzend, platgestreken gepluimte, betrek
kelijk zwaar achterlijf, brecde borst, groote
langdurig bloeiende kam, lellen en ooren
zij is neerstig en vreedzaam. De Brakelsche
is de beste leghen voor onze leemstreek,
daarenboven weerstaat zij beter dan de
vreemde rassen zooals andalousische en Ita-
liaansche aan ons eenigzins vochtig en koel
klimaat. Hennen boven de 4 jaar oud, zijn
hunnen kost niet meer waard. Ten einde
het ras voor ontaarden te viijwaven, maar
om het te veredelen, rape men enkel broed-
eieren van de beste eierlegsters en weze men
daarbij zeer streng in den keus des hanen
welke men van tijd tot tijd b. v. alle di ij jaar
bij andere kweekers van het zelfde ras gaat
kiezen. Vernieuwing van het bloed in hetzelt-
de ras is immers beter dan elke andere onbe
redeneerde kruising.
Na den keus van een degelijk ras valt er te
letten op een krachtig, gepast en goedkoop
rantsoen. Een ruime hoeveelheid vun het
voeder is bestemd tot onderhoud der lichaams
warmte en bewegingskracht en tot geduiig
vernieuwen der versleten storten dit is het
onderhoudsrantsoen. Heigeen daarboven
gegeven wordt, brengt vleesch, pluimen,
eieren voort en noemt daarom voortbten-
gmgsranisoen Met het oog op de üjke sa
menstelling dezer voortbrengselen en op liet
eigenaardig verteringstoestel van het hoen.
valt te besluiten dat het rantsoen eiwitrijk
moet wezen onder een kleinen omvang.
Werde het rantsoen nu enkel samengesteld
uit tarwe, maïs of gerst, de hen zou er veel
te veel moeten van nemen om haar bekomste
eiwit te hebben diensvolgens, zij wierde te
vet dus tot leggen ongeschikt en zulk rant
soen kwame daarbij nog veel te kostelijk.
Op de hoeve zorgen de hennen zelve voor
een behoorlijke samenstelling of beter gezegd
voorde vereischte voedstotverhouding; zij
vangen er immers gedurende een groot tijd
stip een menigte larven, wormen insekten en
brengen derwijze hun rantsoen in nauwere
overeenkomst met de samenstelling hunner
produkten. Er dient aus rekening gehouden
van hetgeen de dieren zoeken en kunnen
vinden om een doelmatig rantsoen te maken
't Spreekt dus van zelf dat besloten hennen
anders moeten gekweekt worden dan vrij
levende hoenders dat het jaargetijde hij
deze laatste insgelijks invloed heeft op de
wijziging van het rantsoen.
's Winters, en gedurende het verpluimen
of ook bij nat weder geve men voordeelig
een weinig vleeschmeel Veevoederkoeken,
zooals arachied- of sesaamkoek vervromen de
spijs en maken ze beterkoop. Haver, zonne
bloemzaad, kempzaad jagen het leggen aan.
Veel maïs maakt de hennen lui en vetde
haver doe men liefst eerst schieten alvorens
ze te ver voederen. De hofhennen mogen niet
gewoon worden van eten te krijgen voor ze
een rondetje gedaan hebben op insekten of
men zou hunne zoeklust en neerstigheid te
genwerken. 'S morgens deeg en 's avonds
graan is de beste doenwijze. Dus de hoeveel
heid en de hoedanigheid krachtvoeder hangt
van veel zaken olvrij beloop af geen gras
of geen zomer af winter, verpluimen enz.
Voeder steeds in betrekmet den eetlust, bestel
krachtig en vermijd het vet worden.
A. Decor k,
Landbou wieeraar.
De groenten die wij in den hof, ol nabij
de hoeve kunnen winnen zijn van groot
belang en mogen aan de aandacht der huis
vrouw niet ontsnappen en niettegenstaande
de menigvuldige bezigheden welke eene huis
vrouw te verrichten heeft ontsnappen.
Het belang der groen en is veelvuldig, ten
ist*. De groenten kunnen zonder groote kos
ten overal gekweekt worden Ten 2de. Zij
zijn smakelijk, en vooral gezond.
Ten 3de. Ze helpen bijzonder om de maal
tijden af te wisselen, daar ze in groote ver
scheidenheden zijn. Ten 4de. Ze passen goed
met vleesch, en eieren en vormen met deze
een volledig voedsel. Ten 5de. Sommige zijn
zeer voedzaam (boonen en erwten) en kun
nen gedeeltelijk het vleesch vervangen.
Ten 6de. Met weinige kosten, mits, wBt
kennis kunnen we de overvloedige groenten
bewaren, om in den winter ter tafel te kun
nen brengen.
Ten 7de. Men mag ook zeggen het kwee
ken van groenten, kan eene goede bron
van broodwinning zijn Hoevele landbou
werszonen en dochters, die tot staat zouden
willen komen, en soms jaren moeten wach
ten om eene hoeve, of boerderij te vinden,
en dan nog, hoevelen bij gebrek aan de noo-
dige geldmiddelen om eene boerderij in te
richten gaan soms naar den vreemde en de
steden eene broodwinning zoeken
Met den groentenkweek, heeft men geene
al te groote uitgestrekheid l^nd, noch aan
zienlijke geldmiddelen van noode om voor
den noodigen welstand van een huisgezin te
kunnen zorgen. Dit zien we inmenige dorpen
van Antwerpen en Brabant, zoodat we mee-
neu dat hier ook in de Vlaanderen met het
beste gevolg, de groentenkweek, als bestaan
middel mag aangeprezen worden.
Menige ouders, met rede bekommerd voor
de toekomst van hun soms talrijk kroost zou
den hieraan kunnen denken.
Met het oog hierop ook hunne kinderen de
leergangen van groentenkweek laten volgen
en zooveel mogelijk met den kleinen op de
hoeve in toepassing brengen.
Eenige soorten van groenten: Wanneer we
naeenige dagen wachtens terug in den groen-
tenhof komen zijn we verwonderd hoe alles
veranderd is gegroeid, en men verlangt reeds
die zoo schoon wassende groenten ter tafel te
kunnen brengen maar ook is soms menige
huisvrouw bekommerd met de vraag, hoe
zulks best gereed maken
Men voegt er een of meer lepeltjes mos
taard bij, peper en zout en dan voor het
laatst eenige eetlepels (2 tot 4) goeden azijn
bij, zorgende gelijkmatig te roeren om eene
schoone dikke saus te bekomen Men maakt
deze saus best gereed in eene koele plaats
juist voor den middug, en vermengt er de
salade onder Om eene goedkoope saus te
bereiden, gaat men ook ais volgt te werk 2
lepeltjes mostaard al roerende 2 eetlepels
saladiolie bijdoen peper zout, en 2 a 3 lepels
azijn de salade dan inmengen Dit is on
eindig smakelijker, dan gelijk we soms zien
op tafel salade waar het water uitloopt en
daarnevens de azijntlesch, om ieder zoo
maar op zijn schotel te vermengen.
Schik de zurkel in eene dienstkom steek
er boven de broodteerlingen in en dienst op
met aardappels, en soepvleesch, of varkens
gebraad, of ook met gekookte eiers.
Na verleken, bereidt men zeeven als de
zurkel. M. De Wilde,
Meesteres der Staatslandelijke
huishoudscholen
r i
De echtscheiding, in den zin genomen dat
de gescheidene echtgenooten hunnen her
trouwen, is verboden bij de wet Gods, en er
kan geen reden bestaan om die te verecht-
reerdigen, noch macht op aarde om die toe
te laten.
Dat is de leering der katholieke kerk in
alle eeuwen, gelijk het bewezen wordt door
de Heilige Vaders Kerkleeraren. In de vijf
eerste eeuwen des Christendoms is de onver
breekbaarheid van den huwelijksband beve
stigd door Hermas, den H. Justinus, Athe-
nagoras, Tertullianus, den H. Leo van
Alexandrie, Origenes, de HH. Basilius en
Ephrem.
En Jesus Cf ist ?.elf was klaar genoeg in
zijne woorden, zoodanig dat een misverstaan
onmogelijk is. Hij zegt immers «Alwie
zijne vrouw weg zendt en eene andere trouwt
doet overspel, en deze die de weggezondene
vrouw trouwt doet overspel.» De H. Paulus
'eert dat de dood alleen den band van het
huwelijk kan verbreken. Tot deze die ge
trouwd zijn, zegt hij gebied niet ik maar de
Heer, dat de vrouw haren man niet zou
verlaten, en, indien zij weggaat, dat zij alleen
blijve of met haren man vrede make. En de
man zal zijne vrouw niet weg zenden.
De kwes'ij dat de Paus ot de H. Ke> k
mtijds echtscheiding toegelaten heeft met
permissie van te hertrouwen met een ander,
is een misverstaan en zonder grond. Iedereen
weet immers dat er zekere beletselen zijn tot
het huwelijk, die in 't geval het huwelijk
nietigzouden maken. Zoo bloedverwantschap
aanverwantschap, die tot de |aren niet geko
men is of waar er geene oprechte toestem- I
ming van beide kanten geweest is, maken 1
dat het huwelijk van geener weerde zou zijn. 1
Die dus met zulk een beletsel zou getrouwd
zijn, moet de zaak vóór de kerkelijke over
heid brengen, die alles nauwkeurig en onder
eed zal onderzoeken, en gevonden hebbende
dat er beletsel bestond tot het huwelijk, zal
uitspraak doen dat het huwelijk in zulke om- j
standigheden aangegaan, nietig is en van
geener weerde, en dat man en vrouw bij ge-
volg vrij zijn en met een ander mogen trou- I
wen. Dat en is eigentlijk geen breken van j
den huwelijksband maar eene eenvoudige j
verklaring dat de huwelijksband tusschen
beide personen nooit bestaan heeft. En de
H. Kerk heeft daarvoor nog zulke voorzor-
gen genomen, dat zij niet toelaat te hertrou-
wen, tenzij geheel de zaak voor de Kerkelijke
Overheid gebracht, nauwkeurig en langdu- I
rig onderzocht en alle- voorzorgen genomen j
worden opdat er geen bedrog kunne gepleegd
worden, en 11a alles wel gewikt gewogen te
hebben, de Kerkelijke Overheid zelve erover
uitspraak gedaan heeft. De burgelijke over
heid heeft dus daar niets in te zien.
En nooit heeft noch {al de H Kerk toela
ten dat een wettig en geldig huwelijk tusschen
gedoopte chislenen, dat voltrokken is geweest
op eene wettige wi:\e ontbonden worde en
toelating geven om met een ander te trouwen.
God immers heeft hen verbonden, en dien
heiligen band niemand, zelfs de Paus niet,
kan hem breken.
De maatschappij in het algemeen en de
katholieken in het bijzonder \ouden moeten
ten uiterste dankbaar \ijn aan Jesus Christus
omdat Hij die onver breek bare heiligheid
van het huwelijk vastgesteld heeft, waardoor
er ontelbare ergernissen, vele familie moei
lijkbeden en ellenden voorkomen zijn, en de
vrouw en kinderen grootelijks beschermd.
Gebeurt het in sommige gevallen dat deze
wet lastig moge zijn aan zekere getrouwde
menschen, dit is meestendeel veroorzaakt
omdat het huwelijk te lichtzinnig aangegaan
gewevst is, en was dit nog het geval niet, de
moeilijkheid die sommige kunnen onderstaan
is niets in vergelijking van hel oneindig goed
dat deze wet aan de maatschappij in het
algemeen bezorgd. En moeter iemand soms
door lijden, hij moet daarvoor niet opstaan
tegen God, maar zijn kruisken met verdul
digheid dragen en met overgeving aan den
H. W il van God, wel verzekerd dat.
N V. T.
In sommige hoeven hebben eggen en ploeg
gen, schuppen en rieken elk hun plaatsje, en
eens de werkzaamheden achter den rug, wor
den ze er schoon weggezet. Doch sommige"
boeren bekommeren er zich weinig om waar,
na den arbeid, de werktuigen blijven. Al
goed wat de oversteek van 't dak der schuur
en stal nog wat beschutting bieden kan.
In wintertij lijden gereedschappen dan
soms meer dan in 't dienstseizoen.
Op elke hoeve toch zou]er ten minste voor
de gereedschappen en Werktuigen een afdak
moeten zijn met drogen vloer, dicht daken
afgesloten tegen wind en regen
Sommige boeren strijken tegen 't roesten
een flinke laag kalk op de snijdende metalen
deelen van ploeg, egge en extirpator.
Er moet niet opgezien worden wat menie-
verf op 't roestend ijzer te strijken, en eens
met den verf borstel over 't hout te gaan.
Binnen eenige weken komt er tijd genoeg,
't Is voor 't behoud der tuigen.
Doch zij die mestuitstrooiers, maai- eti
pikmachines, aardappelrooiers, 4aaituigen
gebruiken, dienen op 't zorgvuldig wegzetten
en 't kuischen bijzonder te letten. Overal de
aarde met zorg afdoen. V.
Prijken van messtoffen en veevoeders per
hoeveelheden van minstens Sooo kgr.
wagon, in 't algemeen te Antwerpen.
op
MESTSTOFFEN
Prijs per
100 kilos
Sodanistraat, stikstof 15 1/2
id lente
Zwavelzure ammoniak, stikstof 50
id lente
Kalknitraat, stikstof 15 °/o
Kalkcyanamlde, amldischestikstof, 15,5
Wolafval, organische stikstof 4-5 l 'io/ote
Verders, per eenheid
Opgelost guano 7—10—2
Superfosfaat, gedroogt, 14/16, 16/18, per
eenheid
Thomasfosfaat, 75 °/o oplosbaaiheid en
75 o/0 fijnheid, per eenheid.
Kalkiet, 14 °/o, le Strasfurt
Chloorpotascb, zuiver 90 0/0 id
Zwavelzure potasch, zolver 96 »/0) id
Fostoorhoudende pleister, te Engis
Kalk per 10 000 k igr
Kopersulfaal (blauwe aluin) zuiver 86/99,
per 350 kgr
Ruw ijzersulfaat, per 100 kgr.
Ontwaterd ijzersulfaat, iu poeder per 100 k.
Kavisonkoek 5—11
Koolzaadkoek 5 5 1
22.95-23
23 60
28 1 0
28.75
22.65
0.9
22 00
0.83 1/8
0 25
3 00
18 55
22 7j
1 60
90 00
66 r 0
5 25
7.25
12 oO
13-13 1/2
Gehalte
Prijs per
VEEVOEDERS
Ruweiwït, vet en
100 kilog
Koolhijdraten
Iniandsche lijnkoek
28 7 10.7-32 1
Aiuerikaansrbe id.
id.
20 1/4
Russische id.
ld
Zuiver ïynmeel 95
id.
201/2
Aardnootkoek
47.5-7.8 24.9
2 3/4
Katoenkoek
43 6 14 2-19 7
Katoen meel, dubbel
id.
20 3/4
gereefd
Kokoskoek
19.7-11 38.7
20.00
id. Smith
id
20 1/2
151/2
Maiskoek
13 49 10.81
£0.22
Maïsmeel
1 21-6.89 63 44
16. 5/ 8
Palmkoek
16 1 3.8 40
16 17
Sesaamkoek
37 2-12 8-20.5
17 3/4
Sojakoek
40 3 7.5 28.1
18 1/4
Kijstmeel
9 9 7.3 63 3
11 1/2
Vleeschmeel
71 13.1-0.5
40.00
Tarwe zemelen
14.1-4 2 58.2
12.5) 13.25
Gedroogde Stokerij -
22.1-5 3 4
6
13-14
draf
Maisdraf, gedroogde
31.8-12 8-35,8
16.00
helle
Gedroogde aardappel.
7-4 0 4-74
18.25
Prijs per
ICO kilog
Markt van
Tarwe iniandsche
19.3(1
22-7 Brussel
id Russische
18-:9 75
n
id Ameiikaansche
18-19 15
n
Rugge iniandsche
16-16 25
ld Russische
16.50 17 12
rt
Gerst iniandsche
17.00
n
id. poldersche
n
id. Moldavië
16.50 17.
Ti
Haver iniandsche
19.50-20 25
ld. Russische
18 62 19 12
n
Mais Amerikaans
15 25 -15 50
n
id Russische
15.
n
Hop per 100 poud
115
21 7-Aalst
Tabak id
Suikerden be
schikbare
14-15
21-7 Koussalasr»
id. nieuwe
15 16
Aardappelen
10-11
n
Paardebooneu
21-22 50
it
Boter per kilogr.
2 80 3 10
n
Eieren per 25
2.00-2.9
r
Ruwe beetensuik.
id October
24.62
24.12
22-7
Brussel
id
Priji per
kilog levend
gewicht
Getal
ter
Biarkt
Harkt van
Osseu
Stiereu
KoeienenVaarzeD
Zwyns
Ossen
Vaarzen
Koeien
Stieren
Ossen
Koeien
Stieren
Kalvers
Schapen
Zwijns
r' 95 1 25
0 82 1.05
0.75-1.00
0.81 1.01
0 89 (.10
0 82 1.12
0 88 1.09
0.86 1 09
1.52-1.88
1.4'-1.88
1 30-1.5o
1 70-2.30
1 99-2.80
1 70-1.94
3-5-1
2-9 2
1-2 7-3
3-2-5 5
3 2
1-1-1
1-5-5
2 0
2 y Ü-
1-4 0-0
3 0 0
2-0-< 4)
<4.00-0
3 7-3-3
22 7-Anderlecht
21-7-Anderlecbt
2')-7-Kortrijk
Parijs la-ViUelle
20-7