riarktberichten De voedering der hennen. Da Groenten op de Hoeve. Salade. Men kuischt en wascht ze goed trek ze of snijdt in stukken, na goed gespoeld te zijn, doe men ze in een handdoek of ijze ren mandje, en, om al het water uit te zwie ren, (droog te maken) in eene diepe gleizen kom maakt men de saus gereed waarmede men ze vermengd.Mayonnayse: Men neemt 12 of meer eierdoiers, met een houten lepel roert men goed fijn, terwijl men er druppels gewijze 2, 3 of meer eetlepels salade olie (olijf-ot arachiedenolie) laat bijvloeien, zor gende altijd in gelijke richting te roeren ongeveer 10 a i5 minuten tot men eene stijve massa bekomt. Zurkel. Men voegt er eenige bladeren spinagie bij kuischt en wascht goed kapt hem fijn, (of na malsch gestoofd te zijn, steekt men door eene zeefde), voegt er wat boter wat vet, peper en zout bij, en laat lang stoven. Men snijdt een ot twee sneden wit brood in teerlingen, laat op eene braadpan j met een weinig vet bruin bakken, dat ze krakend zijn. Is de zurkel te dun (te nat) men voegt er een weinig aardappelbloem bij. Spinagie. Men maakt omtrent op de zelfde manier gereed, deze, laat men eerst eenige minuten in regenwater koken. In het water leggen, als het kookt. De echtscheiding. Na lijden komt verblijden Werktuigen LAIOBOUWWAftEN mag echter geen groote hoeveelheden toedie nen om geen ongesteldheden te veroorzaken. De voederk >eKen zijn rijk in eiwitstoffen. Lijnmeel geeft olieachtig vet men gebruike er dus weinig tenzij voor volle en zoogende zeugen. Ses tamkoek is goed voor volle en zoogende zeugen, alsook voor den kweek. Aardnootmeel is goed, maar moet in kleine hoeveelheden toegediend worden. Katoenmeel wordt gewoonlijk inde zwijnsvoedering afgeraden. Voederbereiding. Met zwijn eet gulzig, kauwt slecht, doormengt weinig zijn voedsel met speeksel en heeft een klein verteringskanaal. Daardoor worden vezel achtige voeders weinig verteerd daarom ook moeten sommige voeders eene zekere berei ding onderstaan, om voordeelig gebruikt te kunnen worden. Men dient echter altijd te onderzoeken ot de onkos en der bereiding wel door de meerderewaarde van het voedsel betaald worden. Hei koken. Men kookt de aardappels melk die voorkomt van pokzieke koeien, en alles wat begin van bederf aanbiedt. Voor mestzwijnen kookt men ook beeten, doch het kookwater moet niet weggegoten worden. Het deelen de granen moeten gemalen worden. De wortels en beeten worden in stukken gesneden. De koeken worden in kleine stukjes gebroken. G sten en \uren moet niet gedaan worden, tenzij voor roggemeel De verwarming kan soms in den winter voordeelig zijn. Het drinken De vertering geschiedt best wanneer er niet te veel water bij de voeders gevoegd wordt. Vele landbouwers geven aan hunne zwijnen niets dan voeder- zoppen dikwijls nog gegist. Dit kan noch tans geene aanbeveling verdienen. Kr zijn er zelfs die die zoppen zooveel te dunner maken als ze meer zwijnen hebben, of dat de voeders duurder kosten. Dit is eene grove dwaling, aangezien men daardoor nog de verteerbaarheid der gegeven voeders vermin dert. Als algemeene regel moet aangenomen worden dat men maar vocht bij de vaste voeders moet doen om de knauwing te vergemakkelijken. C. Colpaert, Landbouw ingenieur. 11. De eerste 24 uren hebben de kieken tjes noch spijs noch drinken nood tg maar hun verblijf behoort zoo warm te zijn als waren ze onder de klokhen Daarom is de kunstklokhen of eleveuse van aller grootst nut in de kiekenhuisies. Van den dag mogen de diertjes in het huisje rond- 1 cc pen op den vloer met zand, turf of kaf be strooid, vrij als het hun lust naar de kunst- klokken terug te keeren. In het kiekenhuisje wijze de warmtemeter gemiddeld 25 graden Niet te veel eten geven de drie, vier eerste dagen: fijn gebrijzeld brood, aardappel pastei met een ei erin per 5o kiekentjes en, voor drinken, een weinig water. Van den 5d'n dag af bereide men de jonge vogeltjes droog deeg van allerlei voeder zooals tar wegruis, boek weit, maïs- en erwtenmeel, arachied- en koko'skoek enz Twee, drie suarten bijeen en dikwijls veranderen alle twee uren iets zuiver water en gruen volgens belielte. Rein heid en goede lucht zijn de voornaamste behoeften Een stukje gebluscht kalk bij den pastei voegen is goed. Steentjes, zand, gema len schelpen wezen immer voorhanden. De hoeveelheid voeder neme stilaan toe Na twee, drie weken mag het ei per 5o diertjes uit het rantsoen blijven. Van Jan Meve men enkel 's morgens deeg voeder. Bij dage djene men gebroken tarwe, mais ol gerst toe: niet altijd hetzelfde maar nooit dooreen. Alle drie uren eten het rantsoen met a-3 gram men vleeschmeel versterkenvooruit en vooral zorgen voor droog perk en bij voor keur voor een grasplein. Leghennen. Om doelmatig te voederen moet er eerst over een goed legras beschikt worden. Een goede leghen heeft een dicht, glanzend, platgestreken gepluimte, betrek kelijk zwaar achterlijf, brecde borst, groote langdurig bloeiende kam, lellen en ooren zij is neerstig en vreedzaam. De Brakelsche is de beste leghen voor onze leemstreek, daarenboven weerstaat zij beter dan de vreemde rassen zooals andalousische en Ita- liaansche aan ons eenigzins vochtig en koel klimaat. Hennen boven de 4 jaar oud, zijn hunnen kost niet meer waard. Ten einde het ras voor ontaarden te viijwaven, maar om het te veredelen, rape men enkel broed- eieren van de beste eierlegsters en weze men daarbij zeer streng in den keus des hanen welke men van tijd tot tijd b. v. alle di ij jaar bij andere kweekers van het zelfde ras gaat kiezen. Vernieuwing van het bloed in hetzelt- de ras is immers beter dan elke andere onbe redeneerde kruising. Na den keus van een degelijk ras valt er te letten op een krachtig, gepast en goedkoop rantsoen. Een ruime hoeveelheid vun het voeder is bestemd tot onderhoud der lichaams warmte en bewegingskracht en tot geduiig vernieuwen der versleten storten dit is het onderhoudsrantsoen. Heigeen daarboven gegeven wordt, brengt vleesch, pluimen, eieren voort en noemt daarom voortbten- gmgsranisoen Met het oog op de üjke sa menstelling dezer voortbrengselen en op liet eigenaardig verteringstoestel van het hoen. valt te besluiten dat het rantsoen eiwitrijk moet wezen onder een kleinen omvang. Werde het rantsoen nu enkel samengesteld uit tarwe, maïs of gerst, de hen zou er veel te veel moeten van nemen om haar bekomste eiwit te hebben diensvolgens, zij wierde te vet dus tot leggen ongeschikt en zulk rant soen kwame daarbij nog veel te kostelijk. Op de hoeve zorgen de hennen zelve voor een behoorlijke samenstelling of beter gezegd voorde vereischte voedstotverhouding; zij vangen er immers gedurende een groot tijd stip een menigte larven, wormen insekten en brengen derwijze hun rantsoen in nauwere overeenkomst met de samenstelling hunner produkten. Er dient aus rekening gehouden van hetgeen de dieren zoeken en kunnen vinden om een doelmatig rantsoen te maken 't Spreekt dus van zelf dat besloten hennen anders moeten gekweekt worden dan vrij levende hoenders dat het jaargetijde hij deze laatste insgelijks invloed heeft op de wijziging van het rantsoen. 's Winters, en gedurende het verpluimen of ook bij nat weder geve men voordeelig een weinig vleeschmeel Veevoederkoeken, zooals arachied- of sesaamkoek vervromen de spijs en maken ze beterkoop. Haver, zonne bloemzaad, kempzaad jagen het leggen aan. Veel maïs maakt de hennen lui en vetde haver doe men liefst eerst schieten alvorens ze te ver voederen. De hofhennen mogen niet gewoon worden van eten te krijgen voor ze een rondetje gedaan hebben op insekten of men zou hunne zoeklust en neerstigheid te genwerken. 'S morgens deeg en 's avonds graan is de beste doenwijze. Dus de hoeveel heid en de hoedanigheid krachtvoeder hangt van veel zaken olvrij beloop af geen gras of geen zomer af winter, verpluimen enz. Voeder steeds in betrekmet den eetlust, bestel krachtig en vermijd het vet worden. A. Decor k, Landbou wieeraar. De groenten die wij in den hof, ol nabij de hoeve kunnen winnen zijn van groot belang en mogen aan de aandacht der huis vrouw niet ontsnappen en niettegenstaande de menigvuldige bezigheden welke eene huis vrouw te verrichten heeft ontsnappen. Het belang der groen en is veelvuldig, ten ist*. De groenten kunnen zonder groote kos ten overal gekweekt worden Ten 2de. Zij zijn smakelijk, en vooral gezond. Ten 3de. Ze helpen bijzonder om de maal tijden af te wisselen, daar ze in groote ver scheidenheden zijn. Ten 4de. Ze passen goed met vleesch, en eieren en vormen met deze een volledig voedsel. Ten 5de. Sommige zijn zeer voedzaam (boonen en erwten) en kun nen gedeeltelijk het vleesch vervangen. Ten 6de. Met weinige kosten, mits, wBt kennis kunnen we de overvloedige groenten bewaren, om in den winter ter tafel te kun nen brengen. Ten 7de. Men mag ook zeggen het kwee ken van groenten, kan eene goede bron van broodwinning zijn Hoevele landbou werszonen en dochters, die tot staat zouden willen komen, en soms jaren moeten wach ten om eene hoeve, of boerderij te vinden, en dan nog, hoevelen bij gebrek aan de noo- dige geldmiddelen om eene boerderij in te richten gaan soms naar den vreemde en de steden eene broodwinning zoeken Met den groentenkweek, heeft men geene al te groote uitgestrekheid l^nd, noch aan zienlijke geldmiddelen van noode om voor den noodigen welstand van een huisgezin te kunnen zorgen. Dit zien we inmenige dorpen van Antwerpen en Brabant, zoodat we mee- neu dat hier ook in de Vlaanderen met het beste gevolg, de groentenkweek, als bestaan middel mag aangeprezen worden. Menige ouders, met rede bekommerd voor de toekomst van hun soms talrijk kroost zou den hieraan kunnen denken. Met het oog hierop ook hunne kinderen de leergangen van groentenkweek laten volgen en zooveel mogelijk met den kleinen op de hoeve in toepassing brengen. Eenige soorten van groenten: Wanneer we naeenige dagen wachtens terug in den groen- tenhof komen zijn we verwonderd hoe alles veranderd is gegroeid, en men verlangt reeds die zoo schoon wassende groenten ter tafel te kunnen brengen maar ook is soms menige huisvrouw bekommerd met de vraag, hoe zulks best gereed maken Men voegt er een of meer lepeltjes mos taard bij, peper en zout en dan voor het laatst eenige eetlepels (2 tot 4) goeden azijn bij, zorgende gelijkmatig te roeren om eene schoone dikke saus te bekomen Men maakt deze saus best gereed in eene koele plaats juist voor den middug, en vermengt er de salade onder Om eene goedkoope saus te bereiden, gaat men ook ais volgt te werk 2 lepeltjes mostaard al roerende 2 eetlepels saladiolie bijdoen peper zout, en 2 a 3 lepels azijn de salade dan inmengen Dit is on eindig smakelijker, dan gelijk we soms zien op tafel salade waar het water uitloopt en daarnevens de azijntlesch, om ieder zoo maar op zijn schotel te vermengen. Schik de zurkel in eene dienstkom steek er boven de broodteerlingen in en dienst op met aardappels, en soepvleesch, of varkens gebraad, of ook met gekookte eiers. Na verleken, bereidt men zeeven als de zurkel. M. De Wilde, Meesteres der Staatslandelijke huishoudscholen r i De echtscheiding, in den zin genomen dat de gescheidene echtgenooten hunnen her trouwen, is verboden bij de wet Gods, en er kan geen reden bestaan om die te verecht- reerdigen, noch macht op aarde om die toe te laten. Dat is de leering der katholieke kerk in alle eeuwen, gelijk het bewezen wordt door de Heilige Vaders Kerkleeraren. In de vijf eerste eeuwen des Christendoms is de onver breekbaarheid van den huwelijksband beve stigd door Hermas, den H. Justinus, Athe- nagoras, Tertullianus, den H. Leo van Alexandrie, Origenes, de HH. Basilius en Ephrem. En Jesus Cf ist ?.elf was klaar genoeg in zijne woorden, zoodanig dat een misverstaan onmogelijk is. Hij zegt immers «Alwie zijne vrouw weg zendt en eene andere trouwt doet overspel, en deze die de weggezondene vrouw trouwt doet overspel.» De H. Paulus 'eert dat de dood alleen den band van het huwelijk kan verbreken. Tot deze die ge trouwd zijn, zegt hij gebied niet ik maar de Heer, dat de vrouw haren man niet zou verlaten, en, indien zij weggaat, dat zij alleen blijve of met haren man vrede make. En de man zal zijne vrouw niet weg zenden. De kwes'ij dat de Paus ot de H. Ke> k mtijds echtscheiding toegelaten heeft met permissie van te hertrouwen met een ander, is een misverstaan en zonder grond. Iedereen weet immers dat er zekere beletselen zijn tot het huwelijk, die in 't geval het huwelijk nietigzouden maken. Zoo bloedverwantschap aanverwantschap, die tot de |aren niet geko men is of waar er geene oprechte toestem- I ming van beide kanten geweest is, maken 1 dat het huwelijk van geener weerde zou zijn. 1 Die dus met zulk een beletsel zou getrouwd zijn, moet de zaak vóór de kerkelijke over heid brengen, die alles nauwkeurig en onder eed zal onderzoeken, en gevonden hebbende dat er beletsel bestond tot het huwelijk, zal uitspraak doen dat het huwelijk in zulke om- j standigheden aangegaan, nietig is en van geener weerde, en dat man en vrouw bij ge- volg vrij zijn en met een ander mogen trou- I wen. Dat en is eigentlijk geen breken van j den huwelijksband maar eene eenvoudige j verklaring dat de huwelijksband tusschen beide personen nooit bestaan heeft. En de H. Kerk heeft daarvoor nog zulke voorzor- gen genomen, dat zij niet toelaat te hertrou- wen, tenzij geheel de zaak voor de Kerkelijke Overheid gebracht, nauwkeurig en langdu- I rig onderzocht en alle- voorzorgen genomen j worden opdat er geen bedrog kunne gepleegd worden, en 11a alles wel gewikt gewogen te hebben, de Kerkelijke Overheid zelve erover uitspraak gedaan heeft. De burgelijke over heid heeft dus daar niets in te zien. En nooit heeft noch {al de H Kerk toela ten dat een wettig en geldig huwelijk tusschen gedoopte chislenen, dat voltrokken is geweest op eene wettige wi:\e ontbonden worde en toelating geven om met een ander te trouwen. God immers heeft hen verbonden, en dien heiligen band niemand, zelfs de Paus niet, kan hem breken. De maatschappij in het algemeen en de katholieken in het bijzonder \ouden moeten ten uiterste dankbaar \ijn aan Jesus Christus omdat Hij die onver breek bare heiligheid van het huwelijk vastgesteld heeft, waardoor er ontelbare ergernissen, vele familie moei lijkbeden en ellenden voorkomen zijn, en de vrouw en kinderen grootelijks beschermd. Gebeurt het in sommige gevallen dat deze wet lastig moge zijn aan zekere getrouwde menschen, dit is meestendeel veroorzaakt omdat het huwelijk te lichtzinnig aangegaan gewevst is, en was dit nog het geval niet, de moeilijkheid die sommige kunnen onderstaan is niets in vergelijking van hel oneindig goed dat deze wet aan de maatschappij in het algemeen bezorgd. En moeter iemand soms door lijden, hij moet daarvoor niet opstaan tegen God, maar zijn kruisken met verdul digheid dragen en met overgeving aan den H. W il van God, wel verzekerd dat. N V. T. In sommige hoeven hebben eggen en ploeg gen, schuppen en rieken elk hun plaatsje, en eens de werkzaamheden achter den rug, wor den ze er schoon weggezet. Doch sommige" boeren bekommeren er zich weinig om waar, na den arbeid, de werktuigen blijven. Al goed wat de oversteek van 't dak der schuur en stal nog wat beschutting bieden kan. In wintertij lijden gereedschappen dan soms meer dan in 't dienstseizoen. Op elke hoeve toch zou]er ten minste voor de gereedschappen en Werktuigen een afdak moeten zijn met drogen vloer, dicht daken afgesloten tegen wind en regen Sommige boeren strijken tegen 't roesten een flinke laag kalk op de snijdende metalen deelen van ploeg, egge en extirpator. Er moet niet opgezien worden wat menie- verf op 't roestend ijzer te strijken, en eens met den verf borstel over 't hout te gaan. Binnen eenige weken komt er tijd genoeg, 't Is voor 't behoud der tuigen. Doch zij die mestuitstrooiers, maai- eti pikmachines, aardappelrooiers, 4aaituigen gebruiken, dienen op 't zorgvuldig wegzetten en 't kuischen bijzonder te letten. Overal de aarde met zorg afdoen. V. Prijken van messtoffen en veevoeders per hoeveelheden van minstens Sooo kgr. wagon, in 't algemeen te Antwerpen. op MESTSTOFFEN Prijs per 100 kilos Sodanistraat, stikstof 15 1/2 id lente Zwavelzure ammoniak, stikstof 50 id lente Kalknitraat, stikstof 15 °/o Kalkcyanamlde, amldischestikstof, 15,5 Wolafval, organische stikstof 4-5 l 'io/ote Verders, per eenheid Opgelost guano 7—10—2 Superfosfaat, gedroogt, 14/16, 16/18, per eenheid Thomasfosfaat, 75 °/o oplosbaaiheid en 75 o/0 fijnheid, per eenheid. Kalkiet, 14 °/o, le Strasfurt Chloorpotascb, zuiver 90 0/0 id Zwavelzure potasch, zolver 96 »/0) id Fostoorhoudende pleister, te Engis Kalk per 10 000 k igr Kopersulfaal (blauwe aluin) zuiver 86/99, per 350 kgr Ruw ijzersulfaat, per 100 kgr. Ontwaterd ijzersulfaat, iu poeder per 100 k. Kavisonkoek 5—11 Koolzaadkoek 5 5 1 22.95-23 23 60 28 1 0 28.75 22.65 0.9 22 00 0.83 1/8 0 25 3 00 18 55 22 7j 1 60 90 00 66 r 0 5 25 7.25 12 oO 13-13 1/2 Gehalte Prijs per VEEVOEDERS Ruweiwït, vet en 100 kilog Koolhijdraten Iniandsche lijnkoek 28 7 10.7-32 1 Aiuerikaansrbe id. id. 20 1/4 Russische id. ld Zuiver ïynmeel 95 id. 201/2 Aardnootkoek 47.5-7.8 24.9 2 3/4 Katoenkoek 43 6 14 2-19 7 Katoen meel, dubbel id. 20 3/4 gereefd Kokoskoek 19.7-11 38.7 20.00 id. Smith id 20 1/2 151/2 Maiskoek 13 49 10.81 £0.22 Maïsmeel 1 21-6.89 63 44 16. 5/ 8 Palmkoek 16 1 3.8 40 16 17 Sesaamkoek 37 2-12 8-20.5 17 3/4 Sojakoek 40 3 7.5 28.1 18 1/4 Kijstmeel 9 9 7.3 63 3 11 1/2 Vleeschmeel 71 13.1-0.5 40.00 Tarwe zemelen 14.1-4 2 58.2 12.5) 13.25 Gedroogde Stokerij - 22.1-5 3 4 6 13-14 draf Maisdraf, gedroogde 31.8-12 8-35,8 16.00 helle Gedroogde aardappel. 7-4 0 4-74 18.25 Prijs per ICO kilog Markt van Tarwe iniandsche 19.3(1 22-7 Brussel id Russische 18-:9 75 n id Ameiikaansche 18-19 15 n Rugge iniandsche 16-16 25 ld Russische 16.50 17 12 rt Gerst iniandsche 17.00 n id. poldersche n id. Moldavië 16.50 17. Ti Haver iniandsche 19.50-20 25 ld. Russische 18 62 19 12 n Mais Amerikaans 15 25 -15 50 n id Russische 15. n Hop per 100 poud 115 21 7-Aalst Tabak id Suikerden be schikbare 14-15 21-7 Koussalasr» id. nieuwe 15 16 Aardappelen 10-11 n Paardebooneu 21-22 50 it Boter per kilogr. 2 80 3 10 n Eieren per 25 2.00-2.9 r Ruwe beetensuik. id October 24.62 24.12 22-7 Brussel id Priji per kilog levend gewicht Getal ter Biarkt Harkt van Osseu Stiereu KoeienenVaarzeD Zwyns Ossen Vaarzen Koeien Stieren Ossen Koeien Stieren Kalvers Schapen Zwijns r' 95 1 25 0 82 1.05 0.75-1.00 0.81 1.01 0 89 (.10 0 82 1.12 0 88 1.09 0.86 1 09 1.52-1.88 1.4'-1.88 1 30-1.5o 1 70-2.30 1 99-2.80 1 70-1.94 3-5-1 2-9 2 1-2 7-3 3-2-5 5 3 2 1-1-1 1-5-5 2 0 2 y Ü- 1-4 0-0 3 0 0 2-0-< 4) <4.00-0 3 7-3-3 22 7-Anderlecht 21-7-Anderlecbt 2')-7-Kortrijk Parijs la-ViUelle 20-7

HISTORISCHE KRANTEN

Het Veld (1914) | 1914 | | pagina 3